Šakniavaisiai. Morkos – ne tik vieni populiariausių, bet ir sveikiausių šakniavaisių, parduodamų Lietuvos prekybos centruose. Morkose gausu B grupės vitaminų, gerinančių nervų sistemos veiklą. Vitaminas PP padeda geriau užmigti ir net kovoti su depresija, o vitaminas E, stabdo širdies ligų vystymąsi. Morkose gausu ir karotino. Pasak dietologės Eugenijos Časaitytės, karotinas naudingas ir odos žvilgesiui bei skaistumui.
Nepamiršti reikėtų ir salierų. Šiuose šakniavaisiuose yra eterinio aliejaus, krakmolo, kalio, kalcio, fosforo ir natrio druskų, amino rūgščių, vitaminų C, PP ir B grupės vitaminų.
Verta pastebėti, kad šviežiuose šakniavaisiuose yra daug augalinės ląstelienos, taigi jų vartojant kuo daugiau iš organizmo pasišalina daugiau toksinų ir šlakų.
Uogos. Dietologė siūlo nepamiršti vis gausiau parduotuvių lentynose atsirandančių įvairiausių uogų. Štai vyšnios gali pasigirti gausiu kiekiu natūralaus cukraus, kuris gerina nuotaiką, o ir suteikia energijos. Sunokusiose vyšniose gausu vitamino A, kuris svarbus akims. Būtent valgydami vyšnias gausite net iki 20 kartų daugiau vitamino A nei skanaudami tokias uogas kaip mėlynės ar braškės.
Braškė – dar viena energijos suteikianti uoga. Pagal antioksidantų kiekį braškės nusileidžia tik juodiesiems serbentams, spanguolėms ir avietėms. Tyrimais nustatyta, kad didelis antioksidantų kiekis braškėse gali padėti neutralizuoti neigiamą laisvųjų radikalų poveikį organizme.
Citrusiniai vaisiai. Apelsinai, mandarinai, citrinos ir kiti iš Pietų Europos mus pasiekiantys citrusiniai vaisiai didžiuojasi imuninę sistemą gerinančio vitamino C gausa. Citrusinius vaisius patariama valgyti ryte – vandenį paskaninus griežinėliu citrinos žvalesni pasijusite iš karto.
Lapinės daržovės. Špinatai – ne tik skanūs, bet ir labai naudingi. Juose mažai kalorijų, labai daug geležies ir kitų svarbių medžiagų – vitamino A, C, mineralinių medžiagų, ląstelienos. Vienoje porcijoje špinatų yra 3 gramai baltymų.
Dar viena lapinė daržovė, kurią dietologė E. Časaitytė siūlo įtraukti į savo racioną – gražgarstė. Ši daržovė – tikra vitaminų bomba: 100 g šių lapinių daržovių yra net 15 mg vitamino C, iki 1,8 mg vitamino A, 48 mg vitamino B9 ir daugybės kitų. Jose gausu kalio, kalcio, magnio, jodo ir geležies. Šie mineralai – svarbūs ne tik smegenų veiklai gerinti, bet ir odos grožiui puoselėti.
Kad nepristigtų vaisių ir daržovių
Gali būti, kad energijos suteikiančių vaisių ir daržovių, kurie sunoksta ne tik Lietuvos, bet ir Europos Sąjungos šalyse Lietuvos studentai bei moksleiviai netrukus ims vartoti dar daugiau. Nepamiršti jų įtraukti į savo meniu skatina ir pasaulyje jau ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, kuri praeitais metais pradėta ir Lietuvoje.
Šios Kampanijos tikslas – paskatinti Lietuvos gyventojus pradėti gyventi sveikiau ir per dieną suvalgyti bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus vaisius ar daržoves. Būtent tiek rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.
Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė.