Nuo rugsėjo švietimo įstaigose nebegalės būti siūloma pieno produktų su glajumi, šokoladų ar kremu, valgomųjų ledų, rūkytų mėsos gaminių.
Bus draudžiami džiūvėsėliuose apvolioti ar jais pabarstyti kepti mėsos ir žuvies gaminiai, padažai su spirgučiais, silkė.
Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos specialisto Almanto Kranausko, švietimo įstaigų pavyzdžiu, rengiami reikalavimai ir dėl maitinimo gydymo įstaigose. Jo teigimu, ligoninėse maistas yra labai prastos kokybės.
Šiuo metu vienam ligoniui pamaitinti per parą vidutiniškai skiriama 1,5 euro, tad perkami patys pigiausi produktai, o vienintelis dalykas, kurio reikalaujama, kad tiekiamas maistas atitiktų nurodytą kalorijų kiekį.
Vasario ir kovo mėnesiais SAM bei VMVT speciali komisija lankėsi gydymo įstaigose ir tikrino pacientų mitybą. Taip vadinamus „maisto reidus“ iššaukė socialiniuose tinkluose viešinami ligonių nusiskundimai ir nuotraukos dėl prasto maisto.
Šių vizitų metu aplankytose gydymo įstaigose tiekiamo maisto kokybė įvertinta nuo labai gero iki skurdaus. Geriausiai vertinamos buvo Onuškio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė, Alytaus ligoninė, „Kardiolitos klinika“. Skurdžiausiai pacientai buvo maitinami Utenos ir Širvintų ligoninėse. Dauguma gydymo įstaigų – Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė, Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, Kauno klinikinė ligoninė, Respublikinė Panevėžio ligoninė, VUL Santaros klinikų Vaikų ligoninė – buvo įvertintos patenkinamai.
Pasibaigus tikrinimams ligoninėse, komisija ėmėsi maitinimo ugdymo įstaigose.