-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

18 mėnesių kalėjime praleidusi Irano menininkė Atena Farghadani išėjo į laisvę

Irano menininkė Atena Farghadani 2014-aisiais buvo nuteista 12 metų ir 9 mėnesiams nelaisvės už komiksą, kuriame pavaizdavo Irano valdžios narius, tačiau šią savaitę ji buvo paleista į laisvę, praneša „The Art Newspaper“. Balandį pateikta apeliacija lėmė, jog menininkės bausmė buvo sutrumpinta iki 18 mėnesių.
Atena Farghadani paleista į laisvę
Atena Farghadani paleista į laisvę / „Instagram“ nuotr.

Savo komikse A.Farghadani Irano lyderius pavaizdavo kaip beždžiones ir ožkas taip protestuodama prieš valdžios siekį uždrausti savanorišką sterilizaciją ir sumažinti kontraceptinių priemonių prieinamumą. Teherano teismas menininkę pripažino kalta už propagandą prieš sistemą bei parlamentarų įžeidimą, pasitelkiant menines priemones.

Primą kartą A.Farghadani buvo suimta po savo parodos „Žemės paukščiai“ („Birds of Earth“), kurioje buvo eksponuojami meno kūriniai, skirti demonstrantams, nužudytiems po 2009 m. prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo Mahmoudas Ahmadinejadas. Iš autorės buvo konfiskuotas jos nešiojamasis kompiuteris ir knygos, o ji pati du mėnesius praleido Evin kalėjime Teherane.

A.Farghadani buvo priversta atlikti nėštumo ir „nekaltybės“ testus po to, kai buvo apkaltinta turėjusi neleistinų seksualinių santykių su savo advokatu. Šie įtarimai menininkei buvo mesti dėl to, kad ji paspaudė advokato ranką.

2014 m. lapkritį menininkė buvo paleista į laisvę, tačiau jau po dviejų mėnesių ji buvo sulaikyta dar kartą. Šįkart – už video klipą, įkeltą į „Youtube“ kanalą, kuriame ji atskleidė, jog kalėjime patyrė fizinį darbuotojų smurtą. Dar kartą įkalinta A.Farghadani pradėjo bado streiką ir patyrė širdies smūgį.

Pasak Jungtinių Tautų ataskaitos, A.Farghadani buvo priversta atlikti nėštumo ir „nekaltybės“ testus po to, kai buvo apkaltinta turėjusi neleistinų seksualinių santykių su savo advokatu. Šie įtarimai menininkei buvo mesti dėl to, kad ji paspaudė advokato ranką.

Nepaisant visų šių įvykių, A.Farghadani toliau planuoja likti Irane ir čia tęsti savo kūrybinį kelią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius