Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paprasta, bet veikia: įpročiai, kurie pagerins miegą

Vieniems reikia daugiau miego, kitiems mažiau, tačiau akivaizdu, kad neišsimiegojus diena būna mažiau produktyvi, savijauta prastesnė. O jei miego trūksta nuolat, gresia ir rimtesnės sveikatos problemos. Laimė, užtenka laikytis paprastų taisyklių, kad pagerintumėte savo miego kokybę.
Mieganti mergina
Mieganti mergina / Vida Press nuotr.

Kelkitės ir eikite miegoti kasdien tuo pačiu metu

Galbūt visą savaitę gyvenate aktyviai, o savaitgalį trokštate pamiegoti ilgiau, tačiau jūsų kūnas visai nenori prisitaikyti prie tokių svyravimų. Nuolat keldamiesi ir eidami miegoti skirtingu metu, išbalansuojate savo biologinį laikrodį. Kas nutinka? Jūs negalite užmigti ir dažnai esate pavargę. Taigi, kiek įmanoma laikykitės ritmo – taip, net ir savaitgaliais.

Susikurkite miego ritualą

Niekas taip nepadeda užmigti kaip rutina. Kasdien laikydamiesi to paties ritualo (žolelių arbata, makiažo nusivalymas, dušas, dantų valymas), jūs siunčiate savo smegenims signalą, kad jau artėja metas ilsėtis. Tokiu būdu pasiruošimas miegui prasideda dar prieš jums atsigulant į lovą ir jūs užmiegate greičiau

Gerbkite savo lovą ir miego drabužius

Ar miegate apsirengę jogos drabužiais? Ar sekmadienio popietę praleidžiate lovoje skaitydami knygas? Gal tai ir malonu, tačiau šie maži įpročiai gali kenkti jūsų miego kokybei. Specialistai kategoriški – kiekvienai veiklai sava vieta ir net sava apranga. Svarbu turėti specialiai miegui skirtų drabužių, o ir lova nėra nei sofa, nei vieta piknikams, o tik jūsų miego kokonas. Prabudę verčiau kuo greičiau lipkite iš lovos ir lįskite iš pižamos.

Žemesnė temperatūra

Tai paprasta, tačiau dažnai pamirštama taisyklė. Ideali miegamojo kambario temperatūra yra maždaug 18 laipsnių. Šiek tiek mažesnė nei kituose kambariuose rekomenduotina 20 laipsnių temperatūra gerai nuteikia kūną miegui. Jeigu esate šaltmirys ir temperatūra jūsų kambaryje paprastai siekia 24 laipsnius, nesijauskite verčiami laikytis šios taisyklės, tačiau net ir pora laipsnių žemesnė temperatūra gali būti reikšminga.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Dieną būkite šviesoje

Natūraliai mūsų kūnas nori gyventi saulės ritmu – budrus dieną, miegantis naktį. Deja, jau daugybę metų mes šiuo ritmu nebegyvename. Todėl, jei norime sureguliuoti savo vidinį laikrodį, labai svarbu kompensuoti šį nenatūralų gyvenimo tempą dieną, ypač ryte, būnant natūralioje dienos šviesoje. Ryte išeikite į lauką, išlipkite iš autobuso stotele anksčiau ir iki biuro eikite pėsčiomis, pasimėgaukite ryto, dienos šviesa kiek galima dažniau!

Sportuokite...

Yra daugybė priežasčių, dėl ko reikia sportuoti. Bet ar žinote, kad sportininkai miega geriau nei sėslūs namisėdos? Nebūtinai labai intensyvi, tačiau net ir nedidelė, bet reguliari fizinė veikla turi teigiamos įtakos miego trukmei ir kokybei.

...bet ne prieš miegą

O dabar ankstesniojo punkto papildymas: rekomenduojama nustoti sportuoti bent tris valandas prieš einant miegoti. Geriau rinktis ramią ir atpalaiduojančią veiklą, tokią kaip joga ar pilatesas, kuri padės jums atsipalaiduoti dienos pabaigoje. Be to, aktyvi fizinė veikla didina kūno temperatūrą (tai nepadeda norint užmigti) ir didina hormonų, kurie palaiko kūno budrumą, išsiskyrimą.

Išjunkite ekranus

Tai nėra pasaka – ekranai kenkia miego kokybei. Televizorius, išmanieji telefonai, planšetės, visi šie aparatai skleidžia dirbtiną mėlynąją šviesą, kuri trikdo melatonino (hormono, kuris padeda kūnui užmigti) gamybą. Idealiu atveju, visus šiuos aparatus reikėtų išjungti bent dvi valandas prieš einant miegoti. Tačiau jei vien nuo šios minties jus išmuša šaltas prakaitas, pasistenkite bent jau sumažinti ekrano ryškumą kelios valandos prieš einant miegoti.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Venkite energizuojančių gėrimų

Jeigu kava ir arbata – ištikimi jūsų palydovai visą dieną, verta koreguoti savo įpročius. Būtų idealu, jei kavą nustotumėte gerti likus 8 valandoms iki miego, arbata ar „Coca-Cola“ popiet taip pat verčiau nepiktnaudžiauti.

Jokio alkoholio ar riebaus maisto vakare

Prie miego kokybei kenkiančių dalykų reikia pridėti ir alkoholį bei sunkų, riebų, labai saldų maistą. Skandžio apkrovimas vakare neigiamai veikia miego kokybę, o alkoholis, nors ir turi migdantį poveikį, tačiau drumsčia miegą ir nepadeda atkurti jėgų. Tad jei nenorite atsisakyti vėlyvų vakarienių su draugais, pasistenkite bent jau labiau riboti maisto ir gėrimų kiekį. Taip miegosite tik geriau!

Parengė Miglė Prišmontaitė

VIDEO: 15min paaiškina: ar „snaudimo“ funkcija mobiliajame telefone naudinga?
VIDEO: Patarimai, kurie pagerins miego kokybę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius