Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsusis gyslotis: gydo gastritą, mažina vidurių spazmus. Receptai

Šis augalas, liaudyje vadinamas trauklapiu, tikrai sulaukia daug pagyrų. O kaipgi kitaip – dar vaikystėje dažnas mūsų juo gydydavo žaizdas ar mėlynes.
Gyslotis
Gyslotis / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Sveikata Gyslotis

Tačiau yra ir daugiau naudingųjų šio augalo savybių. Jis pasižymi prieuždegiminiu, skausmą malšinančiu, antibakteriniu, žaizdas gydančiu, raminančiu poveikiu. Dažnai gyslotis rekomenduojamas vartoti ir tada, kai sergama gastritu, enteritu, enterokolitu, žinoma, tokiais atvejais reikia pasitarti su specialistu, o ne gydytis savarankiškai.

Kaip rinkti?

Gysločių galite pamatyti daugelyje vietų, daugiausiai augančius prie kelio ir kitur, kur nėra labai švaru. Todėl jeigu planuojate rinkti šiuos augalus, tuomet ieškokite nuo „civilizacijos“ nutolusiose vietose, kuo toliau nuo gatvės, automobilių gausmo ir pan. Renkami žydint – nuo gegužės iki vasaros pabaigos.

Shutterstock nuotr./Gyslotis
Shutterstock nuotr./Gyslotis

Gydymui pasitelkiami tiek gysločio lapai, tiek sėklos. Lapuose gausu vitamino C, fitoncidų, karotino, iš jų netgi daro sirupą, kuris padeda atsikosėti, o gysločių sultys gerina virškinimą.

Naudingosios savybės

Šalia išvardintų savybių reikia paminėti ir tai, kad gyslotis valo kraują, malšina skausmą. Be to, ši unikali žolė dar ir gali padėti esant nervinei įtampai, neurozei, kai kamuoja padidėjęs dirglumas, nemiga. Taip pat gyslotis apsaugo nuo skysčių kaupimosi, teigiamai veikia kraujotaką.

Gyslotis naudingas ir moterims, kurias kamuoja nevaisingumas, o ką tik nuskintus lapus galima glausti prie įvairių žaizdų. Nuoviras su gysločiu padeda nuo lėtinių žaizdų, nudegimų, dezinfekuoja žaizdas. Vyrams ši vaistažolė padeda sunormalizuoti potenciją, malšina galvos, dantų, ausų skausmus.

Gysločių lapų arbata ir sultys gydo viduriavimą, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, gastritą, aterosklerozę, viršutinių kvėpavimų takų infekcijas, mažina vidurių spazmus.

Kaip vartoti. Vartojami ir lapai, ir sėklos. Iš šviežių gysločių spaudžiamos sultys, ruošiami antpilai, o džiovinti tinka ištraukoms, pavilgams.

Receptai

  • Valgomąjį šaukštą plačialapių gysločių sėklų užpilkite 250 ml vandens, virkite 5 min. ant silpnos ugnies. Po valandos nukoškite. Sergant cukriniu diabetu ir esant sutrikusiai medžiagų apykaitai, šį nuovirą vartokite apie du mėnesius po 15 ml 4 kartus per dieną. Pagal liaudies mediciną, gysločių nuoviro patariama gerti negalinčioms pastoti moterims.
  • Nuo peršalimo: 2 šaukštus gysločių lapų užplikykite 2 stiklinėmis vandens, palaikykite termose 15 min. ir nukoškite. Gerkite su medumi po pusę stiklinės 3–4 kartus per dieną.
  • Nuo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės: valgomąjį šaukštą džiovintų gysločių lapų ir paprastųjų kraujažolių užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens. Po valandos nukoškite. Gerkite šiltą 3 kartus per dieną prieš valgį.
  • Gysločių lapus nuplaukite, nuplikykite ir sumalkite mėsmale. Iš gautos tyrės per marlę išspauskite sultis. Jas pakaitinkite garuose 1–3 min. (jei labai tirštos, praskieskite šlakeliu vandens). Sergant gastritu, opalige, esant sumažėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui, šių sulčių gerkite po valgomąjį šaukštą keturis kartus per dieną prieš valgį.
  • Suskaudus dančiui, reikia pakramtyti gerai nuplikytą gysločio šaknį.
  • Nors daugeliui gysločiai atrodo kaip piktžolės, tačiau jauni gysločių lapai tinka salotoms, žaliems kokteiliams arba kaip prieskoniai. Išmėginkite.

Kada nevartoti gysločio?

Jeigu kamuoja padidėjęs skrandžio rūgštingumas, padidėjęs kraujo krešumas, esate alergiški gysločiams ir pan. Bet kuriuo atveju, gysločius patariama vartoti tik pasitarus su specialistu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius