Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Mokslininkas Thomas Aksnes apie moterų nevaisingumą: „Kartais užtenka pakeisti gyvenimo būdą“

Žymus Norvegijos mokslininkas, daugiau nei 200 gydymo centrų tinklo visame pasaulyje „Health Optimizing“ įkūrėjas Thomas Aksnes atvyksta skaityti pranešimo į Lietuvą. Sukaupta ilgamete gydymo patirtimi, asmeniniais tyrinėjimais vaisingumo tema mokslininkas dalinsis gegužės 6 d. vyksiančioje konferencijoje „Sveika ir laiminga mama“.
Thomas Aksnes
Thomas Aksnes / Asmeninio archyvo nuotr.

Pasak lektoriaus, beveik kiekviena moteris iš tiesų yra natūraliai vaisinga iš prigimties – norint susilaukti kūdikio tereikia sudaryti nėštumui palankias fizines ir psichologines sąlygas, pasikliaujant natūralia savo kūno išmintimi. Jis teigia, jog susiduriant su nevaisingumu ar vis pasikartojančiais nesėkmingais bandymais pastoti, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į labai aiškius kūno siunčiamus signalus ir spręsti šias problemas priežasčių, o ne pasekmių lygmenyje.

Savo gydymo centruose Thomas Aksnes taiko išskirtinai holistines sveikatingumo metodikas be medikamentų, sugrąžinusias sveikatą jau daugiau nei pusei milijono žmonių visame pasaulyje. Tarp jų – daugybė garsenybių, aktorių, aukščiausio lygio atletų. Mokslininko pacientų sąraše – Alas Pacino, Sylvesteris Stallone.

– Trumpai papasakokite apie save.

– Esu kilęs iš Norvegijos mokslininkų šeimos, įkūriau daugiau nei 200 gydymo centrų tinklą visame pasaulyje „Health Optimizing“. Mūsų gydymo centrus jau galima rasti penkiuose pasaulio žemynuose. Naujausia klinika įkurta Maniloje, Filipinuose. Šiuo metu atidarome dar vieną didžiulę, 9000 kvadratinių metrų ploto kliniką Pietų Afrikos Respublikoje, kurioje, pasitelkę naujausias technologijas, dirbs geriausi šalies medicinos specialistai.

Priežastis, sukurianti didžiąją dalį su nevaisingumu susijusių problemų, yra nepakankamas kūno balansas, kuriame užsimegzti kviečiamas vaisius.

Gydytis į „Health Optimizing“ centrus atvyksta daugybė pacientų iš viso pasaulio. Įdomu tai, kad iki šiol niekur nesireklamavome – per keliolika praktikos metų visi iš pusės milijono išgydytų pacientų apie mus sužinojo vieni iš kitų, informacijai sklindant iš lūpų į lūpas!

Taip pat esu laimingai vedęs vyras ir penkių vaikų tėtis.

– Pakalbėkime apie nevaisingumo problemą, su kuria susiduria daugybė porų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Kokios, jūsų nuomone, yra pagrindinės nevaisingumo priežastys?

– Kalbant apie nevaisingumą, svarbu žiūrėti į šį reiškinį daugiasluoksniškai. Nėra vienos priežasties ar kelių priežasčių, kurios gali būti mediciniškai atrastos, kodėl iš pažiūros sveika moteris susiduria su nevaisingumu, išskyrus konkrečius atvejus, kai yra bėdų, tiesiogiai susijusių su moters reprodukcine sistema.

Priežastis, sukurianti didžiąją dalį su nevaisingumu susijusių problemų, yra nepakankamas kūno balansas, kuriame užsimegzti kviečiamas vaisius. Kitaip tariant, mėginančios pastoti moters kūnas turi tam tikrų bėdų, kurios yra kombinacija neigiamų reiškinių, kurie gali būti bet kas – bet koks kūno disbalansas.

Pavyzdžių gali būti išties įvairių: moters kūnas gali turėti toksinų, kurie, persidavę vaisiui, sukeltų jam problemų nėštumo metu ar ateityje. Priežastimis gali tapti ir įvairios bakterinės infekcijos, psichosomatiniai sutrikimai. Netgi oro tarša ar deguonies trūkumas – tai gali būti bet kokia vidinė ar išorinė priežastis, galinti pakenkti potencialiam vaisiui nėštumo metu.

Šioje vietoje svarbu paminėti ne tik fizinį moters kūną, bet ir emocinę būklę, mentalinę sveikatą. Taip pat išorinę aplinką, kurioje moteris gyvena ir į kurią ateiti kviečiamas naujagimis.

Asmeninio archyvo nuotr./Andrė Pabarčiūtė ir Thomas Aksnes
Asmeninio archyvo nuotr./Andrė Pabarčiūtė ir Thomas Aksnes

– Ir kas tokiu atveju vyksta?

– Tokiu atveju neįtikėtinai išmintingi moters kūno savireguliacijos mechanizmai užtikrina, kad ji negalėtų pastoti ir nauja gyvybė tiesiog neužsimegztų.

– Kaip moterų nevaisingumo priežastis sprendžiate savo klinikose?

– Į mūsų klinikas ateina šimtai moterų, negalinčių pastoti. Tyrimų metu atrandame įvairių organizmo disbalanso kombinacijų, apie kurias informuojame moteris. Kūnui esant rimtesnio disbalanso būklėje, moteriai netgi gali būti pavojinga pastoti – tokiais atvejais rekomenduojame apsisaugojimo nuo nėštumo priemones, kol problemos nebus tinkamai išspręstos.

Tinkamai subalansavus kūną, pakartotinai atliekame testą, ir kai rezultatai būna išties geri ir optimistiški, skatiname moteris tęsti bandymus pastoti. Dažniausiai tos moterys pastoja jau per pirmą ovuliaciją. Jei ne per pirmą, tai per vieną iš trijų ovuliacijų nuo tinkamo kūno parengimo nėštumui.

Kadangi esame sukūrę specialias holistinio gydymo technologijas, padedančias nustatyti realias kūno disbalanso priežastis, jomis visai nesunku išspręsti moterų nevaisingumo problemas. Kartais moteriai tiesiog užtenka pakeisti gyvenimo būdą! O mūsų technologijos aiškiai parodo, kokiose konkrečiose srityse reikalingi pokyčiai.

– Galbūt šia tema galite pateikti naujausių mokslinių tyrimų rezultatų?

– Kiek man žinoma, šiuo metu nėra atlikta jokių panašių mokslinių tyrimų. Tinkamo kūno subalansavimo žinios – tai kažkas, apie ką žmonės greičiausiai nelabai nutuokia. Nėra jokių žinių netgi apie nevaisingumo problemas ir natūralius jų sprendimo būdus. Tačiau mes tai žinome iš savo patirties dirbdami „Health Optimizing“ klinikose – visų pagydytų moterų sėkmės rezultatų ir daugybės šiuo būdu gimusių vaikų.

Kadangi esame sukūrę specialias holistinio gydymo technologijas, jomis visai nesunku išspręsti moterų nevaisingumo problemas.

Savo paties tyrimų vaisingumo tema rezultatais dalinsiuosi konferencijoje apie sąmoningą motinystę „Sveika ir laiminga mama“ Vilniuje.

– Kokios moterys ateina gydytis į jūsų klinikas?

– Į mus kreipiasi moterys, besilankančios kitose nevaisingumo gydymo įstaigose, niekaip nerandančiose realių priežasčių, kodėl jos niekaip negali pastoti. Teoriškai jos turėtų pastoti, tačiau realybėje tai niekaip neįvyksta. Dažniausiai medicininės priežastys nerandamos todėl, kad dauguma moterų iš tiesų yra sveikos ir turi visas fizines galimybes sėkmingai pastoti.

Mano žiniomis, mūsų klinikos itin sėkmingai dirba su tokių moterų nevaisingumo problemomis. Nėra jokių mokslinių straipsnių šia tema, tačiau mes galime pasidalinti tokio gydymo rezultatais ir išgijusių žmonių liudijimais. Tai pats geriausias įmanomas mokslinis įrodymas.

– Ar mityba daro įtaką galimybei pastoti ir nevaisingumui? Kokia jūsų nuomonė?

– Taip, pasirinkta mityba gali turėti tiesioginę įtaką moters galimybei pastoti. Pirmiausia, akivaizdu, jog gera mityba daro įtaką bet kurio žmogaus kūnui, suteikdama jam galimybes visavertiškai funkcionuoti. Iškilus bet kokiai sveikatos problemai, žmogaus kūnas turi visas natūralias funkcijas, skirtas susitvarkyti su ta problema.

Tiksliau, kūnas turi tokią galimybę – jei jūsų mityba prasta, natūrali kūno energija, skirta susitvarkyti su bet kokiu disbalansu, gali būti skiriama spręsti prastos mitybos sukeltus padarinius. Tad taisyklinga mityba išties svarbi tam, kad kūnas turėtų galimybę pats susitvarkyti su bet kokiu disbalansu, potencialiai lemiančiu ir nevaisingumą.

Antra, yra tikimybė, jog specifinis individualaus kūno disbalansas, trukdantis pastoti, taip pat yra susijęs su neteisinga mityba. Pavyzdžiui, tai gali būti tam tikro maisto produkto netoleravimas, tam tikrų medžiagų, esančių vartojamame maiste, neskaidymas (glitimas, laktozė, mėsa ir pan.).

Jei jūsų mityba prasta, natūrali kūno energija, skirta susitvarkyti su bet kokiu disbalansu, gali būti skiriama spręsti prastos mitybos sukeltus padarinius.

Norint pastoti nebūtina keisti mitybos, jei tai nėra tiesiogiai susiję su reprodukcinės sistemos veikla. Padėjome daugybei moterų pastoti ir nekeičiant nusistovėjusių mitybos įpročių. Žinoma, tinkama mityba yra daugiau nei rekomenduojama visiems būsimiems tėvams.

– Galbūt galite pateikti informacijos, kuri yra klaidinga ir verčia žmones klaidingai manyti, kas padeda vaisingumui, o kas ne? Neteisingos informacijos, kuria žmonės linkę tikėti.

– Iš filosofinės perspektyvos, mano nuomone, yra labai klaidinga versti moters kūną pastoti nenatūraliu, dirbtiniu būdu, jei jis aiškiai siunčia signalus, jog terpė vaisiui megztis nėra palanki. Moters kūnas yra nepaprastai išmintingas – jei jis duoda žinią, kad yra nepasiruošęs nėštumui, kad iki nėštumo turi būti sutvarkyti tam tikri kūno disbalansai, kūnas neturėtų būti verčiamas pastoti per prievartą.

Pavyzdžiui, dirbtinis apvaisinimas reiškia, jog moters kūnas yra verčiamas pastoti, nepaisant jo prigimtinės išminties. Tokia kūno prievarta išties nėra gera idėja: ji gali sukelti daugybę sveikatos komplikacijų moteriai ir vaisiui nėštumo metu ar vaikui jau gimus. Galimi ir genetiniai sutrikimai, genetinės ligos.

Liūdniausia, jog invazinis dirbtinio apvaisinimo būdas dažnai yra suvokiamas kaip vienintelis būdas, sprendžiant nevaisingumo problemą šeimoje. Tuo užsiima ir daugybė vaisingumo klinikų visame pasaulyje. Dirbtinis apvaisinimas bent jau neturėtų būti pasirenkamas kaip pirma ir vienintelė išeitis norint pastoti.

Dar yra tokia dogma, jog norint pastoti reikia rinktis tam tikrą laiką užsiimti seksu, turėti didesnę pertrauką iki „lemtingo“ intymaus kontakto ir pan. Visa tai tiesiog prietarai. Manyčiau, jog nėra jokių priežasčių apriboti porų, siekiančių sėkmingai pastoti, seksualinio gyvenimo.

Taip pat, žmonės tarsi suvokia pastojimą ir nėštumą kaip sudėtingą, sunkiai pasiekiamą dalyką. Tai visiškai nesudėtinga, kai kūnas yra tinkamai pasiruošęs ir visos jo funkcijos veikia subalansuotai. Moters kūnas yra sukurtas pastoti po intymaus kontakto vaisingomis dienomis – tai jam visiškai natūrali būsena. Jei moteris nepastoja, tai reiškia, jog kūne yra nenatūralus disbalansas.

– Ar poros intymaus gyvenimo kokybė turi įtakos vaisingumui?

– Taip, turi. Kokybiškas intymus gyvenimas taip pat kuria anksčiau minėtą subalansuotą terpę moters kūne, į kurią kviečiamas vaisius. Kalbu ne tik apie seksą, bet ir apie poros tarpusavio santykius. Jei poros santykiuose daug įtampos, jei nėra gero energetinio ryšio ir santykiai klostosi nekaip – tai taip pat turi įtakos disbalansui kūne ir gali būti priežastimi, kodėl moteriai sunku pastoti.

Norvegijoje turime netgi terminą, pažodžiui reiškiantį „mylintį kūdikio pradėjimo aktą“. Toks vaikas liaudiškai vėliau vadinamas „meilės vaiku“ – tai reiškia, kad jo paties gyvenime bus daugiau darnos ir balanso.

– Kaip moteris turėtų fiziškai, emociškai ir mentaliai pasiruošti nėštumui?

– Geriausias ir tinkamiausias pasiruošimas nėštumui yra sukurti kaip įmanoma darnesnes sąlygas būsimam kūdikiui ateiti į šį pasaulį visais įmanomais aspektais. Tai yra ne tik gera mamos fizinė sveikata, bet ir darnus emocinis pagrindas bei tinkamas mentalinis požiūris į gyvenimą.

Asmeninio archyvo nuotr./Thomas Aksnes
Asmeninio archyvo nuotr./Thomas Aksnes

Moteris turėtų užtikrinti, jog nepatirs nereikalingo streso ir jausmų, kurie galėtų turėti neigiamą poveikį vaisiui. Tai, kaip mama jaučiasi nėštumo metu, visapusiškai veikia vaisių. Šiandien žmonės turi daugybę galimybių darniai subalansuoti savo gyvenimus visais lygmenimis – būtų nuostabu, jei tai būtų atliekama dar iki pastojant ir susilaukiant vaikų.

Moters kūnas yra sukurtas pastoti po intymaus kontakto vaisingomis dienomis. Jei moteris nepastoja, tai reiškia, jog kūne yra nenatūralus disbalansas.

Mitybos subalansavimas taip pat turėtų būti atliekamas prieš nėštumą. Netgi tokie dalykai, kaip dantų gydymas, turėtų būti išsprendžiami dar iki nėštumo. Visas gyvenimo būdas turėtų tapti darniai subalansuotas.

Paties nėštumo metu moteris turėtų saugotis visko, kas galėtų turėti neigiamą įtaką vaisiui. Pavyzdžiui, vaistai – niekuomet nevartokite jokių vaistų, kol laukiatės. Taip pat mobiliojo telefono laikymas ant nėščiosios pilvo ar šalia – patraukite jį šalin. Garsūs barniai, ginčai, kuriuos vaikas girdi, taip pat jam kenkia.

Kuo daugiau darnos moteris įneš į savo gyvenimą dar prieš prasidedant nėštumui, tuo daugiau galimybių, kad nėštumas apskritai įvyks ir vaikas augs sveikoje ir harmoningoje aplinkoje.


Šių metų gegužės 6 d., Vilniaus koncertų salėje „Compensa“ įvyks pirmoji konferencija Lietuvoje sąmoningoms mamoms „Sveika ir laiminga mama“ . Daugiau informacijos mamosdiena.lt.

Daugiau apie lektorius rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius