Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lieknėjimo klaidos, kurių verčiau vengti

Būdų lieknėti yra daugybė, todėl nenuostabu, kad geidžiami rezultatai pasiekiami skirtingais keliais. Kokį rinktis, priklauso nuo daugybės dalykų: amžiaus, charakterio, darbo pobūdžio. Šįkart patarsime, kokių būdų verčiau nesirinkti.
Figūros skirtumai
Figūros skirtumai / Fotolia nuotr.

Sensacingi pažadai

„Kasdien – po pusę kilogramo!“ Tokios dietos veiksmingumu iš karto verta suabejoti. Jei svoris ir kris, tai daugiausia – dėl atsikratomų skysčių. Tik pradėsite maitintis įprastai – ir viskas vėl grįš į senąsias vėžes. Tačiau daugeliui moterų truputį pasilaikyti dietos paprasčiau nei visam laikui pakeisti gyvenimo būdą. Dietų kūrėjai naudojasi šia mūsų silpnybe. Tiesa, jų fantazija neretai apsiriboja nauju patraukliu pavadinimu. Sensacingos dietos dažnai pasirodo jau seniai žinomos, tik papildytos vienu kitu patarimu.

 

Mažiau nei 1000 kcal per dieną

Jau po pirmos tokios dietos dienos organizmas „įjungia“ taupymo režimą – lėtina medžiagų apykaitos procesus. Lėtesnė medžiagų apykaita išlieka ir kai nustojate laikytis dietos. Be to, jei, laikydamasi dietos nesuprasite, ko ir kiek turėtumėte valgyti, kad gerai jaustumėtės ir netuktumėte, rezultatais džiaugsitės neilgai.    

 

Nesubalansuotas valgiaraštis

Dietos, rekomenduojančios vartoti daug baltymų, kurių laikomasi ilgesnį laiką, mažina darbingumą, gali pakenkti kepenims, inkstams, skatina podagrą. Tokių dietų kūrėjai siūlo daug receptų, bet visi – su tais pačiais produktais. Ar galite įsivaizduoti tokį produktą, kurį su apetitu valgytumėte dvi savaites triskart per dieną?! Be to, kai pradedate laikytis baltymų dietos, jau po kelių dienų smegenims ima trūkti serotonino. Prastėja nuotaika, žmogus darosi dirglus. Arba nesusilaiko ir… sulaužo draudimą. Tokiu atveju kenčia pasitikėjimas savo jėgomis.

 

Vėmimas

Pasirodo, moterų, kurios šitaip „reguliuoja“ svorį, yra daugybė, tik apie tai retai kalbama. Sočiai prisikerti, paskui dirbtinai susikeli vėmimą ir vaikštai liekna it nendrė… Beje, pasirodo, šį „lieknėjimo“ būdą įvaldžiusioms moterims šis procesas tampa visai nesudėtingas – pakanka stipriai įtempti pilvo raumenis. Deja… Liekna figūra tikrai neverta sveikatai keliamo pavojaus. Pirmiausia skrandžio rūgštis kenkia dantų emaliui. Dėl dažno vėmimo patinsta veidas. Gali sutrikti širdies raumens veikla, trūkti stemplė ir pan. Kartais išsivysto rimtų virškinamojo trakto ar net psichologinio pobūdžio problemų.

 

Apetitą slopinančios tabletės

Jose yra medžiagų, veikiančių smegenų alkio ir sotumo centrus. Jie veikia ir slopinamai, ir stimuliuojamai vienu metu. Žmogus jaučiasi darbingesnis ir kartu – dirglesnis. Nuo apetitą slopinančių vaistų gali smarkiai plakti širdis, atsirasti nerimas, nemiga, pakilti kraujospūdis, padidėti prakaitavimas. Ilgiau vartojant, gali atsirasti priklausomybė. Todėl dauguma šių vaistų parduodama tik su receptais. Jeigu radote tokių, kuriems nereikia recepto, vis tiek pasikonsultuokite su gydytoju. Nepamirškite, kad kai nustosite vartoti preparatą, apetitas vėl bus toks, koks buvęs. Vietoj apetitą slopinančių preparatų verčiau prieš valgį mažais gurkšneliais išgerkite stiklinę vandens, suvalgykite šviežių daržovių salotų (be riebaus padažo!). Įpraskite valgyti neskubėdama ir gerai sukramtykite kiekvieną kąsnį.

 

Vidurius laisvinantys vaistai

Daugelis laisvinamųjų veikia tik storąją žarną. Lėtinio vidurių užkietėjimo varginamas žmogus (beje, dažniausiai dėl netinkamos mitybos ir nejudraus gyvenimo būdo) iš tiesų pasijunta geriau. Tačiau neverta puoselėti vilčių sulieknėti, nes kol maistas pasiekia storąją žarną, organizmas jau būna pasisavinęs beveik visas maisto medžiagas. Beje, pastaruoju metu populiarūs „žarnyno dušai“ (paprasčiau tariant – klizmos) irgi lieknina gerokai mažiau nei tikimasi.

 

Skysčius varančios arbatos

Kiekvienas antsvorio kilogramas organizme sulaiko vis daugiau vandens. Tai gal diuretikai padeda atsikratyti tų perteklinių skysčių? Nustatyta, kad pagal visas instrukcijas gerdama skysčius varančios arbatos, galite netekti viso labo 2 proc. kūno masės, t. y. jei sveriate 100 kg, sulieknėsite 2 kilogramais.. Beje, skysčius išsiskirti skatina ne tik ypatingi žolių mišiniai ar vaistai, bet ir daugybė šiek tiek ataušintų arbatų, taip pat kava. Bet tai nereiškia, kad tai sveika… Vietoj skysčių išsiskyrimą skatinančių medikamentų verčiau vartokite mažiau druskos ir daugiau kalio (jo yra bananuose, džiovintuose abrikosuose, bulvėse, žiediniuose kopūstuose, avokaduose, ankštinėse daržovėse).

 

Maisto papildai

Viena naujesnių liekninamųjų medžiagų – L-karnitinas, kuris neva  skaido riebalus ir paverčia juos energija. Deja, nuo šio preparato sulieknėsite tik ilgai ir intensyviai sportuodama. Jei mažai judėsite, jis nepadės. Beje, organizmas paprastai pats gaminasi reikiamą karnitino kiekį.

Pastaraisiais metais padidėjo enziminių preparatų pasiūla. Juose yra atogrąžų vaisių (ananasų, papajų, mangų, kivių) ekstraktų. Tačiau stebuklingieji enzimai (bromelinas, papainas ir kt.), kurie neva skaido riebalus, patys suskyla vos patekę į skrandį. Todėl vargu ar verta pasiduoti  iliuzijoms. Veiksmingiausiai riebalus naikina… raumenys. Kuo geriau išvystyti kūno raumenys, tuo mažiau ant jo riebalų. Ir atvirkščiai.

Dar viena panacėja kartais įvardijamas chromas. Tam tikras šio mikroelemento kiekis iš tiesų būtinas normaliai organizmo veiklai. Tačiau nemanykite, kad kuo daugiau chromo preparatų išgersite, tuo sparčiau lieknėsite. Perteklių organizmas paprasčiausiai pašalina. Jei nebadaujate, nesilaikote mažiau nei 1000 kcal dietos, chromo neturėtų trūkti. Nebent visiškai nevalgote produktų, kuriuose daugiausia šio mikroelemento (duonos, bulvių, kukurūzų, brokolinių kopūstų, miežių kruopų, grūdų produktų ir kt.).

 

Rūkymas

Būna, kad vienintelis argumentas, kodėl moteris vis dar nemeta šio bjauraus įpročio, yra baimė priaugti svorio. Tiesa, kai nustojate rūkyti, taip dažnai atsitinka, bet ne dėl to, kad cigaretės mažina svorį. Rūkyti metęs žmogus paprastai ima dažniau užkandžiauti: jeigu jau nebegali įsikąsti cigaretės, reikia kramtyti ką nors kitą. Be to, maistas, kurio neužgožia tabako tvaikas, pasirodo neįtikėtinai skanus! Po kelių mėnesių apetitas normalizuojasi ir svoris nebedidėja.

Pasišovusi patobulinti figūrą, stenkis ne sumažinti riebalų kiekį, o sustiprinti raumenis. Jeigu dar, be to, sveikai maitinsiesi, organizmas pats nusistatys, kiek riebalų jam pasilikti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius