Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kodėl jūsų kojos gausiai prakaituoja?

Vasara jau ne už kalnų, todėl iš spintos suskumbame traukti visus tuo drabužius, kurių pasiilgome per žiemą. Ne išimtis ir lengvi bateliai bei basutės. Tačiau ką daryti, jeigu kamuoja gausus pėdų prakaitavimas ir nemalonus kvapas, kurį dar labiau paaštrina įkaitęs oras?
Pėdos
Pėdos / Vida Press nuotr.

Kaip rašoma womenshealthmag.com, hiperhidrozė, arba padidėjęs, gausus prakaitavimas, dažniausiai būdingas jaunesniems, o ne vyresniems žmonėms; taip pat vyrams, o ne moterims, tačiau gali ištikti nepriklausomai nuo amžiaus ar lyties.

Dermatologė S.Manjula Jegasothy iš Majamio odos instituto pasakoja, dėl kokių priežasčių mus kamuoja gausus kojų prakaitavimas ir ką galime padaryti, kad to išvengtume.

Paveldimumo faktorius

„Hiperhidrozė – tai paveldima būklė, perteklinis prakaito „produktas“. Smarkus prakaitavimas gali kilti dėl nervinės būsenos, karščiavimo, šilto oro, ligų, infekcijų, audinio ypatybių, netgi dėl kojinių dažų“, – sako specialistai.

Ką galite padaryti?

Paprasti patarimai gali būti veiksmingi, pasak podiatrės Jacqueline M.Sutera. „Mirkykite kojas vėsioje juodojoje arbatoje – joje gausu taninų, kurie laikinai sutraukia prakaito liaukas. Galite išmėginti specialius purškiklius, kojų pudras, specialistų išrašomus antiperspirantus, botokso injekcijas, kad suvaldytumėte prakaitavimą ir nemalonų kvapą“, – teigia specialistė. Tačiau prieš pasiryždami vienam ar kitam gydymo metodui turite pasitarti su gydytoju.

Kokie natūralūs būdai dar galėtų padėti?

Juodosios arbatos vonelė. Į karštą vandenį įmeskite du juodosios arbatos maišelius, uždenkite ir palaikykite 15 minučių, tada įsipilkite daugiau vandens, kad būtų vėsiau ir merkite kojas. Laikykite jas vandenyje maždaug 30 minučių. Jeigu kojos dažnai prakaituoja, šią vonelę stenkitės darytis kuo dažniau. Juodojoje arbatoje gausu rūgščių, efektyviai kovojančių su bakterijomis, kurios sukelia prakaitavimą, ir neleidžiančių joms kauptis.

Acto vonelė. Jeigu nemalonus kojų prakaitas yra dažna problema, išbandykite acto vonelę. Į šiltą vonelę įpilkite puodelį acto. Rezultatas bus dar geresnis, jei įlašinsite kelis lašus čiobrelių eterinio aliejaus, jis turi stiprių antiseptinių savybių, kurios kovoja su nemalonų kvapą sukeliančiomis bakterijomis. Acto vonelėje kojas mirkykite kasdien ir po savaitės jos kur kas mažiau prakaituos (ši vonelė netinka, jei ant kojų turite kad ir nedidelių žaizdelių).

Tepkite kojas levandų aliejumi. Levandų aliejus ne tik puikiai kvepia, bet ir efektyviai naikina bakterijas. Kojas aliejumi išsitrinkite prieš eidami miegoti ir nakčiai užsimaukite medvilnines kojines. Prieš bandydami šį būdą įsitikinkite, kad aliejus neerzina jūsų odos, pabandykite jo pasitepti ant nedidelio odos plotelio.

Batus ar kojas apibarstykite soda. Jei batuose kojos itin stipriai prakaituoja, nusiavę juos apibarstykite soda, kuri puikiai kovoja su nemaloniu kvapu, arba kukurūzų miltais, kurie sugeria drėgmę. Jei nenorite, kad kojos suprakaituotų, prieš audamiesi batus sodos ar talko miltelių pasibarstykite ant kojų.

Ar jūsų kojinės ir batai gali sukelti gausų prakaitavimą?

Specialistai sako, kad, jeigu mums būdingas padidėjęs kojų prakaitavimas, turėtume atidžiai rinktis tiek kojines, tiek avalynę. Kojinių audinys turėtų būti kvėpuojantis, gerai sugeriantis drėgmę. Jeigu šiltu oru avėsite uždarus batus, tai irgi gali paskatinti prakaitavimą. Todėl atsižvelkite į tai ir rinkitės atvirus batus, kurie kvėpuoja, yra pagaminti iš natūralių medžiagų, o sintetiką pamirškite visiems laikams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius