-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip apsisaugoti nuo nagų grybelio?

Jeigu nesate basučių ar atvirų batų mėgėja, pėdų puoselėjimui greičiausiai neskiriate itin didelės svarbos. Vis dėlto susirūpinti jų sveikata bei tinkama higiena tikrai derėtų, mat kitaip galite susidurti su itin nemalonia problema – nagų grybeliu arba kitaip vadinama onichomikoze.
Nagai
Nagai / „Shuterstock“ nuotr.

Užsikrėtę šia lėtine odos liga kurį laiką požymių galite ir nepastebėti, mat grybelis dažnai būna visiškai neskausmingas, tačiau nesiėmus būtinų gydymo priemonių, infekcija gali išplisti ir pažeisti pėdų ar rankų odą ir nagus.

Palankiausios sąlygos grybeliui plisti yra netinkama avalynė, sintetinės kojinės, polinkis gausiai prakaituoti ir netinkama higiena. Nagų grybelis gali užklupti ir po netinkamo pedikiūro ar manikiūro, taip pat stipriai sušalus ar susimušus galūnes. Svarbiausi nagų grybelio požymiai: niežėjimas, deginimo jausmas, neretai grybelio pažeista oda pradeda pleiskanoti ir trūkinėti.

Tad kaipgi apsisaugoti nuo šios itin nemalonios ligos? Tinklalapio washingtonpost.com ekspertai pataria laikytis šių prevencijos priemonių:

Palaikykite tinkamą higieną. Mažomis žirklutėmis nepamirškite vis apsikarpyti nagų, o aštrius jų kraštelius nudildykite. Nusiplovę kojas jas kruopščiai nusausinkite, nepamirškite išvalyti ir nusausinti tarpupirščių!

Mūvėkite natūralios medžiagos kojines. Rinkdamiesi kojines, visuomet atkreipkite dėmesį į tai, iš kokių medžiagų jos pagamintos. Geriausia rinktis medvilnines kojines, ypač, jeigu kojos dažnai prakaituoja. Tas pats galioja ir renkantis batus – avėti geriausia tik odinius batus, kad jūsų kojų oda galėtų laisvai kvėpuoti.

Naudokite priešgrybelinius purškiklius. Jeigu nagų grybelis kamuoja itin dažnai, vertėtų kojas retkarčiais pasipurkšti antigrybeliniu purškikliu ar naudoti specialią pudrą, kuri neleis nagų grybeliui „atakuoti“ jūsų kojų.

Nekarpykite odelių aplink nagus. Šis įprotis suteikia puikią prieigą įvairiems mikrobams patekti prie jūsų odos ar nagų.

Viešose vietose nevaikščiokite basomis. Jei dažnai lankotės viešuosiuose baseinuose, stenkitės visuomet mūvėti gumines šlepetes; tas pats galioja ir lankantis įvairiuose vandens parkuose ar prausiantis viešuosiuose dušuose.

Lankykitės tik tinkamų higienos sąlygų besilaikančiuose grožio salonuose. Pagal tai, ar tinkamai laikomasi higienos sąlygų, verta rinktis ne tik restoranus ar kavines, bet ir grožio salonus. Įsitikinkite, ar juose prieš darant manikiūrą ar pedikiūrą naudojamos žirklutės bei dildės tikrai yra tinkamai sterilizuojamos. Jeigu nesate tikri dėl naudojamų manikiūro priemonių sterilumo, pasirūpinkite savo priemonėmis.

Užsikrėtę grybeliu, nelakuokite nagų. Jeigu kojų grybelis vis dėlto jus užklupo, pažeistų nagų lakų niekuomet neslėpkite po laku ar juolabiau neklijuokite ant jų netikrų nagų. Taip situaciją tik dar labiau pabloginsite – kojos nagas negalės kvėpuoti, ir infekcija tik dar labiau išplis.

Dažnai plaukitės rankas. Laikantis higienos taisyklių, plauti rankas yra būtina, tačiau jei palietėte grybeliu užsikrėtusio žmogaus rankas, nusiplauti savo rankas yra tiesiog privalu, kitaip galite lengvai užsikrėsti šia nemalonia infekcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius