Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Valomoji ryžių dieta

Ryžiai
Shutterstock nuotr. / Ryžiai
Šaltinis: Žurnalas „JI“
0
A A

Siūlome išmėginti, jeigu norite išvalyti organizmą ir pagerinti žarnyno veiklą, taip pat ir sulieknėti.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Ryžiai turi organizmą valančių savybių, todėl tinka dietinei mitybai ir net gydymo tikslais. Juose yra angliavandenių, baltymų, maistinių skaidulų, įvairių mineralinių medžiagų, šiek tiek vitaminų PP ir B grupės. Ryžiai padeda gerinti virškinimą, žarnyno peristaltiką, slopina viduriavimą ir vidurių pūtimą. Tiesa, nelabai tinka, jeigu yra užkietėję viduriai.

Laikantis šios valomosios dietos, galima rinktis bet kokios rūšies ryžius. Jei turite antsvorio, padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, labiau tiks rudieji, nes juose mažiau krakmolo, daugiau skaidulų, arba laukiniai basmati ryžiai.

Kaip laikytis

Pirmas paruošimo būdas: 2 puodelius ryžių užpilkite 3 puodeliais karšto vandens ir uždengtame puode 3 minutes virkite ant stiprios ugnies. Paskui kaitrą sumažinkite iki vidutinės ir virkite 7 minutes, pabaigoje 2  minutes – vėl ant silpnos ugnies. Išjunkite ir 15 minučių palaikykite uždengtus.

Antras paruošimo būdas: 2 valg. š. ryžių užpilkite nedideliu kiekiu vandens ir palikite per naktį, kad išbrinktų. Rytą vandenį nupilkite ir pakeiskite šviežiu. Užkaiskite, kai ryžiai užvirs, pavirkite kelias sekundes, perkoškite, perliekite vandeniu ir užpilkite nauju. Tą patį pakartokite keturis kartus. Taip paruošti ryžiai praranda lipnumą.

Taip pat skaitykite: Kefyro dieta ir liekninamasis kokteilis: per savaitę atsikratysite iki 5 kg

Rytą tuščiu skrandžiu suvalgykite 2 šaukštus vandenyje virtų ryžių (be druskos ir kitų priedų). Vartoti skysčių galima tik praėjus 4 valandoms. Per kitus valgymus rinkitės įprastą, bet kuo sveikesnį ir  lengvesnį maistą. Venkite riebių, keptų, miltinių ir krakmolo turinčių patiekalų, taip pat mielinės tešlos gaminių. Į valgiaraštį įtraukite valomųjų savybių turinčių produktų: artišokų, krapų, petražolių, kopūstų, žaliosios arbatos, porų, jūros kopūstų ir kt. 

Valgykite dažniau (4–5 kartus), bet po nedaug. Jūsų valgiaraštyje turėtų vyrauti daržovės. Tarp valgymų gerkite vandens ir organizmą valančios bei medžiagų apykaitą skatinančios arbatos (varpučių šakniastiebių, saldymedžių šaknų, rugiagėlių žiedų, dilgėlių lapų, kiaulpienių šaknų, beržų lapų, medetkų, jonažolių ir kt.).

Taip pat skaitykite: Japoniška dieta: per 14 dienų – iki 7 kg

Įsidėmėkite! Ryžių dietos reikia laikytis 45 dienas. Prieš nusprendžiant laikytis dietos, patartina pasitarti su specialistu.

Ko suteikia ryžiai (100 g):

  • 340 kcal,
  • 0,5 g riebalų,
  • 0,4 g maistinių skaidulų,
  • 7 g baltymų,
  • 74,5 g angliavandenių,
  • 12 mg natrio,
  • 8 mg kalcio,
  • 50 mg  magnio,
  • 100 mg kalio,
  • 1 mg geležies.

Ar žinote, kad...

  • Ilgagrūdžiai ryžiai tinkamiausi virti garuose ir vartoti garnyrui.
  • Iš trumpagrūdžių puikiai pavyks paruošti įvairius pudingus.
  • Lipnieji apvalūs ryžių perliukai geriausiai tinka ruošti desertus.
  • Rudieji ryžiai turi daugiau vyriškosios jan energijos.
  • Ryžių duoniukai turi daug kalorijų – nepiktnaudžiaukite, jeigu esate linkusi pilnėti.
  • Kuo mažiau apdoroti ir valyti ryžiai, tuo sveikesni. Išvalytų baltųjų ryžių maistinė vertė sumažėja net 60 proc. 

Tekstas – L. Grinkevičienės

Žurnalas „JI“
Komentarai
Temos Dieta
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką