-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Auksinio scenos kryžiaus laureatė Vilma Raubaitė: „Svarbiausiu tapo spektaklio kūrybos procesas“

Aktorė Vilma Raubaitė, 2015 metais apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi, pastaraisiais metais menu mėgaujasi kitaip – svarbiausiu tapo ne galutinis ilgo darbo repeticijose rezultatas, o pats spektaklio rengimo procesas.
Vilma Raubaitė
Vilma Raubaitė / Gintaro Jonaičio nuotr.

„Pastaruosius dvejus metus man bene svarbiausiu etapu kuriant spektaklį tapo repeticijos, procesas, laikas praleistas su man įdomiais žmonėmis, bičiuliais, – sakė aktorė. – Tai svarbiau už rezultatą, tame yra prasmė.“

Dirbti su bendraminčiais – prabanga

Pataruoju metu „cezario grupės“ narė itin aktyviai dirba repetuojant naują kompanijos spektaklį – „Tamošių Bekepurį“ pagal to paties pavadinimo Kazio Binkio humoristinę poemą. Neatsitiktinai ir kalbėdama apie aktorystės prasmę V.Raubaitė pacitavo grupės įkūrėją, režisierių Cezarį Graužinį.

„Kaip jis kažkada sakė, turėti bičiulių, bendraminčių ir dar su jais kurti tai, kas tau patinka, yra turtas, prabanga, – tvirtino aktorė. – Mūsų „Tamošius Bekepuris“ yra būtent tokio proceso rezultatas.“

Organizatorių nuotr./„cezario grupė“
Organizatorių nuotr./„cezario grupė“

V.Raubaitė su kolegomis į naujojo spektaklio premjerą kviečia jau šį sekmadienį – „Tamošius Bekepuris“ viešai pirmą kartą bus pristatytas balandžio 10 dieną 19 val. „Menų spaustuvėje“.

„Pirmajame „Tamošiaus Bekepurio“ repeticijų etape rudenį C.Graužinis išgrynino vieną kertinę kūrinio mintį – baimę ir sąstingį. Kaip žmogų veikia jo kompleksai, baimė imtis kažkokių veiksmų, o tuo pat metu ir baimė būti kitokiu, kai aplink tik ir knibžda aibės „patarėjų“? Ką, kaip ir kodėl turi daryti, kaip elgtis, kaip kalbėti, su kuo bendrauti? Tai juk taip apie dabar, tiesa? – apie dar 1928 metais K.Binkio parašytą kūrinį svarstė V.Raubaitė.

Taip bemąstant „cezario grupė“, pasak aktorės, į „Tamošių Bekepurį“ pažvelgė visai kitaip nei iki šiol buvo įprasta, kai šis kūrinys vis atsidurdavo tik mėgėjų teatrų repertuare.

„Maištinga K. Binkio asmenybė ir visa mūsų nerimstanti kompanija įkvėpė pažvelgt į tas temas kiek (savi)ironiškai, žaismingai ir su lengvu beprotybės prieskoniu.. Juk gera leisti sau bent teatre pabūti lengvai kvaištelėjusiu? Berods, Oscaras Waildas yra pasakęs: „Būk savim, nes visos kitos vietos jau užimtos“, – sakė V. Raubaitė.

Aktorė spektaklyje susidurs su rimtu iššūkiu – vaidins daug vyriškų vaidmenų. Visus moteriškus atliks Brigita Arsobaitė, o Tamošių Bekepurį vaidins Paulius Čižinauskas.

Vis dėlto apie savo vaidinamas herojus V.Raubaitė nenorėjo kalbėti: „Tegul tai lieka žiūrovams, kurie atvyks į premjerą.“

Viena tema – cunamis variacijų

Daug smagesnis aktorei buvo klausimas apie pirmą kartą su „cezario grupe“ dirbančius muzikantus – kompozitorę Ievą Baranauskaitę, Stasį Šalaševičių ir Mykolą Baranauską. Jie šio teatro kuriamiems spektakliams šį kartą suteiks naujų bruožų.

Būtent muzika kitus grupės narius paskatino „Tamošių Bekepurį“ bandyti apibūdinti keistais, bet linksmais, terminais. C.Graužinis savo naujausią kūrinį pavadino tautine punk oratorija, B.Arsobaitė – punk misterija, o P.Čižinauskas – folklorine pankrodija.

„Tai yra fantastiški muzikantai, kurių mintys ir idėjos tampa įkvėpimu. Žinote tą stebuklingą momentą, kai pasakai asocijaciją, o tau atgal grįžta cunamis variacijų duota tema? – žavėjosi V.Raubaitė.

Tai tiesiog kažkokia fizika ar chemija, aš nežinau... Visa tai darbą kuriant spektaklį padaro ypatingu. Aš jau nekalbu apie aktorius P.Čižinauską ir B.Arsobaitę ar režisierių C.Graužinį, su kuriais susikalbame iš pusės žodžio, šeštuoju pojūčiu. Tai be galo talentingi žmonės.“

Po premjeros Vilniuje „Tamošius Bekepuris“ keliaus į Panevėžį. Aukštaitijos sostinės gyventojai naujausią „cezario grupės“ kūrinį galės išvysti balandžio 13 dieną 18 val. teatre „Menas“, kuriame vyksta XII kamerinių spektaklių festivalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius