Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rauginti kopūstai – ir sveikatai, ir grožiui

Ne veltui žaliavalgiai, o ir ne tik jie, taip vertina raugintus kopūstus: juose gausu vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų. Be to, pusiaužiemyje mums neretai pristinga energijos ir geros nuotaikos...
Rauginti kopūstai
Rauginti kopūstai / Shutterstock nuotr.
Temos: 1 Kopūstai

► Rauginti kopūstai išsiskiria tuo, kad labai ilgai negenda ir  tuo pačiu geba išsaugoti vitaminus, pavyzdžiui, vitaminą C, kuris yra puikus gelbėtojas nuo avitaminozės. Kopūstuose jis išsilaiko tiek vienas, tiek skirtinguose cheminiuose junginiuose ir netgi verdant sriubą (iki 50 proc.)! Raugintuose kopūstuose dar yra kalcio, magnio, cinko, kalio, fosforo, silicio, boro... O jeigu paminėtume, kad šis valgis pasižymi uždegimo slopinamuoju, antibakteriniu, skausmą malšinančiu, antivėžiniu, organizmą ir imunitetą stiprinančiu, nuo virusų ir bakterijų saugančiu poveikiu, greičiausiai ne vienam kiltų noras paskanauti jų tą pačią akimirką.

Ir tai būtų puiki idėja! Reguliariai valgant raugintų kopūstų rudenį, žiemą ir ankstyvą pavasarį, sumažėja cholesterolio ir cukraus kiekis kraujyje, pagerėja regėjimas, virškinamojo trakto veikla, širdies ir nervų sistema, normalizuojama medžiagų apykaita, iš organizmo pašalinami toksinai ir kitos nenaudingos medžiagos. Beje, raugintų kopūstų mėgėjai turėtų būti ramut ramutėliai! Pasirodo, šis maistas apsaugo nuo streso ir neleidžia pasiduoti depresijai. Ir dar – raugintų kopūstų kramtymas stiprina dantenas kur kas geriau nei reklamuojamos priemonės.

 

► Raugintų kopūstų rūgštymas – ne prastesnis nei patys kopūstai. Jis vartojamas sergant diabetu, tulžies pūslės uždegimu, ateroskleroze, esant nutukimui. Pasak išbandžiusiųjų, skaniausia rūgštymą maišyti su pomidorų sultimis santykiu 1:1 ir gerti tris kartus per dieną prieš valgį.

Šis skystimas padeda ir tuomet, jeigu laukiantis kamuoja nemalonioji toksikozė. Vyrai irgi neturėtų vengti šio gėrio: rūgštymas puikiai tinka prostatos veiklos profilaktikai ir padeda išsaugoti potenciją iki gilios senatvės!

 

► Tačiau raugintų kopūstų derėtų vartoti su saiku, jei yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas, sergama inkstų, kasos ligomis, tulžies akmenlige, hipertonija.

 

Rauginti kopūstai – puiki grožio priemonė

Taip, tai tiesa! Kadangi raugintuose kopūstuose yra daug pieno rūgšties, jie puikiai valo ir atgaivina odą, suteikia jai sveiko švytėjimo, šviesina pigmentines dėmes, lygina nedideles raukšleles ir nuo jų oda tampa švelni.
Beje, šis produktas puikiai apsaugo nuo nudegimų: nudegusią vietą apdėkite raugintų kopūstų rūgštyme suvilgyta nosinaite ar marle ir keiskite 3–4 kartus per dieną.

Rūgštymo vonelės puikiai pagelbės grubioms ir šiurkščioms rankoms – palaikykite jas keletą minučių ir nuplaukite šiltu vandeniu.

 

Drėkinamoji kaukė

Nuplaukite veidą ir apdėkite jį storu raugintų kopūstų sluoksniu (geriau sultingų). Tą sluoksnį galima „įterpti“ tarp dviejų marlės skiaučių, kad rauginti kopūstai mažiau varvėtų. Jei jūsų oda sausa – nuplaukite kaukę po 10, jei normali – po 20, o jei riebi – po 30 minučių.

 

Maitinamoji kaukė

1 arbat. š. raugintų kopūstų rūgštymo sumaišykite su 1 arbat. š. alyvuogių aliejaus ir vienu kiaušinio tryniu. Gauta mase keliais sluoksniais padenkite veido odą. Palaikykite 10 minučių ir nuvalykite vatos gabalėliu, suvilgytu šiltame petražolių nuovire (tinka ir paprastas vanduo). Vėliau veidą dar kartą nuplaukite vėsiu vandeniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius