Sriubos, salotos, karštieji patiekalai, desertai – šiandien tegu netrūksta nei šypsenos, nei idėjų, ką gaminti.
Salotos
1. Pupeles nuplaukite tekančiu vandeniu ir nusausinkite.
2. Pomidorus padalykite puselėmis, svogūnų laiškus susmulkinkite plonais griežinėliais. Sukapokite krapus.
3. Dubenyje sumaišykite pupeles, pomidorus, svogūnų laiškus ir krapus. Pašlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis, pagardinkite druska ir pipirais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Žirnelius atšildykite šiltu vandeniu. Morkas sutarkuokite šiaudeliais ir užmarinuokite trumpam druskos žiupsneliu ir citrinos šlakeliu.
- Raugintus agurkus ir šviežius agurkus, cukiniją, svogūnus supjaustykite kubeliais.
- Porus susmulkinkite pusžiedžiais, sukapokite krapus.
- Visus ingredientus sumaišykite su majonezu.
- Česnakinį majonezą ruošiame: Visus komponentus sumalame elektriniu trintuvu. Jei masė per skysta-dėkite daugiau anakardžių riešutų.
- Majonezą galima laikyti šaldytuve iki dviejų parų.
Receptas iš tinklaraščio „remember every moment“
Gaminame salotas:
- Obuolius supjaustykite plonais šiaudeliais kartu su odele, išimkite avokado kauliuką ir padalinkite jį į 4 dalis, viską sudėkite į lėkštę.
- Ant viršaus sudėkite plėšytą karštai rūkytą šlaunelių mėsą, paskui sudėkite plonais griežinėliais supjaustytą svogūną ir užpilkite paruoštu padažu.
- Salotas pabarstykite gražgarsčių lapeliais, špinatais, smulkintomis petražolėmis bei sūriu.
Gaminame padažą:
- Išspauskite citrinų ir apelsinų bei žaliųjų citrinų sultis, į jas sudėkite medų ir plakite šluotele, lėtai pildami aliejų, kol sutirštės.
- Tuomet įberkite garstyčias ir gražiai jas išmaišykite.
Recepto autorius: virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas.
Sriubos
1. Mėsą nuplaukite, nuvarvinkite, supjaustykite kubeliais.
2. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite.
3. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, sudėkite kubeliais pjaustytą jautieną. Vis pamaišydama kepkite, kol gražiai apskrus.
4. Baigdama kepti pasūdykite, sudėkite svogūnus, išspauskite česnaką, dar šiek tiek pakepkite. Sudėkite mėsą į puodą, užpilkite verdančiu vandeniu, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite, kol mėsa suminkštės. Suberkite nuplautas ir nuvarvintas grikių kruopas. Virkite apie 10 min.
5. Nulupkite bulves, nuskuskite morką. Bulves supjaustykite kubeliais, morkas – griežinėliais. Sudėkite daržoves į sriubą. Virkite dar maždaug 10 min. Baigdama virti įmaišykite kubeliais pjaustytus pomidorus. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir petražolėmis.
1. Lęšius perrinkite, nuplaukite po tekančiu vandeniu, nuvarvinkite.
2. Puode storu dugnu arba gilioje keptuv4je įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, trumpai pakepinkite, kol svogūno gabalėliai taps perregimi.
3. Išspauskite česnaką, sudėkite griežinėliais pjaustytas morkas, dar truputėlį pakepinkite, sudėkite lęšius, supilkite sultinį, įmeskite laurų lapą, pagardinkite mairūnais arba raudonėliais. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite, kol suminkštės lęšiai.
4. Baigiant virti pasūdykite sriubą, pagardinkite pipirais ir citrinos sultimis. Jei sriuba per tiršta, įpilkite dar sultinio arba vandens.
5. Kmynų sėklas trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje. Išpilstykite sriubą į dubenėlius, ant viršaus užberkite kmynų sėklų. Pagardinkite šaukštu liesos grietinės.
Kulinaro patarimas. Kad lęšiai greičiau išvirtų, 2–3 valandas palaikykite juos vandenyje. Raudonieji lęšiai greičiausiai suminkštėja, todėl labiausiai tinka sriuboms ir košėms gaminti. Troškiniams ir mišrainėms derėtų rinktis žaliuosius arba ruduosius lęšius.
- Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Vištieną nuplaukite ir taip pat supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Baltąją poro dalį nuplaukite ir smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite česnako skilteles.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintus porus ir česnakus, nuolat maišydami pakepinkite, kol pagels.
- Į puodą įpilkite maždaug 0,5 l vandens (galite paruošti ir daržovių sultinio) ir užvirkite. Į verdantį vandenį suberkite bulves bei vištieną. Pamaišykite ir pavirkite, kol šiek tiek suminkštės. Tada į puodą sukrėskite kepintus porus ir česnakus, suberkite nuplautus bei nusausintus špinatus ir dilgėles. Virkite, kol daržovės visiškai suminkštės.
- Į išvirusią sriubą supilkite grietinėlę ir sutrinkite viską elektriniu trintuvu iki vientisos purios masės. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.
Karštieji patiekalai
1. Mėsą supjaustykite į 16 vienodo dydžio gabaliukų. Sudėkite į dubenį.
2. Sumaišykite sojų, granatų, aitriųjų paprikų padažus, supilkite į mėsą ir išmaišykite mėsa. Užpilkite alyvuogių aliejaus, bet nebemaišykite. Aliejus apsaugos, kad iš mėsos neišsiskirtų sultys.
3. Dubenį su mėsa porai valandų dėkite į šaldytuvą, tada mėsą su aliejumi sumaišykite ir dar valandą palaikykite.
4. Svogūno roputę supjaustykite į keturias dalis. Kiekvieną išskirstykite dar į keturias dalis.
5. Ant iešmo verkite po keturis gabaliukus mėsos, atskirkite svogūnais. Kepkite reguliariai vartydami, pagardindami jūros druska.
1. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite ir, kol dailiai pagels, apskurdinkite svieste.
2. Mėsą nuplaukite, nusausinkite, sumalkite mėsmale, sumaišykite su atvėsintais svogūnais, vandenyje išmirkyta sužiedėjusia bandele, prieskoniais, padažais ir nors valandai pastatykite į šaldytuvą, kad pasimarinuotų.
3. Iš marinuotos mėsos formuokite rutuliukus, juos verkite ant vandenyje išmirkytų konditerinių iešmelių, plačiu šepetėliu aptepkite aliejumi ir vis pavartydama kepkite ant grotelių apie 10 min.
4. Jei grotelių neturite, maltinukus galite kepti orkaitėje, tik iškeptus būtinai padėkite ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų riebalai.
5. Tiekite su mėgstamu garnyru – bulvėmis arba ryžiais ir šviežiomis daržovėmis.
Pagaminsite per 25 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko)
1. Supjaustykite kepsniams jautieną ir įtrinkite druska bei pipirais.
2. Paruoškite marinatą: sumaišykite citrinų sultis su alyvuogių aliejumi ir medumi. Apliekite juo kepsnius. Palaikykite kelias valandas, o dar geriau per naktį.
3. Paruoštus kepsnius dėkite ant grotelių ir apkepkite iš abiejų pusių. Prieš baigdami kepti, uždėkite ant kiekvieno po gabalėlį sviesto ir apibarstykite mėgstamais žalumynais ir smulkinta aitriąja paprika.
4. Skanaukite su šviežiomis salotomis arba vyšniniais pomidoriukais.
Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai
Desertai
- Keksiukų tešla labai greitai paruošiama: į miltinį mišinį tereikia įpilti 185 ml pistacijų aliejaus ir 225 ml skysto jogurto su priedais (pasirinktinai), tada viską gerai išmaišyti.
- Įjunkite orkaitę, ji turi įkaisti iki 180 laipsnių temperatūros.
- Kepimo formoje išdėliokite popierinius sijonėlius.
- Dėkite po šaukštą tešlos į kiekvieną sijonėlį, ant viršaus galite užbarstyti nesmulkintų pistacijų, tada kepimo formą įdėkite į orkaitę ir kepkite apie 25 min., kol keksiukai gražiai pakils ir sutvirtės.
- Į dubenį supilkite citrinų sultis, suberkite žieveles, cukranendrių cukrų ir vanilinį cukrų. Viską išmaišykite.
- Maišydami užvirinkite ant nesmarkios ugnies ir dar pakaitinkite, iki ištirps cukranendrių cukrus.
- Dubenį nukelkite nuo viryklės ir palikite atvėsti.
- Avokadų minkštimą sudėkite į plakti skirtą indą, supilkite ir pasigamintą sirupą bei pieną.
- Viską gerai išplakite, iškart supilkite į formeles ir sudėkite į šaldiklį.
- Kai ledai apstengs, įsmeikite į juos medinius pagaliukus arba vienkartinius medinius įrankius.
- Tada vėl sudėkite į šaldiklį.
- Kai norėsite išimti ledus iš formelių, šias trumpam įmerkite į šiltą vandenį.
Receptas DANSUKKER
- Puodelyje (250 ml) šakute sumaišykite miltus, cukrų, kakavos miltelius, kepimo miltelius, druską, išplaktą kiaušinį, pieną ir aliejų iki vientisos masės.
- Jei norite, į vidų įspauskite du karamelinius saldainius.
- Dėkite puodelį į mikrobangų krosnelę ir kepkite 1–2 minutes, patikrindami kas 30 sek.
- Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš pyragėlio, jis turi būti švarus.
- Apibarstykite milteliniu cukrumi ir patiekite šiltą.