Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galvos skausmo tipai ir priežastys: kada derėtų susirūpinti?

Nemalonus galvos skausmas pastaruoju metu daugelį žmonių itin dažnai vargina. Jį sukelia įtampa darbe, patiriamas stresas, vaistų ar kofeino perdozavimas ir netgi seksas...
Galvos skausmas
Galvos skausmas / Fotolia nuotr.

Kai kurie galvos skausmai tėra tik mūsų organizmo signalas, kad derėtų sustoti ir šiek tiek pailsėti, tačiau kiti gali pranešti apie labai rimtas ligas. Kada iš tiesų derėtų susirūpinti savo sveikata ir į galvos skausmą nenumoti ranka, pataria tinklalapio health.com specialistai.

Galvos skausmą gali sukelti ir jį gydantys vaistai

Jeigu pernelyg dažnai vartosite vaistus nuo skausmo, pavyzdžiui, aspiriną ar ibuprofeną, nuo jų taip pat gali atsirasti galvos skausmų. Taigi šių skausmą malšinančių vaistų nereikėtų vartoti daugiau kaip du kartus per savaitę. Jei pastebite, kad jus kamuoja būtent šio tipo galvos skausmas, verčiau kreipkitės į gydytoją – jis išrašys tinkamų vaistų.

Fotolia nuotr./Egzaminų stresas
Fotolia nuotr./Egzaminų stresas

Įtampos sukeltas galvos skausmas

Tai viena įprasčiausių ir dažniausių galvos skausmo priežasčių. Nuo įtampos kilęs galvos skausmas dažniausiai jaučiamas abiejose galvos pusėse ir būna maždaug tolygaus stiprumo, nepulsuojantis. Skausmas gali pereiti ir į kaklą ar nugarą. Tokį galvos skausmą sukelia stresas, nerimas ar įtemptas dienos ritmas. Skausmą paprastai turėtų numalšinti vaistai arba paprasčiausi būdai atsipalaiduoti: karšta vonia arba trumpas pogulis.

Dantų ar žandikaulio sukelti galvos skausmai

Bruksizmas (dantų griežimas naktimis) arba žandikaulio sąnarių sutrikimas taip pat gali sukelti dažnus galvos ar veido skausmus. Sutrikęs ar blogas sąkandis, nervinė įtampa ar bloga laikysena gali pažeisti žandikaulio sąnarius ir skausmas persiduoda į galvą. Diagnozuoti ir gydyti šiuos sutrikimus gali padėti dantistai arba ortodontai. Gydant bruksizmą atliekamas tik bendrasis ir simptominis gydymas, t. y. kaučiuko protezas virš dantų, kuris saugo dantis ir slopina garsą. Jei sukandimas netaisyklingas, galima žandikaulius įtverti ortodontinėmis plokštelėmis ar operuoti. Kartais reikia taikyti psichoterapijos metodus: relaksaciją ir grįžtamojo ryšio kontrolę, kurios padeda išgydyti ir galvos skausmus.

Staigūs ir pulsuojantys galvos skausmai

Dažniausiai tokie skausmai trunka neilgai – nuo 15 minučių iki 3 valandų, tačiau jie būna be galo stiprūs ir neretai vadinami savižudišku galvos skausmu. Jie gali prasidėti visiškai staiga, kartotis keletą kartų per parą ir taip pat greitai pranykti kelioms savaitėms ar netgi mėnesiams. Stiprūs galvos skausmai sukelia ir paraudimus vienoje arba abiejose akyse, tokie skausmai būdingesni vyrams, ypač tiems, kurie vartoja alkoholį, rūko ar nesveikai maitinasi. Gydyti tokius galvos skausmus padeda deguonies terapija ar triptanai, kurie naudojami gydant migreną.

Migreniniai galvos skausmai

Migreniniai galvos skausmai išsiskiria tam tikrais požymiais, šį dažniausiai kaktos srityje susitelkusį skausmą lydi paaštrėję pojūčiai, skausmas akių srityje, padidėjęs jautrumas įvairiems kvapams, garsams ar šviesai. Nors kol kas nėra aišku, kas gali sukelti šią ligą, žinoma, kad ji kamuoja netgi 3 kartus daugiau moterų nei vyrų. Migreną gydyti padės tik gydytojas, mat paprasti vaistai nuo skausmo ne visuomet gali padėti.

Kofeino sukelti galvos skausmai

Svarstote, kodėl savaitgalio ar nedarbo dienų rytais pabundate skaudančia galva? Atsakymas paprastas – jūsų organizmas jaučia kofeino trūkumą ir dėl to gali pradėti skaudėti galvą. Jei darbo dienomis keliatės maždaug 7 val. ryto ir iki kokios 9 valandos jau būnate išgėrę maždaug pora puodelių kavos, natūralu, kad savaitgaliais, jei keliatės gerokai vėliau, organizmas pradės jausti kofeino trūkumą. Tokie galvos skausmai dažniausiai kamuoja žmones, kurie per dieną išgeria 4–5 puodelius kavos. Anot gydytojų, skausmą numalšins paprastas puodelis kavos.

Orgazmo sukelti galvos skausmai

Šie galvos skausmai yra pakankamai reti ir pasitaiko dažniausiai jaunesnio amžiaus vyrams. Galvos skausmas kyla pradedant užsiiminėti seksu ir gerokai sustiprėja vyrui pasiekus orgazmą, skausmas gali tęstis po sekso praėjus ir keletui valandų. Kol kas nėra aišku, kas sukelia tokius galvos skausmus, tačiau jei jie pradeda kamuoti staiga, vertėtų kreiptis į gydytojus, mat tokie galvos skausmai gali pranešti apie rimtesnes smegenų ar neurologines ligas.

Susirūpinti vertėtų, kai galvos skausmą lydi kiti nerimą keliantys simptomai: stipriai pakilęs kraujo spaudimas, pakitęs ar suprastėjęs regėjimas, galvos svaigimas, nerišli kalba ar raumenų silpnumas kurioje nors vienoje kūno pusėje.

Sinusito sukelti galvos skausmai

Tokį galvos skausmą itin lengva sumaišyti su migrena, mat abiejų požymiai (spaudimas nosies srityje, pavandenijusios akys, užgulusi nosis) yra labai panašūs. Sužinoti, ar galvos skausmus sukelia sinusitas, galima pažvelgus į nosies išskyras, – jei jos žalsvos ar su krauju, tuomet galvos skausmas turėtų praeiti pavartojus tinkamą antibiotikų dozę sinusitui gydyti. Jei šiuos simptomus dar lydi svaigstanti galva ar paaštrėję pojūčiai, kreipkitės į gydytojus dėl migrenos.

Ledų ar šaltų gėrimų sukelti galvos skausmai

Karštą vasaros dieną sumąstote atsigaivinti šaltais ledais ar lediniu kokteiliu, tačiau šiam mėgavimuisi sutrukdo aštrus ir staigus galvos skausmas smilkinių srityje... Pažįstamas jausmas? Toks įspūdis, lyg akimirkai būtų užšalusios smegenys. Vis dėlto, medikų tikinimu, taip tikrai nėra ir išsigąsti nereikėtų. Aiškinant paprastai, tokį skausmą sukelia pagreitėjusi kraujo cirkuliacija vienoje iš smegenų arterijų, dėl to skausmas ir yra toks stiprus, jį numalšinti padės trumpa pertraukėlė ar kiek šiltesnis gėrimas.

Lėtinis galvos skausmas

Jeigu galvos skausmai kamuoja mažiausiai 15 dienų per mėnesį ir tęsiasi daugiau kaip tris mėnesius, derėtų susirūpinti, mat lėtinį galvos skausmą gali sukelti vaistų perdozavimas, smegenų sutrenkimai ar rimtesnės ligos: meningitas arba smegenų augliai. Pastebėję užsitęsusius negalavimus, kuo greičiau kreipkitės į gydytojus, kurie atlikę reikiamus tyrimus, paskirs būtiną gydymą.

Galvos skausmai prieš menstruacijas

Šie galvos skausmai, akivaizdu, būdingi tik moterims. Lyg pilvo skausmo dar būtų negana, prieš pat arba po menstruacijų dėl staigiai nukritusių estrogenų lygio moters organizme, gali prasidėti ir galvos skausmai. Tokie skausmai būdingi likus maždaug trim dienom iki menstruacijų pradžios arba praėjus porai dienų nuo jų pabaigos. Gydytojai rekomenduoja tokiu atveju vartoti magnio papildus.

Kada galvos skausmas turi kelti nerimą?

Neretai stiprūs ir itin varginantys galvos skausmai gali pranešti apie rimtas ligas, todėl į juos numoti ranka tikrai nederėtų. Anot neurologijos profesoriaus, Charleso Flippeno, į gydytojus kreiptis derėtų, jei galvos skausmas atsiranda labai staiga ir yra neįtikėtinai stiprus, kuomet atrodo, kad dar akimirka ir sprogs galva. Susirūpinti vertėtų ir tuomet, kai galvos skausmą lydi kiti nerimą keliantys simptomai: stipriai pakilęs kraujo spaudimas, pakitęs ar suprastėjęs regėjimas, galvos svaigimas, nerišli kalba ar raumenų silpnumas kurioje nors vienoje kūno pusėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius