Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norite ilgiau gyventi? Efektyvūs būdai

Kad ir ką besakytumėte ir begalvotumėte, gyventi norisi sveikai, laimingai ir rieškučiomis semti visas galimybes, kurias mums dosniai pametėja likimas...
Džiaugsmas
Džiaugsmas / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Stresas

Tačiau dėl nesibaigiančios laiko tėkmės retai tesusimąstome apie tai, kaip pratęsti ir prailginti savo gyvenimą. Juk mus supanti aplinka daro didžiausią įtaką sveikatai – nepastebime, kaip išorės veiksnių veikiamas imunitetas silpsta, o ilgainiui ateina tai, ko retas laukia su džiaugsmu – senatvė. Atrodytų, kad mūsų gyvenimo trukmė ir taip nėra trumpa, ypač vertinant šiuolaikines technologijas ir medicinos laimėjimus?

 

Tačiau kad ir kaip bebūtų, susirūpinti dėl būsimos senatvės verta kuo jaunesniame amžiuje, būtent tada galima daug ką savo gyvenime pakeisti ir šios investicijos atsiperka su kaupu. Kartais net ir, rodos, visai paprasti patarimai gali dovanoti jaunystę ir giedrą šypseną.

 

► Mėgaukitės saule (žinoma, protingai). Mokslininkai įrodė, kad moterys, kurios džiaugiasi saulės spinduliais gauna daugiau vitamino D, todėl rečiau kenčia nuo krūties ir žarnyno vėžio ir kitų ligų, yra stipresnio imuniteto, turi daugiau energijos. Tas pats galioja ir vyriškiams – pastarieji išvengia insulto, širdies priepuolių rizikos ir pan.

 

► Saldžiai miegokite. Jums tikrai nebūtina naktinėti, kad žūtbūt išskalbtumėte drabužius, juos išlygintumėte, paruoštumėte valgį ar pažiūrėtumėte kokį nors menkavertį filmą. Jie norite gerai jaustis ir ilgiau nesenti, privalote racionaliai ilsėtis. Taigi, jei matote, kad norite miego – miegokite ir nesijauskite dėl to kalta. Ilgalaikis miego stygius mus paverčia piktomis, irzliomis, silpnina imunitetą, sukelia chronišką nuovargį ir galiausiai prarandame energijos ir grožio likučius.

 

► Neleiskite savo smegenims tingėti. Įrodyta, kad tie, kurie mėgsta spręsti šaradas, kryžiažodžius, įvairius galvosūkius, mokosi mintinai eilėraščių ar apskritai nuolatos kažko mokosi (kalbų, muzikos, įvairaus meno ir t. t.), gali džiaugtis kur kas ilgesniu ir įdomesniu gyvenimu net 4 kartus dažniau!

 

► Netapkite higienos maniakais. Nuolatos šveisdami kūną muilu, mėgaudamiesi karšto vandens voniomis mes pašaliname savo natūralų riebalinį odos sluoksnį, todėl ji pradeda sausėti ir senti, nebeatlieka apsauginių funkcijų.

 

Nepykite ir nesipykite. Gal jums ir sunku tuo patikėti, bet pyktis ir kitos blogos emocijos - mus sendina labiau nei bet kas kitas. Mylėkite ir gerbkite save bei savo artimuosius ir skirkite santykiams pakankamai laiko. Anot Harvardo universiteto mokslininkų, reguliarus bendravimas su savo giminaičiais ir draugais ne tik suteikia malonių emocijų, bet ir normalizuoja kraujospūdį bei padeda kovoti su blogais įpročiais. Tačiau svarbiausia, kad tuomet mes atsipalaiduojame, atitrūkstame nuo darbų ir jaučiamės kur kas laimingesni.

 

► Užsiimkite dvasinėmis praktikomis. Kad džiaugtumėmės ilgaamžiškumu, būtina maitinti ne tik kūną, bet ir sielą, o tokios praktikos padeda išmokti gyventi ramiai, įveikti stresą, geriau save pažinti, atsipalaiduoti ir galiausiai išlaisvinti. Tam puikiai tinka joga, cigunas, reiki, meditavimas, įvairios kvėpavimo technikos ir pan... Belieka išsirinkti ir pasinerti į kitokį, daug gilesnį ir daugiau vidinio pasitenkinimo teikiantį gyvenimą. O kai žmogus ima keistis savo viduje, keičiasi ir visa jo aplinka.

 

► Skanaukite šokolado. Tikrai! Nors tikinama, kad jis tik kenkia mūsų figūrai, dantims, Kembridžo mokslininkai po atliktų tyrimų mano, kad šokoladas gali apsaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų, insulto, padidėjusio kraujospūdžio, netgi depresijos ir vėžio. Taigi, mažas gabalėlis (ne visa plytelė!) kokybiško juodojo šokolado tebūnie tas skanėstas, kuriuo verta save apdovanoti.

 

► Išmeskite laukan žadintuvą. Kasdienis prabudimas nuo kurtinančio žvangesio – organizmui didelis stresas! Nieko keista, kad žmonės, kenčiantys nuo širdies ligų ar padidėjusio kraujospūdžio itin neigiamai reaguoja į žadintuvo garsą. Jis gali sukelti net ir širdies priepuolį.  Susiraskite švelnesnių ir ramesnių pabudimo priemonių.

 

Bėgiokite. Taip, tai ne tik madinga, bet ir labai naudinga. Be to, būsite visuomet gryname ore, o tai labai sveika mūsų odai, kvėpavimo takams ir bendrai sveikatos būklei. Idealu, jei galite pabėgioti tyloje, miške ir pasidžiaugti gamtos prieglobsčiu... Jei bėgiojimas jums ne prie širdies – griebkite į rankas šiaurietiško vaikščiojimo lazdas. Tai dar vienas puikus būdas išsaugoti gerą savijautą ir tvirtą kūną.

 

Nekreipkite dėmesio, ką apie jus galvoja kiti. Tik pagalvokite, kiek savęs iššvaistote grauždamiesi dėl kažkokių kalbų. Tiesa tai ar ne – tik jūs pati žinote save tikslus, siekius ir vertybes. Suklydote? Paleiskite tai. Klaidos mums duotos pažinti save, pasaulį, suvokti, ką darome ne taip ir galiausiai tobulėti, pasiekti kitą savo lygmenį. Tegu pavyduoliai tauškia, ką nori. Žinoma, ir jūs pati neapkalbinėkite, nesmerkite, neteiskite, nežiūrėkite į kitus kritiškai - kad ir kaip kartais tai malonu... Dovanokite kitiems tai, ką ir pati norėtumėte gauti.

 

► Šokite ir klausykite muzikos. Ir kuo daugiau. Šokiai dovanoja mums fizinę ir dvasinę laisvę, na, o mėgstama muzika nuskaidrina sielą, argi ne? Tarkime, klasikinė muzika mums padeda atpalaiduoti raumenis, pailsėti, pamedituoti, susidoroti su stresu, o aistringoji salsa, pasak prancūzų mokslininkų, stiprina stuburą, mažina astmos riziką, yra naudinga plaučiams.

 

► Įsigykite augintinį. Tiek kačių, tiek šunų augintojai visada turi ištikimą draugą. Be to, jie rečiau pasiduoda stresui, lengviau susidoroja su įtampa, džiaugiasi žemesniu kraujospūdžiu. Ir svarbiausia, su šuneliu turėsite kasdien turėsite išeiti pasivaikščioti, ko neturėdama gyvūno galbūt taip reguliariai nedarytumėte.  Na o katės murkimas ir tylus buvimas drauge – tai tikrų tikriausia meditacija. Katės puikiai pašalina stresą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius