Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kad burnos kvapas būtų gaivus

Na... tai ne pati maloniausia tema. Bet daug kam gana aktuali. Tad imkime ir pakalbėkime, kodėl burnos kvapas nebūna gaivus ir kaip jį atgaivinti.
Mėtos
Mėtos ir kramtomoji guma / Shutterstock nuotr.

Tiesą sakant, geriausia, kad apskritai nebūtų jokio kvapo. Mėtų, ledinukų ar kitoks dvelksmas išduoda, kad kažkas slepiama. Tad ką daryti, jei iš tiesų yra ką slėpti?

Su šiuo keblumu susiduria beveik kiekvienas. Prastas kvapelis iš burnos sklinda po nakties miego. Tačiau daugeliui tereikia išsivalyti dantis, ir bėdos kaip nebūta! Vis dėlto medikai sako, kad kas ketvirtą žmogų vargina liga, vadinama halitoze, kurios pagrindinis simptomas – nemalonus burnos kvapas. Dažniausios halitozės priežastys – sugedę dantys, dantenų ar burnos ligos. Todėl pirmiausia reikėtų kreiptis į odontologą. Tiesa, šis specialistas padės ne kiekvienam. Maždaug 10 proc. halitozės atvejų būna dėl kitų ligų: ausų, nosies ar gerklės, virškinimo organų negalavimų, plaučių, inkstų ligų, endokrininės sistemos sutrikimų.

 

Beje, pagal burnos kvapą netgi galima nustatyti diagnozę.

♦ Sieros (sugedusių kiaušinių) kvapą skleidžia gendantys baltymai. Jei pavalgius skauda pilvą, jis gurgia, truputį pykina, galima įtarti gastritą su sumažėjusiu skrandžio sulčių rūgštingumu.

♦ Rūgšties kvapas paprastai būna gastrito su padidėjusiu skrandžio sulčių rūgštingumu arba skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opaligės požymis.

♦ Gaižus kvapas ir kartus skonis burnoje lydi kepenų ir tulžies pūslės ligas. Be to, liežuvis dažnai būna padengtas geltonos spalvos apnašomis.

♦ Acetono kvapas iš burnos neretai sklinda diabetikams, bet gali būti ir sutrikusios kasos veiklos požymis.

 

Kaip atgaivinti burnos kvapą

Svarbiausia – išsigydyti ligą, dėl kurios sklinda nekoks kvapas. Ir, žinoma, daugiau dėmesio skirti burnos higienai. Svarbu žinoti, kad varginamiesiems halitozės tinka ne bet kokia dantų pasta. Pirma, joje neturi būti alkoholio, kuris džiovina burnos gleivinę. Antra, pastos sudėtyje turėtų būti antibakterinių medžiagų. Jos bent trumpam sumažina bakterijų kiekį burnos ertmėje. Pagal tuos pačius požymius reikėtų rinktis ir burnos skalavimo skystį.

 

Greita pagalba

Ką daryti, jei iš burnos prastas kvapas pasklinda suvalgius svogūnų, česnakų, išgėrus alkoholio, parūkius, o reikia tuojau pat eiti į žmones?

♦ Sukramtykite gabaliuką petražolės ar saliero šaknies. Kiekvieną kąsnį kuo ilgiau palaikykite burnoje. Labai veiksminga!

♦ Neblogai kvapą naikina obuoliai. Jie turėtų būti kuo kietesni.

♦ Galima pakramtyti kavos pupelių ar džiovintų citrinų žievelių  – jų patogiau nešiotis nei petražolių ar salierų.

♦ Ypač gerai burną gaivina gvazdikėliai. Jie dargi pasižymi ir antibakteriniu poveikiu. Taigi jei tenka susidurti su nemalonaus burnos kvapo problema, verta jų nešiotis ir prireikus vieną kitą pakramtyti.

♦ Labai naudinga pusryčiams valgyti avižinės košės. Nustatyta, kad ji skatina seilių išsiskyrimą. Na o seilės, žinia, pats geriausias burnos ertmės „ploviklis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius