Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muai tai čempionas Ričardas Kulis: išalkus sunkiausia kova vyksta su savimi

Kaip atsikratyti antsvorio? Net pirmokas išpyškintų: sportuoti ir laikytis dietos. Nors sportuojant kūnas maldauja atstatyti išprakaituotą energiją, laikantis dietos smegenys suvokia, jog atėjo „juoda diena“, ir išsiunčia signalą kaupti riebalus. Kaip tuomet maitintis, aktyviai sportuojant ir siekiant numesti svorio? Kokius maisto produktus rinktis?
Treneris Ričardas Kulis
Treneris Ričardas Kulis / „Get fit“ nuotr.
Temos: 2 Mityba Sportas

Į šiuos klausimus atsako sporto klubo „Get Fit“ treneris, Lietuvos muai tai čempionas bei įvairių kovos menų turnyrų dalyvis Ričardas Kulis.

„Renkuosi nerafinuotą, neperdirbtą maistą, pilno grūdo maisto produktus. Norėdamas išvengti neapgalvotų užkandžių, maistą gaminu iš anksto ir pasiimu kartu su savimi, kad nereikėtų badauti pertraukų tarp treniruočių metu. Ar žinote, kad kai kurie natūralūs produktai turi „neigiamą“ kiekį kalorijų? Pavyzdžiui, salieras – jo suvirškinimui sunaudojama daugiau kalorijų, nei jis pats turi“, – sakė treneris.

Treniravosi valgydamas pupeles

Žmogus per dieną turi suvartoti tam tikrą kiekį kilokalorijų (moterys – apie 2000–2200, vyrai – 2500–2700 kcal, priklausomai nuo žmogaus masės, ūgio bei amžiaus). Metantys svorį turėtų šį kiekį sumažinti keliais šimtais kalorijų. Tačiau vos organizmas pajus „badą“, ims kaupti atsargas, t. y. riebalus.

Todėl R Kulis teigia, jog metant svorį reikia valgyti dažnai – 4–5 kartus per dieną, neleidžiant organizmui pajusti alkio.

„Aš tai vadindavau dvigubais pusryčiais, pietumis ir vakarienėmis, – juokiasi pašnekovas. – Kartais net užkandžiauju tarp jų. Žinoma, ne saldainiais.

Metant svorį svarbiausia, kad mūsų smegenys nepajustų bado, alkio. Jas apgauti galima įvairiai: vieni gausiai geria vandenį, kiti – valgo „žolę“, pvz., salotas, špinatų lapus, agurkus. Tai produktai, turintys daug skaidulų, kurios naudingos virškinimui ir žarnynui, tačiau nėra kaloringi.

Eksperimentuodamas treneris išbandė ir vis populiarėjančią veganišką mitybą.

„Perskaičiau naujausius tyrimus. Po šios informacijos stengiausi atsisakyti gyvūninės kilmės baltymų: mėsos, įskaitant vištieną, kiaušinių, pieno... Vietoj to rinkausi žuvį, nes norėjau paeksperementuoti“, – sakė pašnekovas.

R.Kulis pasirinko patiekalus iš įvairių rūšių pupelių, lęšių, atrado įvairius avinžirnių paruošimo būdus. Taip kovos menų atstovas gaudavo reikalingų baltymų.

Po treniruotės būtina papildyti organizmo degalų baką

Prieš varžybas, ypač profesionalias kovas, kovotojai stengiasi palaikyti gerą sportinę formą ir patekti i mažesnę svorio kategoriją. Laikydamasis augalinės kilmės baltymų mitybos režimo, pašnekovas numetė daugiau nei planavo – svoris krito iki 79 kilogramų, nors taikėsi į 81 kilogramo svorio kategoriją.

„Norėdamas patikrinti sveikatos būklę ir kaip mano organizmą veikia toks mitybos režimas, nusprendžiau pasidaryti kraujo tyrimus – jų rezultatai buvo labai geri. Taip pat aš ir pats jaučiausi labai gerai. Pats jaučiau, kad pagerėjo mano fiziniai rodikliai – jėga, greitis, ištvermė ir lankstumas“, – sakė R.Kulis.

TAIP PAT SKAITYKITE: 17 biochemiko patarimų – ką valgyti, kad niekada nepriaugtumėte svorio

Ar reikėtų valgyti prieš treniruotę?

„Get Fit“ treneris teigė, jog kiekvienas žmogus yra individualus. Jis pavalgęs prieš treniruotę jausdavosi lengvai, tad sportuoti tai netrukdė. Tačiau kitam žmogui galbūt sukeltų nepatogumų, todėl užkandžių laiką reikėtų rinktis individualiai. Svarbiausia – pavalgyti po treniruotės.

„Tas pats ir kelyje su automobiliu – nuvažiuoji tam tikrą atstumą, ir degalai baigiasi. Taip ir čia – išnaudoji energiją, ją reikia atgauti. Ką daryti, jei treniruotės vyksta vakare? Mano manymu, vis tiek reikėtų pavalgyti, tačiau tai priklauso nuo siekiamo tikslo ir laiko iki miego.

Vėliausiai valgyti iki miego likus dviem valandoms. Nors raumenys geriausiai atsistato suvartojant angliavandenių po treniruotės, vis dėlto vakare rekomenduočiau rinktis daugiau baltymų turintį maistą“, – kalbėjo R.Kulis.

Eina miegoti tam, kad greičiau sulauktų pusryčių

Treneris prisipažįsta, jog prieš miegą ir jam tenka kovoti su savimi – ypač jei dieną per skubėjimą nepavyksta sočiai pavalgyti.

„Aš nors ir sportininkas, prieš miegą irgi žvėriškai noriu valgyti. Anksčiau labai mėgau saldumynus, tačiau dabar galiu be jų ištverti. Be saldumynų, vakare norisi ir visokiausių kitų "blogų" užkandžių. Kovos menai reikalauja daug ir fizinių, ir psichologinių jėgų, tačiau didžiausia kova čia vyksta su savimi. Kartais anksčiau einu miegoti ir galvoju: „Greičiau pusryčiai, greičiau pusryčiai“, – šypsosi R.Kulis.

Šiuo metu treneris veda treniruotes su kovos menų elementais. Jo teigimu, kovos menų judesiai puikiai treniruoja visą kūną.

„Praktikuojant kovos menus dirba visi kūno raumenys, taipogi lavinama dėmesio koncentracija. Be to, jei, neduok Dieve, kada nors gyvenime papultumėte į ekstremalią situaciją – šie judesiai gali praversti ir padėti jums apsiginti“, – į treniruotę kvietė tarptautiniuose kovos turnyruose dalyvaujantis Ričardas Kulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius