-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokios priemonės geriausiai atbaido erkes?

Erkių sezonas prasideda labai anksti ir tęsiasi iki vėlaus rudens, todėl patartina būti budriems, kad išvengtumėte šių kraujasiurbių platinamų ligų.
Erkė
Erkė / Vida Press nuotr.

Kokios priemonės erkes atbaido labiausiai? Visų pirma, turite pasirūpinti savo saugumu patys, ypač, jeigu gyvenate miškingoje vietovėje (nors erkių galima atrasti ir miesto vidury).

Kiekvieną vakarą patariama apsižiūrėti visą kūną, nes erkės mėgsta įsisiurbti į šlaunis, pažastis, kirkšnis ir pan.; išėjus į mišką rekomenduojama vilkėti šviesius drabužius, kad lengviau pastebėtumėte erkes; taip pat galite naudoti specialias priemones ir kvapus, kurie atbaido erkes.

Ką reikėtų žinoti, jeigu erkė įsisiurbė?

Visų pirma, stebėkite savo savijautą. Specialistai sako, kad net 50 proc. ligonių, sergančių Laimo liga ar erkiniu encefalitu, niekada nematė įsisiurbusios erkės, taigi tai reiškia, kad jiems buvo įsisiurbusi nimfa. Ji maža it aguonos grūdelis ir mėgsta įsisegti tokiose vietose kaip plaukuota galvos dalis, pažastys, kirkšnys.

Per kiek laiko pasireiškia ir kuo skiriasi Laimo ligos ir erkinio encefalito požymiai?

Požymiai pradeda ryškėti maždaug per mėnesį. Erkinis encefalitas pasireiškia stipriu karščiavimu, žmogų kamuoja panašūs į gripą negalavimai, kurie praeina per 5 ar 6 dienas. Vėliau galima jaustis visai sveikai, tačiau po kiek laiko ateina antra karščiavimo banga. Kai antrą kartą sukarščiuojama, atsiranda galvos skausmas, svaigimas, pykinimas, nervinės sistemos pažeidimų simptomai.

Laimo liga sukelia odos pažeidimą, atsiranda apytiksliai 5 cm skersmens raudona dėmė odoje ir ji plinta, vis didėja – taip liga pasireiškia 80 proc. žmonių. Retais atvejais Laimo liga gali pažeisti nervų sistemą; tada gali kamuoti radikulitą primenantys nugaros skausmai, ypač naktį, galimas veido raumenų paralyžius, akių, širdies, sąnarių pažeidimai.

Kokių aromatų nemėgsta erkės?

  • Arbatmedis nemėgstamas ne tik uodų, bet ir erkių. Išbandykite: 10 arbatmedžių eterinio aliejaus lašų sumaišykite su 50 ml vandens ir supilkite į purškiamą flakoną. Gerai sukratykite ir apipurkškite atviras kūno vietas ir drabužius.

  • Actas veikia kaip natūralus repelentas. Į butelį įpilkite 1 dalį acto, 1 dalį vandens, įlašinkite 10 lašų eukaliptų ar pipirmėčių eterinio aliejaus. Purkškitės gautu mišiniu kas kelias valandas.

  • Sumaišykite 2 dalis baltojo vyno acto su 1 dalimi vandens. Įlašinkite eterinio aliejaus (idealu, jeigu rinktumėtės citrinų, eukaliptų, pipirmėčių, pelargonijų) ir gerai suplakite. Supilkite į butelį su purkštuvu ir naudokite kas kelias valandas, t. y. apipurkškite drabužius ar atviras kūno vietas.

  • Sumaišykite 1 puodelį vandens, ½ puodelio obuolių acto, įlašinkite 6–10 snapučių arba levandų eterinio aliejaus lašų. Gautu skysčiu tepkite atviras kūno vietas.

  • Erkės taip pat negali pakęsti citrusinių vaisių kvapo. Taigi galite nesunkiai pasiruošti natūralaus erkių baidiklio. Užvirinkite 2 puodelius vandens ir supjaustykite 2 pasirinktus citrusinius vaisius: citrinas, žaliąsias citrinas, apelsinus ar greipfrutus. Tiesa, idealiausias pasirinkimas būtų žalioji arba geltonoji citrina, nes jų kvapas yra aitriausias. Pavirinkite citrusinius vaisius apie valandą ir praėjus nurodytam laikui išgriebkite, o nuovirą perkoškite ir supilkite į butelį. Galite naudoti visai šeimai, gyvūnams, pievelei.

  • Ar žinojote, kad erkės tiesiog negali pakęsti serenčių aromato? Taigi savo sodelyje jų pasodinkite su kaupu. Juk šios mielos gėlės dar ir puikiai atrodo! Išlošite, jeigu kovai su erkėmis pasitelksite ir medetkas, pavyzdžiui, jų nuovirą, aliejų ir t. t.

  • Išbandykite štai tokį receptą: 2 arbat. š. ricinos aliejaus, 3 ar 4 lašai pelargonijų eterinio aliejaus, 2 ar 3 lašai arbatmedžių eterinio aliejaus, 100 ml kėnio hidrolato. Sumaišykite, supilkite į butelį ir purkškitės kelis kartus per dieną. Sudedamąsias dalis galite keisti savo nuožiūra, pavyzdžiui, vietoj ricinų aliejaus naudoti alyvuogių, hidrolatą pakeisti pušų pumpurų nuoviru, distiliuotu vandeniu ir pan.

  • Gvazdikėliai mums gal ir kvepia labai maloniai, tačiau erkės ir uodai šio kvapo nemėgsta. Geriausio rezultato pasieksite naudodami gvazdikėlių eterinį aliejų arba šio puikaus prieskonio nuovirą.

  • Amerikiečių mokslininkai tikina, kad nuo erkių gali padėti... greipfrutai. Iš esmės tai neturėtų stebinti, nes citrusinių vaisių kvapai jau seniai naudojami kovojant su įvairiausio plauko vabzdžiais. Taigi, į eterinių aliejų sąrašą galite įtraukti ir greipfrutų.

  • Nuo erkių apsaugo ir nimbamedžių, citrinžolės, levandų, kedrų, rozmarinų, šalavijų, pelargonijų eteriniai aliejai. Juos maišykite su vandeniu ir dažnai padenkite atviras kūno vietas, t. y. bent kas kelias valandas. Vietoj vandens puikiai tiks ir bazinis aliejus, tarkime, migdolų, alyvuogių, vynuogių kauliukų ir pan.

  • P. S. Natūralios, namuose pačių pasigamintos apsaugos priemonės jums gali labai praversti! Tik įsitikinkite, kad nesate alergiški kuriai nors sudedamajai daliai, ir naudokite atsargiai, kad nepatektų į nosį, akis, burną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius