Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viskas apie kraujo grupes

Japonų mokslininkai teigia, jog kraujo grupė rodo genetinį išskirtinumą ir lemia ne tik temperamentą, mitybos ypatumus, gebėjimus, bet ir imuninę sistemą bei polinkį sirgti tam tikromis ligomis. Maitinantis pagal kraujo grupę, greitai tirpsta nereikalingi kilogramai.
Kraujo grupė
Kraujo grupė / Fotolia nuotr.

Anot mitybos pagal kraujo grupes kūrėjo, medicinos mokslų daktaro, homeopatijos specialisto dr. P. D‘Adamo, skirtingų kraujo grupių atstovai nevienodai toleruoja tam tikrus maisto produktus. Netinkami produktai sunkiau virškinami ir prasčiau pasisavinami, dėl to tunkama, pablogėja savijauta, net susergama.

Šios mitybos teorijos esmė ta, kad skirtingų kraujo grupių žmonės turi teikti pirmenybę tam tikriems produktams, kitų valgyti saikingai arba iš viso vengti.

Pirmąją kraujo grupę turinčių žmonių virškinimo sistema geriausiai prisitaikiusi prie mėsos. Antrosios grupės žmonėms tinkamiausias vegetarinis maistas: daržovės ir grūdų produktai. Trečiosios – tinka beveik visi maisto produktai, tik patartina nepiktnaudžiauti duonos gaminiais, pomidorais, kiauliena bei vištiena. Ketvirtosios kraujo grupės atstovų organizmas prasčiau toleruoja šviežius pieno produktus, kiaulieną bei jautieną ir rūkytą mėsą.

Anot dr. P. D‘Adamo, skirtingų kraujo grupių atsiradimą lėmė rasių kraujomaiša, gyvenimo būdas, klimato sąlygos ir mityba.

Dietos kūrėjas, atlikęs tyrimus su pacientais, pastebėjo, kad gyvenant ir maitinantis pagal savo kraujo grupę, mažėja rizika sirgti tai kraujo grupei būdingomis ligomis. Moksliškai šios mitybos poveikis iki galo neįrodytas ir daugelio medikų vertinamas skeptiškai.

Vis dėlto, pasak mitybos specialistų, dieta pagal kraujo grupes neturi trūkumų, nekenkia ir jos gali laikytis absoliučiai visi žmonės. Tokia mityba visavertė, nes kiekvienai grupei siūlomi įvairūs maisto produktai. Žinoma, jeigu valgoma su saiku.

0 (I) kraujo grupė – medžiotojai ir vaisių rinkėjai

Mityba

Jei esate šios kraujo grupės atstovė, turite žinoti, kad jūsų skrandis prisitaikęs prie mėsiško maisto, tačiau tinka ir vegetarinis. Taigi drąsiai, bet saikingai galite valgyti liesą mėsą (jautieną, žvėrieną, subproduktus ir kt.), taip pat žuvį (silkes, skumbres, menkes). Jums tinka žalios spalvos ir lapines daržovės, alyvuogių ir sėmenų aliejus, graikiniai riešutai, moliūgų sėklos, rupi duona, pupelės, porai, ananasai, slyvos ir kt. Neribodama galite gerti tik vandenį ir negazuotą mineralinį, saikingai – žaliąją arbatą.

Draudžiami produktai: kviečiai ir jų gaminiai, pienas ir jo produktai (juos keiskite sojų pienu ir jų produktais), kava, kečupas, kokosai, pipirai, actas, kiauliena, žąsiena, ikrai, avokadai, baklažanai, mandarinai, apelsinai, cukrus ir kt.

Jei ketinate laikytis dietos, visiškai atsisakykite makaronų, miltinių patiekalų, kiaulienos, padažų su majonezu. Nuo jų šios kraujo grupės atstovams svoris auga labiausiai.

Dėmesio: jūsų kraujo grupės žmonės sunkiai prisitaiko prie naujų mitybos įpročių, tad neeksperimentuokite.

Charakterio ypatumai

Šios kraujo grupės žmonės yra lyderiai, siekia karjeros. Iš prigimties jie stiprūs, energingi, aktyvūs, komunikabilūs, punktualūs, darbštūs ir atsakingi. Mėgsta vadovauti. Iš kitų išsiskiria stipria valia, ištverme ir stipriu savisaugos instinktu. Itin pasitiki savo jėgomis, jų galvoje nuolat kirba naujų idėjų. Moterys būna valdingos ir kūrybingos.

Turi ir trūkumų: yra pernelyg ambicingi, egoistiški ir pavydūs, turi polinkį į alkoholį.

Pirmosios grupės žmonės paprastai renkasi vadovaujamą darbą, nes nemėgsta, kai kiti jiems nurodinėja, arba tokią profesiją, kad galėtų atskleisti savo talentus bei gebėjimus. Tarp šios kraujo grupės atstovų yra daug politikų, aktorių, verslininkų, rašytojų, inžinierių, programuotojų ir kt.

  Meilės reikaluose itin pavydūs, reikalauja idealių santykių ir partnerio ištikimybės. Pirmąją kraujo grupę turinčiųjų žmonių širdį užkariauti ne taip paprasta. Lovoje jie stebina nežabota aistra be jokių tabu.

Sporto šakos

 Kadangi šios kraujo grupės žmonės labai aktyvūs, trykšta energija, jiems geriausiai tinka aktyvus poilsis, kur galėtų „nuleisti garą“, atsikratyti neigiamų emocijų. Jiems patartina rinktis komandines sporto šakas arba tas, kurioms reikia jėgos ir ištvermės (aerobiką, važinėjimą dviračiu, bėgimą, mankštą su treniruokliais, krepšinį, lauko tenisą, slidinėjimą, sportinius šokius ir kt.).

Sportuoti šios kraujo grupėms žmonėms būtina, antraip dėl blogos medžiagų apykaitos greitai kaupiasi riebalai, trinka virškinamojo trakto veikla.

Sveikata

Pirmosios kraujo grupės žmonės iš prigimties yra atsparūs ligoms, turi stiprią imuninę ir virškinimo sistemas.

Jei netinkamai maitinasi ir nesportuoja, turi polinkį tukti (lėtėja medžiagų apykaita). Dažnos jų ligos – depresija, dvylikapirštės žarnos ir skrandžio opa, artritas, kolitas, alerginės bei skydliaukės ligos. 

A (II) kraujo grupė – žemdirbiai

Mityba

A (II) kraujo grupės žmonės iš prigimties yra vegetarai. Taigi jei priklausote šiai grupei, jums tinkamiausias vegetariškas šviežias, troškintas arba virtas maistas. Žinoma, neprivalote visiškai atsisakyti mėsos, bet jūsų valgiaraštyje turi dominuoti vaisiai, daržovės ir grūdai. Dusyk per savaitę galite valgyti liesos paukštienos, žuvies (ešerių, karpių, lašišų, menkių, skumbrių, upėtakių ir kt.).  Nepatartina vartoti pieno ir jo produktų. Juos geriau keiskite sojų gaminiais. Į valgiaraštį įtraukite grikių, rugių, ryžių, daigintų kviečių, rupios duonos, lęšių, sojų pupelių.

Draudžiami produktai: pomidorai, dešra, kumpis, konservai, avižos, jūrų gėrybės, rūkytos lašišos, pupelės, bulvės, saldžiosios paprikos, baklažanai, juodosios alyvuogės, dribsniai, kviečių produktai ir kt.

Norinčiosios sulieknėti turėtų visiškai atsisakyti kepto maisto, gyvulinės kilmės riebalų. Mėsos produktai jums ypač „eina į kūną“, dėl to storėjate. Toks maistas mažina energijos atsargas, nes ją organizmas išeikvoja jam netinkantiems produktams virškinti.

Charakteris

Antrąją kraujo grupę turintys žmonės dažniausiai yra puikūs vykdytojai, tačiau pasitaiko ir norinčiųjų lyderiauti bei vadovauti. Jie intelektualūs, sąžiningi, stropūs ir gabūs. Iš kitų grupių atstovų išsiskiria jautrumu, kantrybe. Yra geranoriški, mėgsta tvarką, harmoniją, komfortą ir pastovumą. Jiems sunku atsipalaiduoti, nes į viską reaguoja labai jautriai. Dėl kitų ramybės slepia savo rūpesčius, nerimą ir baimę.

Didžiausias šios grupės atstovų trūkumas – nepasitikėjimas savimi, pernelyg didelis jautrumas, užsispyrimas, kantrybės stoka ir plepumas.

Tinkamos profesijos – kirpėjo, kulinaro, žurnalisto, vadybininko, dėstytojo, advokato ir kt. Meilės reikaluose šios kraujo grupės atstovai išlaiko šaltą protą, atvirai nerodo savo jausmų. Lovoje nelinkę eksperimentuoti, jiems labiau rūpi ne tiek seksas, kiek jausmai, emocinis ryšys.

Sporto šakos

Kadangi ypač jautri jūsų nervų sistema, tinka tos sporto rūšys, kurios atpalaiduoja, teikia energijos ir harmonizuoja. Rinkitės jogą, kalanetiką, mankštą su kamuoliais, plaukimą. Praktikuokite Rytų kovos menus, liekninamąją kvėpybą ar meditaciją. Kuo daugiau vaikščiokite gryname ore. Kasdienė vidutinio intensyvumo mankšta – būtent tai, ko reikia, kad išsaugotumėte puikią savijautą.    

Sveikata

A (II) kraujo grupės žmonių imunitetas ne toks atsparus kaip turinčiųjų O kraujo grupę. Jautresnė jų ir virškinimo sistema, yra sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas. Turi polinkį sirgti peršalimo, onkologinėmis, šlapimtakių ir širdies ligomis, reumatu, inkstų akmenlige.

B (III) kraujo grupė – klajokliai

Mityba

Trečiosios kraujo grupės žmonės lengvai prisitaiko prie naujos mitybos ir aplinkos. Tad galite valgyti beveik viską – skrandis puikiai virškina mėsą ir žuvį, pieno produktus ir vaisius bei daržoves. Dietos pagal kraujo grupes atradėjas dr. P. D‘Adamas B kraujo grupę vadina universalia, žmonijos raidos istorijoje susiejusią įvairiausias tautas ir kultūras.

Vis dėlto net ir šios kraujo grupės žmonių mityboje yra išimčių. Nerekomenduojama valgyti vištienos, jūros gėrybių (moliuskų, vėžių, omarų ir kt.), rugių ir miežių produktų, pomidorų, alyvuogių, kukurūzų, pelėsinio sūrio, anakardžių riešutų, kvietinės duonos, kukurūzų, ryžių, artišokų, avokadų, ridikėlių ir kt. Cukrų ir medų vartokite saikingai.

Na, o pienu ir jo produktais galite mėgautis į valias. Jums tinka net šokoladas, tačiau nepamirškite saiko. Iš žuvies rinkitės ešerius, jūrų lydekas, menkes, skumbres ir kt. Į valgiaraštį galite įtraukti ėrienos, triušienos ir žvėrienos.
Kalakutieną valgykite  tik retsykiais.   

Jei norite sulieknėti, kuo daugiau valgykite daržovių salotų, pagardintų actu, citrinų sultimis ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Tinka virtas, troškintas ir be riebalų keptas maistas. Venkite grikių ir kviečių kruopų košės, saulėgrąžų, riešutų (išskyrus bertoletijų ir  migdolų).

Charakteris

Šios kraujo grupės atstovai išsiskiria aštriu protu, valia, dalykiškumu ir apsukrumu. Ne veltui daugiausia milijonierių turi trečiąją kraujo grupę!

Jiems patinka bendrauti, tačiau lengvai įsižeidžia, nes pernelyg jautriai reaguoja į kritiką. Nemoka ilgai pykti ir dėl smulkmenų ilgai nesikremta. Taip pat stengiasi neišsiskirti iš minios, vertina ramybę ir nepriklausomybę. Yra valdingi individualistai, filosofai.   

Didžiausias jų trūkumas – pavydas, pernelyg aukšti siekiai ir reiklumas sau, kuris išsekina.

Tinkamiausios profesijos – administratoriaus, padavėjo, mokytojo, socialinio darbuotojo, gydytojo, advokato ir kt.  

Sporto šakos

Jeigu jūsų kraujo grupė – trečioji, tinka įvairiausios sporto rūšys. Gerai jaučiatės ir per aerobikos treniruotę, ir mankštindamasi su treniruokliais, ir mindama dviračio pedalus ar plaukiodama baseine. Galite rinktis komandines sporto šakas ir individualias treniruotes. Svarbiausia – išsaugoti pusiausvyrą, nepersitempti, nes tai kenkia sveikatai. Intensyvius pratimus kaitaliokite su atpalaiduojamaisiais.

Sveikata

Būdingos tiek pirmosios, tiek antrosios kraujo grupės ligos. Turi polinkį į osteochondrozę, depresiją, radikulitą, širdies ir virškinamojo trakto ligas. Ypač reikėtų stiprinti imuninę sistemą, nes dažnai peršąla. Taip pat daugelis šios kraujo grupės atstovų kenčia dėl nuolatinio nuovargio.

AB (IV) kraujo grupė – miestiečiai

Mityba

Tai – naujausia ir rečiausia kraujo grupė, geriausiai prisitaikiusi prie šiandienos gyvenimo sąlygų ir mitybos. Šios kraujo grupės atstovams tinka gana įvairus maistas. Nors gali valgyti ir mėsos, dėl jautrios virškinimo sistemos ja nereikėtų piktnaudžiauti. Geriau rinktis kuo liesesnę. Visiškai netinka vištiena, bet leidžiama valgyti žuvies, kiaušinių. Iš pieno produktų tinkamiausi – rauginti ir kuo rūgštesni.

Draudžiami produktai: pomidorai, austrės, ančiuviai, krevetės, rūkytos lašišos, moliuskai, unguriai, žvėriena, antiena, kiauliena, grikiai, kukurūzų dribsniai, miežiai, pupelės, aitriosios paprikos, avokadai, ridikėliai, bananai, apelsinai, actas, pelėsinis sūris ir kt.  

Norintiesiems sulieknėti labiausiai tiktų baltymų dieta: valgykite liesos žuvies, rūgščių pieno produktų, varškės. Ypač tinka  salotos su ožkų pieno sūriu. Maistą ruoškite su alyvuogių aliejumi (atsisakykite sviesto).

Charakteris

Ketvirtosios kraujo grupės žmonės – tolerantiškos, linksmos, smalsios ir draugiškos asmenybės. Dažniau vadovaujasi ne protu, o jausmais. 

Didžiausias trūkumas – godumas, sanavaudiškumas. Jiems sunku savarankiškai priimti sprendimus, kamuoja nuotaikų kaita.

Dažniausiai save atranda siekdami sportinės ar politinės karjeros. Taip pat jiems tinka profesijos, susijusios su menu, žiniasklaida, pedagogika, teisėsauga ir kt.

 Šios kraujo grupės žmonės – idealūs meilužiai ir sutuoktiniai. Vertina darną, ištikimybę ir stengiasi padaryti viską, kad jų „antroji pusė“ jaustųsi tokia pat laiminga.

Sportas

Kadangi šios kraujo grupės žmonių jautri nervų sistema, jiems labiausiai tinka įtampą slopinančios sporto šakos: joga, tai chi, rebefingas, liekninamoji kvėpyba, mankšta vandenyje, plaukimas). Taip pat savijautą gerina važiavimas dviračiu, boulingas, biliardas, bėgiojimas ristele gryname ore ar čiuožinėjimas pačiūžomis. 

Sveikata

Ketvirtosios kraujo grupės žmonių jautriausia vieta – nervai, taip pat virškinimo sistema (būdinga mažas skrandžio sulčių rūgštingumas). Turi polinkį sirgti kvėpavimo takų, širdies ir onkologinėmis ligomis.

Kad skrandis puikiai virškintų, valgydama mėsą, užsigerkite ananasų sultimis arba po valgio pasimėgaukite griežinėliu ananaso. Šiuose vaisiuose yra fermentų, kurie skaido mėsos baltymus, todėl  maistas neužsistovi skrandyje.

Tai įdomu

  • • Kraujo grupes 1900 metais atrado austrų mokslininkas Karlas Landsteineris. Už šį atradimą trisdešimt dvejų metų mokslininkui buvo skirta Nobelio premija. Nuo tol kraujo grupės žymimos raidėmis ir skaičiumi: O (I) – nulinė, A  (II) – antroji, B (III) – trečioji, AB (IV) – ketvirtoji.
  • • Skirtingos kraujo grupės atsirado skirtingu metu, laipsniškai per visą žmonijos raidos istoriją. Jų atsiradimą lėmė rasių kraujomaiša.
  • • Kraujo grupės yra nulemtos genetiškai ir nesikeičia visą gyvenimą kaip ir pirštų atspaudai. Tai – paveldima kaip ir DNR genetinis kodas.
  • • Kiekviena kraujo grupė turi specialų tam tikros cheminės struktūros geną.
  • • Moksliškai įrodyta, jog O (nulinę) kraujo grupę turintys žmonės gyvena ilgiausiai.
  • • Yra du kraujo grupės rezus faktoriai: (RH) teigiamas (+) ir neigiamas (–). Rezus neigiamą faktorių turi apie 15 procentų europiečių.
  • • Seniausia ir gausiausia yra 0 (I) kraujo grupė. Manoma, jog iki susimaišant skirtingoms rasėms ji buvo paplitusi tarp juodaodžių. Šią kraujo grupę turi 40–50 proc. planetos gyventojų.
  • • A (II) kraujo grupė atsirado maždaug 25 000  m. pr. Kr. Ji buvo paplitusi tarp baltaodžių.  Antrąją kraujo grupę turi 30–40 proc. žmonių.
  • • B kraujo grupė atsirado apie 10 000 m. pr. Kr.  Ji būdinga geltonosios rasės atstovams. Šios grupės kraują turi tik 10–20 proc. žmonių.
  • • AB (IV) kraujo grupė pati jauniausia, atsiradusi maždaug prieš tūkstantmetį. Ši kraujo grupė būdinga vos 5 proc. žmonių.
  • • Anot mokslininkų, kiekvienos kraujo grupės atsiradimą lėmė genetinis prisitaikymas prie pakitusių aplinkos ir gyvenimo sąlygų. Kadangi gamtoje išlieka tik stipriausieji, kovoje už būvį per visą žmonijos raidos istoriją vyko genetinė mutacija, nulėmusi įvairias kraujo grupes.
  • • Teoriškai galima nustatyti dar negimusio kūdikio kraujo grupę pagal vaisiaus vandenis. Ši procedūra netaikoma, nes yra labai sudėtinga.
  • • Jei tėvo kraujas yra rezus teigiamas, o mamos – neigiamas, net 50 proc. yra tikimybė, jog kūdikis paveldės rezus teigiamą faktorių. Vaikas gali nepaveldėti nė vienos iš tėvų kraujo grupės.
  • • Žmonės, turintys pirmąją kraujo grupę, vadinami donorais, nes jų kraujas tinka visiems. Jiems patiems tinka tik pirmosios grupės kraujas.
  • • Ketvirtosios kraujo grupės turėtojams tinka visų grupių kraujas. 
  • • Genų inžinerija taip pažengusi, jog mokslininkai jau gali pakeisti kraujo grupę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius