-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo negalima užgerti vaistų

Jeigu vaistus užgeriate tuo, kas papuola po ranka, turite žinoti, kad tam tikri maisto produktai gali stiprinti ar slopinti jų poveikį.
Vaistų vartojimas
Vaistų vartojimas / Fotolia nuotr.

Blogiausi deriniai

Greipfrutas + antibiotikai, migdomieji ir kraujospūdį reguliuojantys vaistai.

Pienas + antibiotikai ir vidurius laisvinantys vaistai.

Avokadai, bananai, sūris, rūkyti mėsos gaminiai, ramunėlių arbata + vaistai nuo depresijos.

Jonažolės + hormoninės kontraceptinės priemonės.

Alkoholis + antidepresantai ir antibiotikai.

Kava + antibiotikai, antidepresantai, hormoninės kontraceptinės priemonės.

► Antibiotikai

Antibiotikai ir greipfrutai ar jų sultys – pavojingas duetas, nes šiuose vaisiuose esančios medžiagos smarkiai padidina antibiotikų toksinį poveikį ir gali sutrikdyti kepenų veiklą. Netinkamas derinys – antibiotikai ir rūgščios sultys ar saldūs gazuoti vaisvandeniai, nes pastarieji silpnina jų poveikį. Nepatartina antibiotikų vartoti su daug kalcio turinčiais produktais, nes pienas, jogurtas net 80 proc. sumažina šių vaistų poveikį, ypač tetraciklinų grupės, tarkim, doksiciklino. Tad gyvosiomis bakterijomis papildytus pieno produktus, kurie padeda atkurti vaistų sunaikintą žarnyno mikroflorą, vartokite tik po gydymosi kurso.

Gydantis stipriai veikiančiais antibiotikais, negalima gerti alkoholinių gėrimų, nes jie labai apsunkina kepenų veiklą ir gali sukelti rimtų sutrikimų, be to, dirgina skrandžio gleivinę.

► Hormoninės kontraceptinės priemonės

Jeigu vartojate kontraceptikus, nepiktnaudžiaukite daug ląstelienos turinčiais produktais (koše, sėklomis, ypač sėlenomis). Kadangi skaidulingas maistas laisvina vidurius ir greitina vaistų pašalinimą iš organizmo, gali susilpnėti kontraceptinių tablečių poveikis. Geriausiai ląstelienos turinčius produktus vartoti skirtingu metu, pavyzdžiui, ryte, o tabletes – vakare. Kontraceptinių priemonių poveikį gali silpninti ir kai kurie antibiotikai bei jonažolių arbata, skatinanti estrogenų gaminimąsi.  

► Raminamieji vaistai ir preparatai nuo skausmo bei uždegimo

Alkoholis bei kofeino turintys gėrimai, ypač energiniai, visiškai nedera su vaistais nuo skausmo, uždegimo ar alergijos. Visi jie veikia centrinę nervų sistemą ir stiprina vienas kito poveikį. Jei per vakarėlį su alkoholiu išgersite antihistamininių preparatų (slopinančių alergiją), stiprių raminamųjų ar vaistų nuo skausmo, gali sutrikti širdies ritmas, koordinacija, sumažėti dėmesingumas, atsirasti mieguistumas, net ištikti anafilaksinis šokas.

Paracetamolio preparatus reikia vartoti po valgio ir užgerti paprastu vandeniu. Tuo pačiu metu nevalgykite rūgščių ar su actu pagamintų bei rūkytų produktų. Griežtai draudžiama vienu metu gerti skirtingų rūšių nesteroidinių vaistų nuo uždegimo ir skausmo. 

► Antidepresantai

Jei vartojate antidepresantus, dvi valandas prieš vaisto vartojimą ir po jo nevalgykite riebiai, mat riebalai greitina šių preparatų pasisavinimą, todėl gali sukelti traukulius, miego sutrikimus, hipotoniją ir kt. Vaistų nuo depresijos negalima maišyti su greipfrutais ar jų sultimis, razinomis, sūriu, jogurtu ir baklažanais.

Vienu metu suvalgius daug fermentinio ar pelėsinio sūrio, pernokusių bananų ar avokadų, figų, šokolado, žuvų, sojų padažo, kepenėlių, rūkytų mėsos gaminių, šie vaistai ima kauptis organizme ir gali sukelti stiprų šalutinį poveikį, padidinti kraujospūdį ir kt.

► Vidurius laisvinamieji

Šių preparatų negalima vartoti su pieno produktais. Pienas neutralizuoja skrandžio rūgštis ir mažina vaistų poveikį. Be to, gali sukelti pykinimą ir pilvo dieglius. Derėtų atsiminti ir tai, kad ilgėliau vartojant vidurius laisvinančius preparatus organizme gali imti stigti būtinų maisto medžiagų. Tad be reikalo nepiktnaudžiaukite.

► Vaistai nuo širdies ir kraujagyslių ligų

Greipfrutų sultys net triskart padidina daugelio kraujospūdį mažinančių preparatų poveikį, tad venkite tokio derinio. Atsisakykite svaigalų, nes gali išsivystyti ūmus širdies nepakankamumas. Vartodama vaistus nuo širdies ligų, nepiktnaudžiaukite skaiduliniu maistu, nes veikliosios preparato medžiagos greičiau pašalinamos iš organizmo. Negerkite medetkų arbatos, nes padidės kraujospūdis.

Su kraują skystinančiais vaistais nepatartina vartoti produktų, kuriuose gausu vitaminų A, E ir C, juolab vartoti jų preparatų, nes sustiprės vaistų poveikis. O vitaminas K ir jo turintys produktai silpnina kraują skystinančių vaistų poveikį.

Dėmesio!

♦ Gydytojų teigimu, jeigu nenurodyta kitaip, visus vaistus geriausia užgerti vandeniu.

♦ Išgėrus vaistažolių arbatos, cheminius vaistus galima gerti ne anksčiau kaip po 1,5 valandos. Antraip gali atsirasti šalutinis poveikis, susilpnėti arba sustiprėti preparato poveikis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius