-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip miego trūkumas veikia moterų apetitą

Nuolat skubame, vėlai gulamės, anksti keliamės ir pamirštame, koks būtinas mūsų organizmui miegas...
Lova
Kaip miego trūkumas veikia moterų apetitą / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Miegas

Pavargusios akys ir pajuodę paakiai – ne vienintelės bėdos, kurias gali sukelti miego stygius. Mokslininkai nuolat kalba apie tokias sveikatos problemas kaip širdies ir kraujospūdžio ligos, be to, mieguistumas ir nuovargis neigiamai veikia imuninę sistemą. Neseniai atliktais tyrimais nustatyta, ilgalaikis neišsimiegojimas moteris ir vyrus veikia skirtingai. Ypač tai pasakytina apie alkio pojūtį. Miego stokojančios moterys dažniau netenka apetito, o vyrai, atvirkščiai – pajunta didesnį poreikį valgyti.

Miego eksperimente dalyvavo 27 sveiki savanoriai, kuriems buvo apribotas įprastinis jų miego valandų skaičius. Mokslininkai pastebėjo, kad mažiau miegantiems eksperimento dalyviams pakito hormonų kiekis.

Dr. Marie-Pierrest-Onge iš Kolumbijos medicinos centro teigia: „Mes labai nustebome išvydę, kaip smarkiai miego stygius veikia gliukozės, insulino, leptino kiekius organizme. Beje, didžiausi skirtumai tarp vyrų ir moterų pastebimi pažvelgus į alkį reguliuojančio hormono grelino ir pasisotinimo hormono GLP-1 kiekius.“

Hormonų kiekis kraujyje buvo tiriamas kelis kartus: iš pradžių po keturių, vėliau po devynių valandų. Po trumpo miego grelino, vadinamojo alkio hormono, kiekis padidėjo tik vyrų kraujyje, o štai moterų kraujyje, priešingai, padaugėjo GLP-1 hormonų. Tokių skirtumų tarp abiejų lyčių anksčiau nebuvo pastebėta.

Taigi, prieita išvados, kad miego trūkumas stipriosios ir silpnosios lyties atstovus veikia skirtingai: vyrams labiau norisi valgyti, o moterys jaučiasi taip, lyg būtų sočios.

Dr. Marie-Pierrest-Onge pabrėžia, kad pritrūkus miego ir tuo pačiu metant arba priaugant svorio, rezultatas gali būti ne toks, kokio tikimasi.

Todėl saugokime sveikatą ir mėgaukimės kokybišku miegu – juk nuo jo priklauso mūsų gera nuotaika, odos skaistumas ir akių švytėjimas.

Taip pat skaitykite:

Kaip įveikti nemigą

Ką valgyti, kad nekamuotų nemiga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius