Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klausimas psichologui: kada šeiminiai konfliktai peržengia ribas?

„Tai tik eilinis barnis, kurioje šeimoje tokių nepasitaiko“, – sakote sau po itin skaudaus ginčo su partneriu. Tačiau ribos tarp „eilinio barnio“ ir smurto šeimoje labai slidžios. Juo labiau kad smurtas gali apsieiti ir be kumščių – jam būdingi ir žodiniai užgauliojimai, noras kontroliuoti. Kaip žinoti, kad tai nėra tik eilinis šeiminis konfliktas, o jau pradeda panašėti į smurtą?
Šeimos konfliktas
Šeimos konfliktas / „Photos.com“ nuotr.

Atsako psichologė Aušra Šapranauskienė.

„Eilinis“ šeiminis konfliktas paprastai turėtų vykti be žodinių užgauliojimų, keiksmažodžių ar įžeidinėjimų. Konfliktas – tai tiesiog tam tikras nesutarimas, tai priešingų poreikių, tikslų, interesų, požiūrių susidūrimas, kurio metu kyla nemalonūs jausmai, priešiškumas, tačiau šie jausmai neturėtų būti beatodairiškai „išpilami“ ant kito žmogaus.

Konfliktas sprendžiamas ieškant abiem pusėms priimtinų išeičių, ir tai neturėtų apimti nei smurtinio pykčio proveržių, nei kito žmogaus žeminimo, nei patyčių. Kitaip tariant, konstruktyviai sprendžiant konfliktus, turėtų būti išlaikoma pagarba kitam žmogui.

Esant emociniam, fiziniam ar seksualiniam smurtui nėra nei pagarbos, nei tolerancijos, nei pakantumo, nei apskritai gebėjimo atsižvelgti į kito žmogaus jausmus ar poreikius.“

Specializuotos pagalbos centrų (SPC) kontaktai pranešti apie smurtą patyrusius asmenis savivaldybėse. Pagalba teikiama kasdien nuo 9 iki 17 val. darbo dienomis. Pagalbos moterims linija 8800 66366 kiekvieną dieną 10–21 val. Bendrosios pagalbos numeris 112 (visą parą).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius