Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo sveikatai kenksmingas vandens trūkumas?

Mūsų kūne, kaip ir Žemėje, yra apie 70 proc. vandens. Galime kurį laiką išgyventi be maisto, tačiau be vandens pratemptume vos savaitę. Pakanka prarasti 1,5 proc. kūno vandens, kad pajustume lengvą dehidratacijos formą. Vanduo daro daug daugiau, nei galime įsivaizduoti. Nuovargis, blogas burnos kvapas, galvos skausmas – tai tik keli vandens trūkumo padariniai.
Vanduo
Vanduo / Vida Press nuotr.

Blogas burnos kvapas

Mūsų išskiriamos seilės turi antibakterinių savybių. Kai neišgeriame reikiamo kiekio vandens, seilių burnoje gaminasi mažiau ir tai leidžia veistis įvairiausioms bakterijoms. Daugiau bakterijų = blogas burnos kvapas. Jei nesinori, kad dienos pabaigoje kolegos ar šeimos nariai trauktųsi nuo jūsų atatupsti, gerkite kuo daugiau vandens.

Cukraus poreikis

Kartais mes negebame atskirti troškulio nuo alkio ir, iš tikrųjų norėdami tik atsigerti, manome, kad esame alkani. O kas greičiausiai suteikia energijos (nors paskui jos staigiai sumažėja ir jaučiamės dar blogiau), jei ne saldumynai, t. y. cukrus?

Jei jaučiate, kad ko nors norisi, pirmiau atsigerkite ir palaukite 10–15 minučių. Jei nepagerės, tuomet pavalgykite. Žinoma, ne saldumynų.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Išsausėjusi oda

Kad oda būtų graži ir sveika, jai reikia drėgmės, geriausia – iš vidaus. Nors odos išsausėjimą gali lemti ir kiti dalykai, vanduo čia užima svarbų vaidmenį. Pasaulyje tikriausiai yra labai mažai žmonių, kurie vandens išgeria per daug. Dažniausiai jo išgeriama per mažai. 

Nuovargis

Dehidratacija vargina ne mažiau nei miego trūkumas.

Dehidratacija vargina ne mažiau nei miego trūkumas, ypač tai gali pasijusti į pavakarę. Jei darbe norisi padėti galvą ant stalo ir pasiilsėti, nors naktį miegojote gerai, priimkite tai kaip ženklą, kad reikia atsigerti vandens. Vanduo yra svarbiausias energijos šaltinis, kai organizmui jo trūksta, kyla kraujo spaudimas.

Neatmetame nuovargio kaip daugybės ligų požymio, bet ir sveiką žmogų vandens trūkumas gali išsekinti.

Mėšlungis

Dėl vandens trūkumo sulėtėja kraujo cirkuliacija organizme, todėl raumenis gali sutraukti mėšlungis. Kūnas nori apsaugoti savo gyvybinius organus ir jam reikalingus skysčius pirmiausia padalija jiems, o raumenims lieka mažiau. To pasekmė – mėšlungis – gali būti labai skausminga ir nemaloni.

Galvos skausmas

Vandens trūkumas turi poveikio hormono serotonino gamybai, kraujagyslės greitai reaguoja į dehidrataciją, ir tai gali sukelti galvos skausmą. Priklausomai nuo dehidratacijos lygio, galvą gali skaudėti tik vos vos, arba net kankinti migrena.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Virškinimo problemos

Vandens ir šarminių mineralų (kalcio, magnio) trūkumas gali būti kaltas dėl daugybės virškinimo sistemos negalavimų, tokių kaip gastritas, skrandžio opa, refliuksas. Taip pat – ir dėl vidurių užkietėjimo. Kai trūksta vandens, nereikalingas turinys slenka žarnomis daug lėčiau nei įprastai.

Priešlaikinis senėjimas

Jei kūnui ilgą laiką trūksta vandens, per odą nepašalinami toksinai ir jie kaupiasi organizme. Kūno organai, kaip ir pats didžiausias organas – oda, pradeda senti ir raukšlėtis, oda praranda skaistumą ir tampa blyški.

Kiek gerti?

Manoma, kad kvėpuodamas, dirbdamas, prakaituodamas, sportuodamas ir atlikdamas gamtinius reikalus, suaugęs žmogus gali išeikvoti 10 puodelių vandens per parą. Vadinasi, tiek jo reikėtų atgauti, – mažiausiai du litrus per dieną. Apie 20 proc. reikiamo kiekio gauname su maistu.

Nėščioms ir maitinančioms moterims, fiziškai aktyviems žmonėms ir sergantiems tam tikromis ligomis vandens reikia daugiau. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius