Keliaujant po Čekiją būtina susipažinti su alaus gamyba, tradicijomis ir paragauti čekiško alaus tiesiai iš statinės.
Didžiausią įspūdį paliko mažosios alaus daryklos, kurios alumi aprūpina tik vieną dvarą, pilį ar miestelį. Kiekvienos iš jų alus skirtingas ir ypatingas: unikali receptūra, skirtingi gamybos būdai.
„Konrad“ alaus darykla
Liberec mieste įsikūrusi didelė, gerai žinoma ir daug alaus pagaminanti alaus darykla. Nors ji įsikūrusi senosiose daryklos patalpose, tačiau visos technologinės alaus gamybos linijos modernizuotos, automatizuotos.
„Chateau“ alaus darykla
Tai nedidelė alaus darykla, kuri įsikūrusi Detenice miestelyje, pilies, viduramžių viešbučio ir tavernos komplekse.
Nuo XVIII a. nepasikeitusios gamybos tradicijos: net ir šiandien alus gaminamas naudojant senovinį receptą, tradicines žaliavas ir technologiją. Daryklos pastate taip pat veikia muziejus.
Pagamintas alus parduodamas viduramžių aplinkos tavernoje, kurioje vyksta teatralizuoti vakarai: raganos „sudeginimo“ ceremonija, fakyrų pasirodymai ir kt.
Čekijoje alaus mėgėjai apsidžiaugs ir nedidele kaina – net ir restoranuose dažnai ji nesiekia 4 Lt.