-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norite nesveiko maisto, nes jums PMS? Hormonai čia niekuo dėti

Kai moteris nori nesveiko maisto (dažniausiai – ko nors saldaus, rečiau – sūraus), dažnai ji pasiteisina, kad jai – priešmenstruacinis sindromas. Net jei tas sindromas trunka dvi savaites... Paaiškėjo, kad hormonai čia niekuo dėti. Tad kodėl norisi to nesveiko maisto?
Moteris valgo
Moteris valgo saldumynus / Fotolia nuotr.

Pripažinkime, ne viena esame pasiteisinusi, kad mūsų organizmas reikalauja nesveiko maisto, nes siaučia hormonai.

Psichologė, sveikatos specialistė Julia Hormes jau daugiau nei dešimtmetį tyrinėja tokį reiškinį, kaip noras užkandžiauti. Ir tai nėra tas pats, kas alkis, pareiškė ji naujausiame britų „Women’s Health“ numeryje. Mat kai jaučiamas tikras alkis, pasisotinti galima kone bet kuriuo produktu, organizmui nėra labai svarbu, koks tai bus maistas, o kai kyla noras užkandžiauti, norima specifinių, ne itin sveikų arba visai nesveikų produktų.

J.Hormes teigė, kad hormonai, esant PMS, nereikalauja tokio maisto. Tai – mitas. „Po dešimtmetį trukusių tyrimų neradau įrodymų, kad moterys, trokštančios labai skanaus maisto, taip patenkintų savo mitybos poreikius“, – žurnalui sakė specialistė.

Jos manymu, tai psichologinis impulsas, kurį padiktavo dabartinė vakarietiška kultūra. J. Hormes pastebėjo, kad šalyse, kuriose skanumynai nėra tabu ir moterys nedraudžia sau jų valgyti, tokio didelio poreikio jų vartoti nėra.

Psichologė taip pat pridūrė, kad jei tokiam poreikiui darytų įtaką tik hormonai, po menopauzės moterys nebenorėtų „specifinio“ maisto. Bet taip nenutinka – moterys tebenori, tik randa kitų priežasčių tam pateisinti.

Dažnokai teigiama, kad kai organizmui trūksta magnio, mes norime šokolado, tačiau tokiu atveju kodėl norime pieniško šokolado? Jame magnio nėra labai daug. Anakardžiuose, ryžiuose, saulėgrąžose, avižiniuose dribsniuose, migdoluose ir t. t. magnio apstu, tik štai kažkodėl jų nenorime.

J.Hormes ir jos komanda pastebėjo, kad toks maistas, valgomas neva dėl PMS, tik trumpam suteikia malonumą, o po to labai greitai aplanko kaltės jausmas. Ir kiti tyrimai yra atskleidę, kad, pavyzdžiui, dažnas šokolado valgymas moterų susiejamas ne tik su kaltės jausmu ir nerimu, bet ir gali paskatinti depresiją.

PMS apibūdinamas kaip cikliškai pasireiškiančių simptomų kompleksas, kuris atsiranda antroje mėnesinių ciklo pusėje ir išnyksta mėnesinių pradžioje ir gali turėti įtakos moters darbui bei gyvenimo būdui. Šis sindromas yra psichologinės kilmės, jis pasireiškia didžiajai daugumai moterų. Ir tarp medicininiuose leidiniuose ar portaluose išvardijamų PMS požymių, tokių kaip dirglumas, galvos skausmas, pabrinkęs pilvas, krūtų jautrumas ar svyruojanti nuotaika, nėra alkio.

Kai moteris kankina PMS, organizme sumažėja serotonino, vargina bloga nuotaika, jos nori pasijusti laimingesnės, o laimę smegenys susieja su skaniu maistu.

Kai moteris kankina priešmenstruacinis sindromas, jų organizme sumažėja serotonino, vargina bloga nuotaika, jos nori pasijusti laimingesnės, o laimę smegenys susieja su skaniu maistu.

Tai panašu į emocinį valgymą, kai valgoma apėmus stresui, nes atrodo, kad skanus maistas suteiks laimės ir išspręs problemas arba užpildys vidinę tuštumą. Tačiau taip nenutinka ir aplanko kaltė.

Laimės reikia paieškoti kur nors kitur, bet ne pieniškame šokolade ar bulvių traškučiuose. Galite padaryti mankštą, pamedituoti, padainuoti, pasivaikščioti, pažiūrėti filmą, paskaityti knygą, suvalgyti obuolį ar morką. Kai išmoksite valdyti šį potraukį, jis pamažu nuslobs.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Kaip reikėtų valgyti, kai kankina PMS? Vadovautis įprastais sveikos mitybos principais: valgyti reguliariai, nepersivalgyti, vartoti mažai druskos ir cukraus, valgyti daugiau daržovių, šiek tiek vaisių, nepamiršti grūdinių produktų, baltymų šaltinio ir pan.

Jei labai išsipučia pilvas, vartokite mažiau skysčių, venkite saldžių ar alkoholinių gėrimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius