Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2011 metais Lietuvoje nuo alkoholio mirė 927 žmonės, 308 iš jų – nuo apsinuodijimo

Visoje Europoje plačiai nuskambėjo istorija Čekijoje, kur apsinuodiję metanoliu mirė 23 žmonės, o dar 35 buvo paguldyti į ligonines. Lietuvoje nuo nesaikingo alkoholio vartojimo ir jo surogatų kasdien miršta 2-3 žmonės, nepalyginamai daugiau nei žūva keliuose. Tačiau ne tik pas „bobutes“, bet ir kioskuose bei parduotuvėse vis dar galima laisvai ir nebrangiai įsigyti pačių pavojingiausių sveikatai priemonių, turinčių alkoholio. Jos gali būti parduodamos ištisą parą ir net nepilnamečiams.
Stiprūs alkoholiniai gėrimai išimami iš lentynų Čekijoje
Stiprūs alkoholiniai gėrimai išimami iš lentynų Čekijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Alkoholio surogatai sėja mirtį

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2011 metais Lietuvoje nuo alkoholio mirė 927 žmonės, 308 iš jų – būtent nuo apsinuodijimo. Nors tokios statistikos niekas neveda, tačiau specialistams nekyla abejonių, kad didelė dalis šių mirčių – būtent alkoholio surogatų bei ne gėrimui skirtų priemonių vartojimo pasekmė.

Palyginimui: tais pačiais 2011 metais Lietuvos keliuose žuvo 297 žmonės.

Paradoksalu, bet kovojant su „kelių ereliais“, didelis dėmesys skiriamas automobilių techninės būklės gerinimui, nes būtent techniškai netvarkingi automobiliai pridaro daugiausia problemų.

Kovoje su alkoholio pasekmėmis algiamasi atvirkščiai – ribojamas oficialiai parduodamo alkoholio prieinamumas, kas tik dar parankiau odekolonais ir kitomis priemonėmis prekiaujantiems kioskams bei parduotuvėms.

Pasak Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūmių apsinuodijimų skyriaus vedėjos Sigitos Goštautaitės, į jos vadovaujamą skyrių kasdien papuola alkoholiu ar jo pakaitalais apsinuodiję žmonės.

„Alkoholiu apsinuodiję žmonės sudaro daugiau nei pusę Ūmių apsinuodijimų skyriaus pacientų. Apsinuodijimo surogatais atvejų pastaruoju metu mažiau, tačiau gali būti, kad jie iki mūsų tiesiog neatvažiuoja, o miršta vietoje. Bet abejonių nekelia tai, kad didelė atvykstančiųjų dalis vartoja ne kokybišką alkoholį, bet jo pakaitalus“, – pasakoja pašnekovė.

Gali apsinuodyti bet kas

Alkoholio surogatais praktiškai gali apsinuodyti bet kuris žmogus, nepriklausomai nuo jo socialinės padėties.

„Čekijoje gėrimai buvo pirkti oficialiose parduotuvėse. Kas gali garantuoti, kad ir pas mus taip negali atsitikti. Žinoma, didesnė tikimybė juo apsinuodyti perkant gėrimus neoficialiai – pas bobutę, „gerą pažįstamą“ mažesnėmis kainomis ar kitur“, – sako Vilniaus Universiteto Toksikologijos centro vadovas Robertas Badaras.

Metanolis yra gerokai pigesnis už „tikriems“ gėrimams naudojamą etanolį, jis kartais įeina į langų plovimo skystį, kitas buities valymo priemones. Jį išgryninus, gal net patys to neįtardami, pilstuko pardavėjai metanolį naudoja pigiems svaigiesiems gėrimams gaminti.

„Gali būti, kad mirčių nuo apsinuodijimo alkoholio surogatais, kuriuose yra metanolio, yra ir daugiau nei manoma. Problema tokia, kad apsinuodijimą metanoliu sunku nustatyti, jis panašus į kitus apsinuodijimus, o Lietuvoje tikslius tyrimus galima atlikti daugiau teoriškai, juos reikia specialiai užsakyti, tad dažnai priežastis nurodoma, kaip neaiškios kilmės apsinuodijimas“, – pasakoja  Vilniaus Universiteto Toksikologijos centro vadovas Robertas Badaras.

Pasak S.Goštautaitės, ne specialistas sunkiai nustatys kokį gėrimą jis geria, pagamintą metilo ar etilo alkoholio pagrindu, mat jų poveikiai pradžioje panašūs. Metilo alkoholiui būdingos komplikacijos, pavyzdžiui regėjimo sutrikimas, gali pasireikšti tik kitą dieną. Tačiau tada jau gali būti per vėlu gelbėti žmogų.

Beje, metanoliu gali apsinuodyti ne tik klastotes ar neaiškius alkoholinius gėrimus geriantys žmonės, bet ir taip vadinamos „samanės“ vartotojai.

„Ne veltui žemaičiai turi patarlę: nelak pirmų lašų, akys išvarvės. Metanolis išsiskiria greičiau nei etanolis, tad ir naminėje dagtinėje gali atsirasti metanolio. Norint pagaminti kokybišką gėrimą reikia labai gerų įgūdžių“, – tvirtina R.Badaras.

Taip pat nežinia iš ko ir kokiomis higienos sąlygomis samagonas būna pagamintas. Štai Raseinių rajone pareigūnai nesenai aptiko „bravorą“, kuriame šis gėrimas buvo gaminamas iš gyvulių dvėselienos.

Kosmetikos priemonės skirtos gerti

Dar viena didelė problema – įvairūs odekolonai, burnos skalavimo skysčiai, kitos higienos priemonės, naudojamos vietoje įprasto alkoholio. Specialistų teigimu, kai kurios jų net gaminamos taip, kad pagal skonio savybes būtų tinkamos naudoti ne pagal paskirtį, bet kaip alkoholiniai gėrimai.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) skaičiiavimais, net 7 proc. visos alkoholio rinkos Lietuvoje sudaro kosmetinių gaminių vartojimas ne pagal paskirtį. Didėjantį šių kosmetinių produktų importą į Lietuvą jau pastebėjo ir mokesčių inspekcija: per septynerius metus burnos skalavimo skysčio importas iš Lenkijos padidėjo 8 kartus.

„Dažniausiai kosmetines priemones geria asocialūs žmonės, nors susivilioja ir kiti finansinių nepriteklių kamuojami asmenys. Tačiau jų gamybai, be etilo alkoholio, naudojamas kenksmingas izopropilas, ilgainiui pažeidžiantis centrinę nervų sistemą, sukeliantis virškinimo trakto sutrikimus. Tačiau žmogus juk to nežino – kvepia taip pat ir skonis panašus į tradicinių alkoholinių gėrimų“, – sako R.Badaras.

Kosmetinių priemonių, kaip gėrimų, populiarumas nulemtas ne tik dėl patrauklios kainos. 250 gramų lenkiško kosmetinio spirito (60 proc.) buteliukas kainuoja vos 2,5 lito. Šiuos gėrimus, skirtingai nei alkoholį, galima pardavinėti visą parą, šalia mokyklų, juos gali pirkti nepilnamečiai.

Nors kaip tradicinį gėrimą dauguma žino odekoloną „Troinoj“, pastaraisiais metais šių svaigalų rinkoje neabejotini lyderiai – lenkai, pateikiantys geresnių skoninių savybių kosmetines priemones.

R.Badaro įsitikinimu, vienintelis būdas kovoti su tokiais gėrimais – reguliuoti jų kainas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius