Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokie maisto produktai sukelia priklausomybę

Pasirodo, prie tam tikro maisto galima priprasti taip pat, kaip ir prie alkoholio arba tabako. Juk būna taip, kad norite būtent tokio, o ne kitokio produkto ir tik suvalgę pajuntate nenusakomą malonumą...
Pyragaitį valganti mergina
Valgant pyragaitį / Fotolia nuotr.

Amerikiečių specialistai, vadovaujami gydytojo, profesoriaus Davido Ludwigo atliko eksperimentą: savanoriai turėjo išgerti specialius pieno kokteilius, kurie buvo pagaminti iš tokių pačių maisto medžiagų, vienodo saldumo, o kalorijų skaičius visai nesiskyrė. Esminė detalė – pieno kokteiliai buvo skirtingo glikemijos indekso (GI), kuris vienur buvo didesnis, o kitur mažesnis.

 

Glikemijos indeksas parodo, kokiu greičiu suvalgytas maistas didina gliukozės koncentraciją kraujyje. Kuo didesnė gliukozės koncentracija, tuo didesnė tikimybė, kad ji maitins ne raumenų, o riebalų ląsteles. Kiekvieno produkto GI skirtingas.

 

Ir kas paaiškėjo? Kokteiliai su aukštesniu GI sukelia didesnį alkio jausmą ir stimuliuoja tą smegenų srities dalį, kuri vadinama „malonumo centru“. Vadinasi, pasak specialistų, visi maisto produktai, kurių GI yra didelis – gali sukelti priklausomybę ir norą jų persivalgyti: tai bulvių traškučiai, bandelės, bulvės, balta duona, dešrelės, kukurūzų dribsniai, šokoladiniai batonėliai, gazuoti, energiniai gėrimai, ir daugelis kitų...

 

Trumpai tariant, jeigu norite išsaugoti dailias kūno linijas ir formas, geriau nepadauginkite produktų, kurių GI gerokai viršija normas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius