Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saldindami gyvenimą cukrumi, galite prisišaukti pavojingų ligų

Neužtenka pasakyti, kad cukrus kenkia sveikatai. Tą žino net ir pirmokai. Kur kas svarbiau žinoti, kokias ligas sukelia „baltoji mirtis“ bei kokiuose produktuose jo randama daugiausia.
Cukrus itin kenkia sveikatai
Cukrus itin kenkia sveikatai / Fotolia nuotr.

Daugelis žmonių sako: „Ak, aš visai nevartoju cukraus, net kavą ir arbatą geriu be saldiklių.“ Tačiau ta duonos riekelė, pomidorų padažas, jogurtas, varškės sūrelis – ar žinote, kas slypi kasdieniuose mūsų produktuose? Štai 9 faktai apie cukrų, kuriuos privalu žinoti, jeigu rūpinatės savo sveikata.

Ar žinai kiek cukraus saldžiuose gazuotuose gėrimuose?

Įvairiuose limonaduose, energiniuose, kavos gėrimuose, sulčių pakeliuose jo tiek, kad galime sulyginti su įprastu desertu. Taigi, kaskart susiversdami dar vieną stiklinę saldaus gėrimo, mes gauname ne tiek jau mažai kilokalorijų, kaip kad gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Taigi, tegu forma jūsų neapgauna! Pasirodo, amerikiečiai, tyrimų duomenimis, net 36 proc. cukraus kiekio gauna vartodami gaiviuosius gėrimus.

Taip pat skaitykite: 6 maisto produktai, kurie suteiks jaunatviškos energijos

Didina širdies smūgio riziką

Jama Internal Medicine žurnale publikuotame tyrime atskleidžiama, kad vos viena skardinė per dieną jūsų mėgstamo saldaus limonado gali padidinti širdies smūgio tikimybę net trečdaliu! Taip pat mokslininkai atskleidė, kad, palyginti saldus gėrimas, geriamas rečiau nei kartą per mėnesį ir panašaus pobūdžio gėrimai, vartojami kelis kartus per dieną, gali net 26 proc. padidinti antrojo tipo diabeto riziką. Ar vis dar norite to gardžiai atrodančio limonado?

Taip pat skaitykite: Eksperimentas: kaip vyro išvaizdą ir sveikatą paveikė 10 kokakolos skardinių per dieną

Kenčiančios kepenys

Frukotozė, pasirodo, kepenis gali paveikti taip pat, kaip ir alkoholis, rašoma Journal of Hepatology Nature. Įprastai gaunama fruktozė, esanti vaisiuose, mums neturėtų pakenkti, jeigu vartojame su saiku, tačiau išgaunama įvairiais kitais būdais iš cukranendrių, runkelių ar kukurūzų (tai gali būti fruktozės sirupas, vadinamasis vaisių cukrus), ji praranda visas maistingąsias medžiagas ir kenkia kepenims, didina riebalų kiekį kraujyje. Viso to rezultatas – širdies ir kraujagyslių ligos, didėjantis svoris.

Taip pat skaitykite: 17 būdų panaudoti medų

Cukraus pavadinimų pinklėse

Gliukozė, fruktozė, įvairūs sirupai, saldikliai, klevų, agavų sirupas ir panašiai. Etiketėje galite perskaityti ne vieną pavadinimą, todėl būkite atidūs – kad ir kaip jis vadinasi, kad ir kokia forma papuola į mūsų skrandį – tai cukrus. Tik nuo jūsų pačių priklauso, ką dedate į burną, todėl verta atsiminti – kuo mažiau cukraus, tuo mažiau sveikatos problemų.

Cukrus turi įtakos metaboliniam sindromui

Ši liga pažeidžia įvairius žmogaus organus ir gali sukelti širdies ir kraujagyslių, kepenų ligas, diabetą. Pasak Journal of the American College of Cardiology, cukraus kiekis kraujyje – tai vienas iš penkių rizikos faktorių. Na, o vienas iš didžiausių ženklų, kad galite susirgti šia liga, tai padidėjusi liemens apimtis, riebalai, besikaupiantys pilvo srityje. Taigi, jeigu jūsų klubai mažesni nei pilvo apimtis, metas susirūpinti...

JAV moterys cukraus suvartoja triskart daugiau nei rekomenduojama

Amerikos širdies asociacija teigia, kad per dieną moterys turėtų pasitenkinti ne daugiau kaip 25 g cukraus (t. y. maždaug 6 arbat. š.), tačiau realybė dažniausiai būna kiek kitokia. Apskritai PSO (Pasaulio sveikatos organizacija. – Red.) rekomenduoja gauti 10 proc. mažiau kilokalorijų iš cukraus ar natūralių saldiklių, tokių kaip medus, sirupas ar vaisių sultys.

Cukrus veikia kaip kokainas

Cukrus sukelia gausybę ligų, be to, kuo daugiau jo valgome, tuo daugiau norime dar ir dar. Tai lyg kokainas ar alkoholis, sukeliantis priklausomybę, todėl ilgainiui įjunkame į saldų maistą ir nebegalime atsispirti – taip teigia tyrimai, atlikti JAV Nacionaliniame priklausomybių nuo narkotikų institute.

Cukrus slepiasi netikėčiausiose vietose

Jeigu manote, kad pakanka tiesiog nevalgyti saldainių, nesaldinti arbatos ir kavos, ir taip išvengsite cukraus, klystate. Tad būkite atidūs, valgydami bet kokius padažus, duoną, greitai paruošiamas košes, dribsnius, gerdami gaiviuosius gėrimus...

Per daug cukraus grasina daugybe ligų

Ir tai nėra vien tik metabolinis sindromas. Mokslininkai teigia, kad visų pirma didelis cukraus kiekis gali daryti įtaką vėžinių ląstelių dauginimuisi, be to, skatina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, itin kenkia odai, greitina senėjimo procesus bei raukšlių atsiradimą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius