Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl neįvykdome savo pažadų? Motyvacijai kelti išsiųskite laišką sau į ateitį

„Šiais metais tikrai mesiu rūkyti“, „Sportuosiu kasdien“, „Nuo pirmos dienos pradėsiu taupyti“. Girdėta, ar ne? Tai pažadai, kuriais bandome patikėti kiekvienais metais, deja, dažnam vėliau tenka susidurti su tyliu sąžinės priekaištu, jų neišpildžius. Tačiau negi nekilo klausimas: „Kam visa tai?“
Pažadai
Pažadai / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 1 Psichologija

Nuo senų laikų...

Tradicija užsibrėžti tikslus kitiems metams atsirado daug seniau, nei galime manyti, – prieš 4 tūkstančius metų Babilone. Tais laikais babiloniečiai Naujuosius sutikdavo pavasarį, ir ši šventė buvo skirta saulės dievo Marduko garbei. Žmonės išsikeldavo tikslus, susijusius su gerais darbais, kad neįžeistų dievų. Taip pat pažadais norėta įrodyti, kad žmogus renkasi teisingą gyvenimo kelią ir nepasiduos blogoms pagundoms.

Vėliau šis naujamečių pažadų kultas persikėlė į Romos imperiją, kai Gajaus Julijaus Cezario pavedimu buvo sudarytas naujas metų skaičiavimas, analogiškas dabartiniam. Imperatorius nusprendė šventę paskirti pradžios ir pabaigos dievui Janui. Todėl žmonės ėmė „aukoti“ pažadus jo garbei, taip parodydami pagarbą ir ryžtą tesėti dievui duotą žodį.

Bėgant laikui, ši tradicija pasikeitė, prarado tikrąją prasmę ir tapo puikia pramoga ir populiaria interneto bei žiniasklaidos tema, dabar labiau žinoma kaip „Nauji metai, naujas ir aš“ (angl. New year, new me). Todėl nėra net ko kaltinti, kad šiandien žmonės yra vėl pasiryžę išsikelti siekius kitiems metams, nors daugelis neįgyvendino senųjų.

Sukurkite naujas tradicijas – sugalvokite siekių kas mėnesį ar savaitę ir kelkite sau vis aukštesnę kartelę, tada nė nepajusite, kaip viskas bus paprasta ir lengva.

Įtaką daro reklamos, skambūs šūkiai leidinių antraštėse, draugų ir artimųjų pagyros apie planus ateinantiems metams. Nejučia patys imame galvoti tikslus, kurie padarytų gyvenimą geresnį. O kur dar tikėjimas, kad galima kasmet viską pradėti nuo švaraus popieriaus lapo ir į jį rašyti tik geriausius, produktyviausius rezultatus ir pasiekimus.

Deja, daugelį ši viltis apleidžia jau vasarį, ir žmonės nė nepastebi, kaip vėl kiurkso toje pačioje vietoje, kaip ir praėjusių metų pabaigoje, praradę entuziazmą ir tikėjimą šviesesne ateitimi.

Jeigu šis jausmas jums pažįstamas, užduokite sau klausimą: kodėl noriu pradėti keistis tik sutikdamas Naujuosius? Kodėl šia švente nepavertus kiekvienos dienos? Ir užduokite jį visada, kai suabejosite savo užsidegimu įgyvendinti tikslus. Sukurkite naujas tradicijas – sugalvokite siekių kas mėnesį ar savaitę ir kelkite sau vis aukštesnę kartelę, tada nė nepajusite, kaip viskas bus paprasta ir lengva. Smegenys įpras prie nustatytos trukmės ir „nemiegos“, nes bus duotas konkretus ir trumpas laiko tarpas darbams įgyvendinti, priešingai, nei pasakius sau „per šiuos metus padarysiu...“

Nebijokite iš naujo pradėti kiekvieną dieną, nes rytojus yra tuščias popieriaus lapas. Naujųjų metų pažadų sąrašą drąsiai pildykite ir sugalvokite naujų bet kada, kai to trokštate. Tik pirma būtinai įsitikinkite, ar tikrai norite mesti sau iššūkius kiekvienais metais. Juk seniai niekas „nebeaukoja“ pažadų dievui Janui ar Mardukui, galintiems nubausti, jei nesilaikysite duoto žodžio. Dabar sprendimai priklauso tik nuo jūsų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Noriu tobulėti: 15 sėkmės lydimos moters įpročių

Pažadukai

Remiantis statistikos duomenimis, pažadų laužytojų yra daugiau nei tesėtojų: maždaug 45 proc. žmonių išsikelia sau tikslus Naujųjų metų proga, tačiau juos įgyvendina tik apie 7–8 proc. Motyvacija krinta palaipsniui: po pirmos savaitės pasiduoda ketvirtadalis, po pusmečio jau daugiau nei pusė, kol galiausiai lieka saujelė tų, kuriems pavyko nugalėti save. Žvelgdami į savo pernykštį tikslų sąrašą jie nejaučia sąžinės graužaties, kaip likusieji, šiuos žmones apima pasididžiavimo jausmas.

Ką šie asmenys daro kitaip ir kodėl jiems pavyksta? Viskas yra išties paprasta ir visiems žinoma – ši mažuma moka (arba išmoko) organizuoti laiką, išsiugdė naujus įpročius ir surado geriausiai motyvuojantį būdą.

Kodėl pasiduodame?

„Noriu milijono“ ir kitos drambliuko svajonės. Svarbiausias dalykas, nuo kurio pradedame įgyvendinti tikslus, yra kelrodžiu turėsiantis tapti sąrašas arba planas. Tačiau jį sudarant ir padaroma didžiausių klaidų, nes užrašomi tikrovės neatitinkantys milžiniški užmojai. Kuo siekiai nerealesni, tuo sunkiau juos įgyvendinti, tad natūralu, kad pristingama motyvacijos.

Daugelis psichologų ir saviugdos specialistų pataria didelius darbus suskaldyti į mažesnius: užuot norėjus turėti daug pinigų pirmiausia galima užsibrėžti tikslą sugalvoti pelningą idėją. Juk pripažinkime, daug geriau keli mažesni atlikti darbai nei viena graži, grandiozinė, bet tik užrašyta svajonė. Šį kartą punktą „keliauti po pasaulį“, pakeiskite troškimu „aplankyti Ispaniją (ar kad ir Latviją)“.

Motyvacija – degalai mūsų varikliui. Be degalų, kaip žinome, pajudėti iš vietos nepavyks nė vienai transporto priemonei. Ir mums, prieš pradedant darbus, reikia suprasti, kad be tinkamos motyvacijos jie ilgai nesitęs, greitai viskas nusibos ir štai nė nepajusime, kaip vėl sėdėsime toje pačioje vietoje, o ant nosies lips jau kiti metai.

Laiminga moteris
Laiminga moteris

Motyvuojančią nuotrauką, raštelį su įkvepiančia citata ar kitą raginantį veikti mažmožį turėkite prieš akis kasdien. Jis neleis pamiršti, kodėl pradėjote įgyvendinti savo tikslą ir ką gausite, kai jį pasieksite. O kas dar gali būti geresnė motyvacija nei prizas už įvykdytą darbą!

Naujam įpročiui išsiugdyti užtenka 21 dienos. Tai nėra daug, žinant, kokią naudą gali atnešti šis metodas. Viskas, ką reikia daryti, tai tris savaites kasdien kartoti tai, ką norite paversti įpročiu.

Įpročiai – pagrindinis sėkmės recepto ingredientas. Turbūt girdėjote, kad naujam įpročiui išsiugdyti užtenka 21 dienos. Tai nėra daug, žinant, kokią naudą gali atnešti šis metodas. Viskas, ką reikia daryti, tai tris savaites kasdien kartoti tai, ką norite paversti įpročiu.

Pavyzdžiui, kiekvieną dieną keltis šeštą valandą ryto, nevalgyti riebaus maisto arba skirti valandą pomėgiui. Pamatysite, kad po 21 dienos tai taps jūsų įprastine rutina, kaip ir valytis dantis. Šiai praktikai pritaria daug asmenybės trenerių, saviugdos knygų rašytojų (pavyzdžiui, Brianas Tracy) ir psichologų, patvirtinusių šio metodo efektyvumą.

Konkretumas. Numesti svorio ar sutaupyti pinigų yra gana abstrakčios svajonės. Jei per metus atsikratysite vieno kilogramo arba sukaupsite 30 eurų, nenustebkite, nes patys neįvardijote tikslių lūkesčių. Todėl kiekvieną idėją privalu paversti konkrečiu tikslu, turinčiu tikslią datą. Visai kito rezultato galima tikėtis, jei vietoje paminėtų troškimų į jūsų sąrašą būtų įtraukta „atsisakyti valgyti saldumynus ir vartoti cukrų“, „susitaupyti 9 tūkstančius eurų kelionei į Indiją ir „Prados“ rankinei“. Kaip sakoma, ko norėsi, tas ir bus.

Ar verta? Šį klausimą užduokite sau prieš keldama kiekvieną tikslą. Naudingas tikslas turi akivaizdžiai pagerinti jūsų gyvenimo kokybę ir jį pakeisti, kai svajonė bus pasiekta. Todėl labai gerai apgalvokite, kiek nauja veikla prisidės prie kokybiškesnio gyvenimo ir, jei uždavę šį klausimą, dvejojate, atsisakykite beverčio tikslo.

Mažiau kalbų, daugiau darbų. Neabejojame, kad šimtus kartų esate girdėję, kaip pasiekti tai, ko norite, kaip nepasiduoti, ką daryti užėjus sunkioms minutėms, nes spauda, internetas mirgėte mirga skambiomis antraštėmis. Šia tema parašyta nesuskaičiuojama galybė knygų, straipsnių, gausu filmukų ir vaizdelių. Todėl dabar yra svarbiausia dirbti!

Gana taisyti savo troškimų sąrašą, atidėlioti darbus kitai dienai ar savaitei ir trypčiojant vietoje nepajudinti nė piršto. Dabar reikia tiesiog susirašyti tikslus ir sukurti trumpą planą, kaip juos žadate pasiekti ir veikti. Kad pažadai eilinį kartą nebūtų tušti, galite juos pasakyti artimam žmogui – jis bus liudininkas ir nurodytam laikui baigiantis įvertins, ką jums pavyko pasiekti. Tad veikime!

TAIP PAT SKAITYKITE: Atleidimo ritualai. Kam reikalingi 7 laiškai priešui?

Pagal L.A.Seneką, „kiekviena diena – vis naujas gyvenimas“, ir tai tikrai neabejotina tiesa. Todėl jei kažką reikia keisti ir pajutote, kad pažadų sąrašas vėl neįgyvendintas, nenuleiskite rankų, neaptinkite ir nemurmėkite „pabandysiu kitais metais“. Nėra reikalo net sakyti, kad gyvenimas laikinas ir kad daryti viską, ką norite, reikia tuoj pat.

Nelaukite pirmadienio, rytojaus ar sausio pirmosios, griebkite rašiklį, popieriaus lapą ir sudarytą svajonių sąrašą kabinkite ant veidrodžio – turėsite puikų priminimą. Jei užsibrėžtų tikslų nevykdysite, kiekvienąkart žvilgtelėję į savo atvaizdą, pajusite sąžinės priekaištus. Šis būdas padės nepamiršti svajonių ir galbūt paskatins padaryti bent mažą žingsnelį jų išsipildymo link.

Laiškas iš ateities

Nelaukite pirmadienio, rytojaus ar sausio pirmosios, griebkite rašiklį, popieriaus lapą ir sudarytą svajonių sąrašą kabinkite ant veidrodžio – turėsite puikų priminimą.

Šiais laikais vis mažiau žmonių rašo laiškus ranka. Ko gero, po kelių dešimtmečių rasti jums adresuotą voką pašto dėžutėje taps tikra sensacija – bendrausime vien tik elektroniniu būdu...

Ar kada pagalvojote, kaip šaunu būtų gauti laišką nuo savo senojo aš? Tai siūlo svetainė www.futureme.org. Joje tereikia parašyti žinutę sau (jei norite, galite pridėti nuotrauką), pasirinkti datą, kada ją norėsite gauti, ir išsiųsti į savo elektroninį paštą. Beje, viskas yra privatu ir, jeigu pageidaujate, laiško niekas negalės pamatyti, aišku, išskyrus jus pačius.

Tik pagalvokite, kaip efektyviai galima panaudoti šią idėją savo motyvacijai, darbams įgyvendinti ar tiesiog nuotaikai pasikelti.

100 dienų iššūkis

Jei esate drąsūs, norite kažko išmokti ir save paskatinti, siūloma http://giveit100.com tinklalapio programa. Jos kūrėjos idėja yra rodyti tobulėjimą konkrečioje srityje kasdien. Tikima, kad nufilmuotų vaizdelių žiūrovai įgis daugiau pasitikėjimo, matydami, kad kiekvienas, prieš pradėdamas ko nors mokytis, nieko nesugeba, ir tik nuoseklios treniruotės padeda pasiekti tikslą.

Autorė teigia, kad projektu siekiama įamžinti visą neakivaizdų ir nepastebimą progresavimo laikotarpį, nes dažniausiai matomas tik galutinis rezultatas.

Palaikantiems šią idėją, tereikia filmuoti savo treniruotes kasdien 100 dienų, įkelti į „Instagram'ą“ ir uždėti žymę #giveit100. Ten greitai sulauksite palaikymo, ir, tikėtina, kad nesinorės nuleisti rankų ištikus nesėkmei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius