-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smegenų mankšta: efektyvūs būdai atminčiai lavinti

Žmogui senstant jo proto kognityviniai sugebėjimai vis labiau silpsta ir tai yra visiškai normalus ir natūralus procesas, kurio, deja, sustabdyti neįmanoma, tačiau smegenų veiklą galima kiek suaktyvinti atliekant keletą protą lavinančių užsiėmimų.
Smegenys
Smegenys / 123rf.com nuotr.

Taigi jei pastaruoju metu vis dažniau pamirštate savo draugų ar giminaičių gimimo datas, o vos nuvykę į darbą susimąstote, ar nepalikote namuose įjungtos orkaitės arba lygintuvo, išbandykite šias tinklalapyje lifespan.com pateiktas gudrybes, kurios tikrai efektyviai pramankštins jūsų smegenis.

Išmokite naują užsienio kalbą

Išmokti naują užsienio kalbą naudinga ne tik dėl to, kad toje šalyje geriau jaustumėtės, o ir tam, kad taip labai stipriai suaktyvinsite savo smegenis. Kalbos mokymosi užsiėmimai, per kuriuos turėsite įsiminti, atpažinti ir suprasti žodžius, itin efektyviai lavina kognityvinius žmogaus gebėjimus. Mokslininkai netgi tikina, kad naujos užsienio kalbos mokymasis gerina atmintį, tad skubėkite į kalbos kursus arba mokykitės savarankiškai!

Žaiskite loginius žaidimus ar spręskite kryžiažodžius

Šiais laikais siūloma išties daug žaidimų ar galvosūkių atminčiai lavinti: kryžiažodžiai, sudoku ar kiti loginiai žaidimai. Mokslininkų tikinimu, tokie, iš pažiūros daug proto nesuteikiantys žaidimai, puikiai lavina atmintį, o senatvėje jie efektyviai sumažina Alzheimerio ligos riziką.

Nenuvertinkite muzikos!

Muzika ir muzikos terapija (kitaip dar vadinama meloterapija) taip pat puikiai mankština smegenis, kadangi ji ne tik gerina koncentraciją, bet ir efektyviai bei teigiamai veikia kognityvinius žmogaus gebėjimus. Tikriausiai girdėjote, kad tėvams rekomenuojama savo kūdikiams ar vaikams kuo dažniau leisti klausytis klasikinės muzikos, mat ji gerina smegenų veiklą ir padeda vaikams kalbėti sklandžiau, tačiau ar žinojote, kad muzika taip pat efektyviai gerina atmintį? Paprasčiausiai pasilausykite mėgstamo kūrinio ir vėliau pabandykite prisiminti žodžius ir jo melodiją. Tiesiog patys sau paniūniuokite – tai naudinga smegenims ir jūsų nuotaikai, juk su muzika gyventi gerokai linksmiau!

Nebijokite kalbėtis su savimi

123rf nuotr./Smegenys
123rf nuotr./Smegenys

Moksliniai tyrimai atskleidė, kad su savimi kalbantys žmonės, senatvėje pasižymi kur kas geresne atmintimi. Šis būdas ne tik padės lavinti savo atmintį, bet ir pagerins koncentraciją bei padės efektyviau susiplanuoti savo laiką. Jeigu sunku įsiminti savo telefono ar mokėjimo kortelės PIN kodą, pakartokite jį garsiai keletą kartų, tas pats galioja ir tuo atveju, jei sunkiai sekasi įsiminti žmonių vardus ar pavardes.

Skaitykite knygas ir draugams papasakokite jų siužetą

Argi retkarčiais ne malonu paskaityti išties įdomią ir gerą knygą? Juk sakoma, kad žmogus, kuris neskaito knygų, pragyvena tik vieną gyvenimą, o tas, kuris mėgsta pasinerti į į knygų pasaulį, gyvenimų gali patirti tūkstančius... Knygų skaitymas ne tik gerina atmintį, padeda šviestis, bet ir lavina vaizduotę, o ką jau kalbėti apie įvairiausias įdomybes, kurias tose knygose galite paskaityti. Tik nepamirškite visu šiuo gėriu pasidalinti su draugais – papasakokite ir jiems, kuo jums patiko ir kaip jus praturtino viena ar kita mėgstama knyga.

Daugiau bendraukite

Žmonėms socialumas yra nepamainoma gyvenimo dalis, bendravimas mums yra tiek pat būtinas, kaip ir maistas. Pasirodo, kad bendravimas taip pat gali stimuliuoti žmogaus smegenis, tiesą sakant, kai kurie mokslininkai tikina, kad būtent pašnekesiai su draugais ar giminaičiais yra geriausia smegenų mankšta! Neseniai atliktas tyrimas atskleidė, kad daug draugų turintys ir socialūs žmonės pasižymi kur kas geresne atmintimi nei tie, kurie pernlyg daug bendrauti nemėgsta.

Būdų, kaip pradėti aktyvesnį socialinį gyvenimą, išties yra daug: pradėkite lankyti jums patinkančius užsiėmimus, savanoriaukite, įstokite į dominantį klubą ar tiesiog dažniau susitikite su draugais pašnekesiui prie kavos puodelio.

Juokas – geriausias vaistas

Šį posakį tikriausiai girdėjote visi, juokas ir gera nuotaika gerina bendrą žmogaus sveikatą bei padeda lavinti smegenis ir kūrybingumą. Suaktyvindamas praktiškai visas smegenų ląsteles juokas padeda atsipalaiduoti ir nepervargti net ir pačiomis stresiškiausiomis gyvenimo situacijomis. Tad jei dirbate sunkų darbą ar patiriate nuolatinę įtampą, apsupkite save jums nuotaiką pakeliančiais daiktais ar smagiais žmonėmis ir gyvenimas atrodys kur kas pozityvesnis!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius