Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 įpročiai, padėsiantys sulieknėti ilgam

Kai moterys skundžiasi, kad laikosi mitybos plano, pakankamai juda, tačiau svoris vis tiek nekrinta, galima įtarti, jog vis dėlto kažkas daroma ne taip.
Nesveika mityba
Nesveika mityba / Fotolia nuotr.

Pasitikrinkite: mokslininkai teigia, kad vos trys įpročiai, metant papildomą svorį, vaidina kone lemiamą vaidmenį. Vadinasi, jeigu laikysitės trijų taisyklių, greičiausiai galėsite džiaugtis nukritusiais kilogramais, kurie nesugrįš atgalios bumerangu.

Iš pirmo žvilgsnio taisyklės labai paprastos, bet praktiškai neretai ne taip jau lengvai įgyvendinamos. Mūsų protas visada randa tinkamų pasiteisinimų, kodėl buvo nusižengta.

 

Tad kokios gi tos taisyklės?

1. Vesti maisto dienoraštį. Jis padeda aiškiai suvokti, kiek ir ko per dieną suvalgote, kiek gaunate kalorijų. Analizuodama šią informaciją, galite koreguoti savo valgiaraštį ir kontroliuoti, ar pavyksta nenukrypti nuo jo. Svarbiausia pildyti maisto dienoraštį sąžiningai. Jei gudraudama pati prieš save nutylėsite vieną kitą pyrago gabalėlį, šokolado plytelę ar pan., pagalvokite, kam tada išvis stengiatės lieknėti?

 

2. Maitintis reguliariai. Vadinasi, geriausia yra kasdien valgyti maždaug tuo pačiu metu. Tada ilgainiui susiformuoja atitinkami įpročiai ir organizmas pripranta prie tam tikro ritmo. Jei, tarkime, vieną dieną visą dieną nieko nevalgote, o vakare prisikertate už tris, kitą prisivalgote ryte, bet nevalgote vakare, trečią dieną apskritai užkandžiaujate  vidurnaktį, na, o ketvirtą gyvenate pusbadžiu, organizmui tai – tikras stresas. Nieko nuostabaus, kad jis ima kaupti riebalus juodai dienai, nes nežinia, ko iš jūsų galima tikėtis... Ką reiškia „maitintis reguliariai“? Tai galėtų būti atskira tema. Teorijų šiuo klausimu esama įvairių.  Vis dėlto populiariausias požiūris, kad dienos maistą geriausia suskirstyti į tris dalis: lengvus, bet maistingus pusryčius, sočius pietus ir lengvą vakarienę, kuri turėtų būti suvalgoma iki 18 valandos.     

 

3. Neužkandžiauti nesveiku maistu. Atlikus daugybę tyrimų, pastebėta, kad neretai žmonės daugiausia kalorijų prisigraibsto ir tunka būtent nuo nesveikų užkandžių, kurių nė neįtraukia į savo valgiaraštį. Vienas šokoladukas, porcija ledų, pakelis traškučių, litras saldaus gėrimo... Atrodo, kas čia tokio? Smulkmena! Bėda ta, kad tos skanios smulkmenos paprastai būna tikros kalorijų bombos, prisodrintos cukraus ir riebalų. Ir stebisi paskui žmogus, kad, rodos, tiek mažai valgo, o kaip tunka, taip tunka... Štai dar viena priežastis, kam reikalingas maisto dienoraštis. Be to, jei sąžiningai laikysitės antrosios taisyklės (t. y. valgyti reguliariai), nevaldomas poreikis nuolat kramsnoti ką nors skanaus ilgainiui sumažės.

 

Viename eksperimente dalyvavusios moterys turėjo vesti maisto dienoraštį, t. y. tiksliai surašyti, kada, kiek ir ko suvalgo, nepraleisti valgymų, taip pat vengti užkandžiauti nesveiku maistu, ypač per pietus. Kokie rezultatai? Stulbinami! Nes net patys tyrėjai nesitikėjo, kad šie įpročiai gali duoti tiek naudos. Tyrime dalyvavusios vyresnės negu 50 metų moterys eksperimento metu, paisydamos šių taisyklių, vidutiniškai neteko 2,5–4 kg daugiau negu tos, kurios laikėsi įprastos dietos.

Mokslininkai, sekdami šių trijų taisyklių paisiusių moterų valgymo įpročius vienerius metus, pastebėjo, kad jos, valgydamos reguliariai, neteko net 4 kg daugiau nei tos, kurios badavo. O štai vedančiosios maisto dienoraštį sulieknėjo 2,5 kg daugiau už to nedarančiąsias.  

Ką tai byloja? Svorio metimo metu svarbi strategija, tinkamas nusiteikimas ir savikontrolė. Tik tokiu atveju, užsibrėžusios sau taisykles, žinosite, kaip elgtis ir nenukrypti nuo tikslo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius