-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyturiai ir pelėdos: kokios jų stiprybės ir kaip pakeisti miego ritmą?

Kokie būna jūsų rytai: darbingi, neskuboti, mėgaujantis puodeliu kavos, o gal keiksnojant žadintuvą ir kaip visada vėluojant į darbą? Miego ritmo nepakeisite, tačiau galite jį bent šiek tiek pakreipti savo naudai.
Mieguista moteris
Mieguista moteris / Vida Press nuotr.

Net neabejoju, kad girdėjote apie biologinį laikrodį – tam tikrą vidinį žadintuvą, reguliuojantį kūno ritmus, tarp jų kėlimosi ir miegojimo laiką. Tačiau žmonės yra priklausomi ir nuo kitų laikrodžių: socialinio, nustatančio darbo pradžią ir pabaigą, ir saulės, kurios šviesa skatina hormono, reguliuojančio budrumą, gaminimą organizme. Daugelio žmonių (apie 70 proc.) šie laikrodžiai tiksi išvien. Taigi, atsikelti ryte ar užmigti vakare nekyla didelių problemų. Likusi dalis gyvena arba pagal labai ankstyvą (juos psichologai vadina vyturiais), arba vėlyvą (pelėdos) biologinį laikrodį, kuris sujaukia įprastą dienos ir nakties ritmą. Štai kaip atrodo jų dienotvarkė (pagal ją, galbūt, pažinsite ir save).

Mini testas: esate vyturys ar pelėda?

Vyturiai (įžymūs žmonės: George’as W.Bushas, Thomas Edisonas, Napoleonas, Ernestas Hemingway) keliasi kartu su saule ar net prieš ją. Žadintuvas – mielas draugas, raginantis anksti pradėti dieną ir nuveikti kuo daugiau darbų. Dažnai jo nė neprireikia: vyturiai ruošia pusryčius (jų niekada nepraleidžia) laikrodžiui dar nesuskambėjus. Į darbą neskuba, nes turi pakankamai laiko pasimėgauti rytine kava (paprastai pakanka vieno puodelio per dieną), perskaityti naujienas, apsitvarkyti. Mėgsta rytais sportuoti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas George W. Bushas per vizitą Vokietijoje gražina tėvams verkiantį vaiką (2006 m. liepos 13 d.)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas George W. Bushas per vizitą Vokietijoje gražina tėvams verkiantį vaiką (2006 m.)

Aktyviausias laikas – apie 14.30 val.: tuomet imasi pačių svarbiausių darbų. Geriausia nuotaika aplinkinius apdovanoja nuo 9 val. iki 16 val., taigi namo dažnai grįžta labiau paniurę, nei išeina. Ryte – aktyvūs, plepūs, entuziastingi, vakarais – be energijos, išsekę. Anksti susiruošia miegoti, paprastai niekur neužsibūna ilgai net savaitgaliais.

Pelėdos (įžymūs žmonės: Barackas Obama, Charlesas Darwinas, Winstonas Churchillis, Marcelis Proustas, Elvis Presley), jei tik turėtų galimybę, keltųsi vidurdienį ar net dar vėliau. Deja, daugelis jų priverstos gyventi pagal standartinę dienotvarkę, todėl pabunda, kai liepia didžiausias priešas žadintuvas, maždaug penktą kartą suskambėdamas, arba kai neapsikentęs partneris išverčia iš lovos. Nuolat vėluoja į darbą, nes naiviai tikisi, kad „snooze“ mygtukas išgelbės nuo miego trūkumo. Dar dvi minutes… Nepusryčiauja, bet kavą geria kibirais (dažniausiai pakeliui į darbą).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama pučia muilo burbulus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama pučia muilo burbulus

Aktyviausias laikas – 17.30 val., taigi griebiasi svarbiausių darbų tada, kai biuras jau tuštėja. Nuotaika ir energija kyla sulig kiekviena valanda: išeina iš namų paniurusios, be energijos, tačiau grįžta su šypsena, pasiruošusios nuversti kalnus. Mėgaujasi vakarais – tai geriausia pelėdų paros dalis, todėl neskuba eiti miegoti. Savaitgaliais (ar kai leidžia dienotvarkė) gali likti budrios iki paryčių.

Kodėl vieni asmenys aktyvesni rytais, o kiti – vakarais? Mokslininkų teigimu, didžiąja dalimi tai lemia genai. Tačiau svarbūs ir kiti veiksniai, pavyzdžiui, amžius: jaunesni žmonės dažniau būna pelėdos, vyresni – vyturiai. Taip pat – įpročiai: jei visą savo karjerą keldavotės 5 val., vargu ar tapsite pelėda, kol neišeisite į pensiją. Pasirodo, pelėdos ir vyturiai skiriasi ne tik savo dienotvarke. Įvairūs tyrimai atskleidė netikėtų jų skirtumų.

Meilė renkasi naktį

Jei vakarus leisite namie lovoje, ką vyturiai dėl energijos stokos ir renkasi, tikėtina, kad pelėdos meilės srityje jums nušluostys nosį. Renginiai, įvairūs susibūrimai – jų stichija. Aktyvus socialinis gyvenimas suteikia akivaizdų pranašumą: mokslininkai paskaičiavo, kad pelėdos per visą savo meilės istoriją turi vidutiniškai 16,3, o vyturiai – vos 3,6 partnerio.

Apskaičiuota, kad pelėdos susilaukia ir daugiau vaikų. Tačiau ši tendencija būdinga tik stipriajai lyčiai – pasirodo, moterys vyturiai yra vaisingesnės už pelėdas.

Vida Press nuotr./Moteris rąžosi
Vida Press nuotr.

O kas nutinka, kai meilė įsiplieskia tarp skirtingą miego ritmą turinčių žmonių? Porai tai didžiulis iššūkis, bet jei partneriai randa aukso vidurį, santuoka būna laiminga ir stipri. Mokslininkai aiškina labai paprastai: jei mylimieji sugeba prisitaikyti prie partnerio dienos ritmo, jie įveiks ir kitus iššūkius. Viena svarbiausių taisyklių – nekritikuoti partnerio miegojimo įpročių ir nereguliuoti jo dienotvarkės. Leiskite mylimajam ilgiau miegoti arba eiti anksti gulti – jis nėra tinginys ar nuobodybė!

Sumaniosios pelėdos

Kaip manote, kurie žmonės: vyturiai ar pelėdos – turi aukštesnį intelektą? Tikriausiai rinksitės pirmuosius – juk anksti atsikėlęs daugiau nuveiksi ir išmoksi. Rytas už vakarą protingesnis. Pasirodo, yra atvirkščiai. Mokslininkai, lygindami vyturių ir pelėdų įvairių intelektinių užduočių atsakymus, pastebėjo, kad pastarosios – gerokai sumanesnės. Negana to, pelėdos dažniau gauna prestižines darbo vietas ir daugiau uždirba. Vyturiai lenkia pelėdas tik mokykloje – jų pažymiai paprastai būna aukštesni. Tačiau ir čia tyrėjai gina pelėdas: jei pamokos būtų suderintos su jų vidiniu laikrodžiu, tikėtina, padėtis pasikeistų.

Vida Press nuotr./Žadintuvas
Vida Press nuotr.

Viena iš teorijų, aiškinančių šiuos skirtumus, nukelia į protėvių laikus. Tuo metu nebuvo įprastos naktinės ar vakarinės veiklos, todėl turėjo pritraukti išskirtinai mąstančių asmenybių. Iš tiesų, nustatyta, kad pelėdos pasižymi kūrybiškesniu mąstymu ir šis padeda joms prisivilioti fortūną.

Pavyzdingieji vyturiai

Nustatyta, kad pelėdos dažniau būna ekstravertės, jos taip pat ir kūrybiškesnės.

Skirtingas dienos ritmas diktuoja skirtingus pomėgius ir net asmenines savybes. Nustatyta, kad pelėdos dažniau būna ekstravertės: itin mėgsta bendrauti su žmonėmis, yra atviros naujoms patirtims, mieliau būna su draugais nei vienos. Jos taip pat kūrybiškesnės – daugelis menininkų ir išradėjų gyvena naktimis. Vis dėlto, pelėdos labiau linkusios į apgaulę, neištikimybę, gali rizikingai elgtis. Neretai atidėlioja darbus, piktnaudžiauja alkoholiu, mėgsta skaniai ir nesveikai pavalgyti.

O štai vyturiai laikosi taisyklių, yra organizuoti, konformistiški. Paprastai renkasi nuobodžius, bet patikimus darbus, tokius kaip buhalterio, valstybės tarnautojo ir pan. Vertina sveiką gyvenimo būdą.

Vida Press nuotr./Motyvaciją ir sėkmę galima paskatinti
Vida Press nuotr.

Kaip rasti aukso vidurį?

Vyturiai, norintys gyventi kaip pelėdos, o pelėdos – kaip vyturiai, gali pasinaudoti psichologų patarimais, kaip palengvinti šią užduotį. Žinoma, savo biologinio laikrodžio nepersuksite, tačiau galėsite bent šiek tiek ilgiau miegoti arba per daug nenaktinėti.

Jei esate vyturys: kad per ankstyvos giesmės neužgožtų jūsų socialinio gyvenimo. Vakarus mieliau leistumėte po šiltu apklotu, tačiau tuomet vyksta įdomiausi ir smagiausi dalykai. Deja, jaučiatės labiausiai išsekusios ir nenorite nieko matyti. Kaip įveikti šį jus nuobodžias darantį mieguistumą?

1. Vakarus leiskite aktyviai. Vienas iš būdų – elgtis priešingai, nei diktuoja jūsų pavargęs kūnas. Neskubėkite po darbų į namus, kad ir kaip norėtųsi prigulti. Susitikite su draugėmis puodelio arbatos, pavaikščiokite po parduotuves, pasimėgaukite grynu oru parke. Tai padės jums išlikti energingesnėms ir, kas žino, gal paskatins įdomiam nuotykiui? Kai prisiversite išjudėti, įjungsite vidinį motoriuką, neleidžiantį pramiegoti smagiausios paros dalies – vakaro.

2. Socializuokitės. Bendravimas aktyvina energiją, o knyga ar televizorius ją slopina. Todėl visada rinkitės pirmąjį variantą, jei norite kuo ilgiau išbūti atmerktomis akimis.

3. Įsigykite tamsias užuolaidas. Vyturiai paprastai prabunda su pirmaisiais saulės spinduliais, tad jei norite ilgiau išmiegoti, pakeiskite plonas užuolaidas storomis. Tamsa smegenims signalizuoja, kad dar naktis, – šis puikus triukas padeda jas apgauti ir laimėti papildomų miego valandų.

4. Klausykitės muzikos. Vyturiai energingiausi ir geriausios nuotaikos būna pirmoje dienos pusėje. Vėliau jėgos ir šypsenos senka. Vienas iš būdų bent trumpai tai susigrąžinti ir įveikti įtampą – pasiklausyti muzikos. Misūrio universitete atliktas tyrimas parodė, kad klausydamiesi linksmų, energingų dainų žmonės jaučiasi laimingesni. Dainavimas visais laikais padėdavo pakelti ūpą, tad kodėl po darbo nepadainavus automobilyje?

Vida Press nuotr./Klausosi muzikos
Vida Press nuotr.

Jei esate pelėda: kad aktyvūs vakarai netrukdytų dirbti. Pasaulis „nemėgsta“ pelėdų. Darbas, studijos, svarbūs susitikimai prasideda tada, kai jūsų miegas būna pats saldžiausias. Deja, su sistema nepakovosi – tenka keltis, nors galva būna visai tuščia, o energijos vos pakanka puodeliui kavos nulaikyti. Kaip rytais gauti papildomų jėgų?

1. Visada kelkitės tuo pačiu metu. Taip, net savaitgaliais! Ši negailestinga taktika padės sureguliuoti biologinį laikrodį ir lengviau atsikelti darbo dienomis. Jei jaučiate, kad jums trūksta miego, snūstelkite dieną.

2. Prieš miegą nežiūrėkite televizoriaus ir nežaiskite mobiliuoju telefonu. Daugelis tvirtina, kad tokie ritualai padeda nurimti ir užmigti, bet iš tiesų yra atvirkščiai. Ekrano skleidžiama šviesa yra gana ryški, kad nusiųstų smegenims signalą, jog dar ne laikas eiti miegoti. Todėl užmiegate kur kas vėliau, nei galėtumėte, tarkim, skaitydamos knygą ar klausydamosi ramios muzikos. Venkite ir aktyvios veiklos.

3. Išmeskite užuolaidas. Vyturiams užuolaidos būtinos, o štai pelėdoms jų vertėtų atsisakyti. Šviesa skatina budrumo hormono gaminimą organizme, tad ryto saulės spinduliai padės pabusti ramiau ir lengviau nei žadintuvo garsai. Idealiausia, jei miegotumėte rytinėje pusėje.

Vida Press nuotr./Rytas
Vida Press nuotr.

4. Pabudote ir kelkitės. Kad ir kaip norisi paspausti „snooze“ mygtuką ir dar šiek tiek pasivartyti šiltoje lovoje, pelėdoms patariama atsispirti šiai pagundai. Žiaurus, bet veiksmingas būdas pabusti – iš karto išstumti save į lauką, kur pasivaikščiojusios rytinėje šviesoje pamažu įgytumėte jėgų ir energijos.

5. Valgykite pusryčius. Vienas greičiausių būdų atpažinti vyturius ir pelėdas – paklausti, ar jie pusryčiauja. Pelėdos pusryčius dažniausiai iškeičia į papildomas miego minutes. Ir be reikalo. Pusryčiai suteikia jėgų ir padeda greičiau įsitraukti į aktyvų dienos ritmą. Be to, kaip rodo Japonijoje atlikti tyrimai, vaikai, kurie valgydavo sveikus pusryčius, lengviau užmigdavo vakare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius