Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kas gi tas graikiškas jogurtas?

Sakoma, kad graikiškas jogurtas yra tikras gardumynas, puikiai tinkantis sotiems ir sveikiems pusryčiams ar įvairiems nekaloringiems desertams. Šio gėrio pasidaryti pačioms visai nesunku, tik iš pradžių kviečiame susipažinti su išskirtinėmis graikiško jogurto savybėmis.
Graikiškas jogurtas
Graikiškas jogurtas / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Receptai Padažas

Jeigu palygintumėte graikišką jogurtą su įprastu, pagrindinis skirtumas būtų šių produktų tirštumas. Pirmasis yra labiau koncentruotas, rūgštesnis, standesnės konsistencijos. Pavyzdžiui, gamindamos graikišką jogurtą, jam sunaudosite dvigubai daugiau produkto nei gausite rezultatą.

Gamybos metu jogurte kur kas mažiau lieka cukraus, laktozės, o skonis tikrai nenuvilia.

Teigiama, kad 100 g graikiško jogurto be riebalų yra 4 g cukraus, 10 g baltymų, 33 mg natrio, 10 proc. kalcio dienos normos ir, žinoma, mūsų virškinimo sistemai naudingų gyvųjų bakterijų. Kaloringumas – vos 53 kcal/100 g.

Kuo naudingas graikiškas jogurtas?

  • Jau minėjome, kad graikiško jogurto kaloringumas itin nedidelis, tad skanauti jo galime be jokių sąžinės priekaištų. Tinka lieknėjantiems, ieškantiems sveikesnės mitybos alternatyvų, besikamuojantiems dėl sulėtėjusios medžiagų apykaitos, kenčiantiems nuo diabeto, širdies ir kraujagyslių sistemos ligų.
  • Kadangi jogurte gausu probiotikų ir kalcio atsargų, graikiškas jogurtas sustiprina imunitetą, malšina uždegiminius procesus žarnyne, išvaduoja nuo pilvo pūtimo.
  • Gyvosios bakterijos taip pat gerina virškinimo procesą, padeda įsisavinti maisto medžiagas ir netgi veikia profilaktiškai nuo kai kurių vėžinių susirgimų.
  • Svarbu paminėti, kad graikiškas jogurtas puikiai tinka vyresnio amžiaus moterims, ypač įkopusioms į šeštąją dešimtį. Jis ne tik padeda išlaikyti sveiką svorį, dovanoja dozę optimizmo, bet ir apsaugo nuo depresijos, blogos nuotaikos. 
  • Beje, šis jogurtas puikiai tinka kaip kaukė suglebusiai, senstančiai veido odai. Užtepkite jo ant veido ir 10–15 min. palaikykite. Praėjus nurodytam laikui, nuplaukite vėsiu vandeniu.

Kaip skanauti graikišką jogurtą?

Jeigu jo dar neragavote, šiandien puikus metas tai padaryti. Teigiama, kad per žiemos šalčius ir orų permainas graikiškas jogurtas – nepakeičiamas produktas. Galite maišyti jį su dribsniais, granola, košėmis, gaminti desertus, kepti pyragus, tortus, sausainius, skanauti su medumi, uogomis, vaisiais, tinka ir mėsos, žuvies patiekalams, įvairiems gėrimams, netgi šašlykams marinuoti... Įdomu, kad šis jogurtas gali puikiai neutralizuoti riebalus, tad jeigu nemėgstate riebios mėsos, toks pasirinkimas yra kaip tik jums. Na, o jeigu marinuojama mėsa sausa ir kieta, graikiškas jogurtas ją suminkštins ir suteiks malonaus bei švelnaus skonio.

Graikiškas jogurtas taps tikru išsigelbėjimu, jeigu mėgstate riebius padažus, tačiau jais mėgautis juk tokia nuodėmė! Puikiai pakeičia grietinę, majonezą, sūrį, sviestą... Būtinai išbandykite itin skanų nacionalinį graikų padažą dzadzikį. Tačiau nepersistenkite, nes per daug jogurto jūsų organizmui gali nepatikti: kalcio perteklius trukdo įsisavinti geležį ir cinką, didina akmenų susidarymo inkstuose riziką ir pan.

Jeigu šį jogurtą perkate parduotuvėje, atidžiai išstudijuokite etiketę – graikiškuose jogurtuose gali būti nenaudingų maisto priedų, tirštiklių ir standiklių, cukraus. Taigi verčiau pabandykite pasidaryti jo pačios.

Kaip jį pasigaminti?

Graikiškas jogurtas
Receptas: Graikiškas jogurtas
3 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.2 / 78
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 1.00 l (natūralus jogurtas be priedų, tinka tiek pirktinis, tiek naminis)
Kaip gaminti
  1. Į sietelį, įdėtą į indą, įklokite dvigubai sulenktą marlę. Supilkite jogurtą ir palikite jį persikošti 4–8 valandoms.
  2. Praėjus nurodytam laikui, jogurtas sutirštės ir bus paruoštas skanauti. Skanaus.

Kaip patiems pasigaminti natūralų jogurtą, skaitykite straipsnyje KAM PIRKTI, JEI GALITE PASIGAMINTI.

Suskleisti

! Kaip patiems pasigaminti natūralų jogurtą, skaitykite straipsnyje KAM PIRKTI, JEI GALITE PASIGAMINTI

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius