Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dizainerė Morta Nakaitė: „Neketinu sustoti“

Morta Nakaitė – viena ryškiausiai matomų jaunųjų̨ Lietuvos dizainerių. Jos kuriamos kolekcijos, pripildytos autorės asmenine patirtimi, yra pristatytos prestižiniuose madai skirtuose renginiuose Lietuvoje ir užsienyje. Šiais metais M.Nakaitė pateko į vieną svarbiausių Londono mados savaitės renginių – „The International Showcase“. Savo patirtimi čia bei įžvalgomis apie mados pasaulį M.Nakaitė dalinasi su 15min.
Dizainerė Morta Nakaitė
Dizainerė Morta Nakaitė / Gertrūdos Varnaitės nuotr.
Temos: 2 Mada 15min kultūra

– Kaip apibūdintumėte šiuolaikinę mados sceną? Ar ji skiriasi Lietuvoje ir užsienio šalyse?

– Kalbant apie šiuolaikinę mados sceną Lietuvoje reiktų paminėti, kad kol kas mes neturime mados kultūros tradicijų kaip, tarkime, kino, todėl vertinti Lietuvą kitų šalių kontekste būtų naivu. Manau, dabar yra tas laikas, kai tos tradicijos yra kuriamos.

– Ar kurdama atsižvelgiate į ekologines problemas?

– Taip, vis labiau. Manau, kad tik tvarūs verslo modeliai turi realias perspektyvas. Pasaulis perpildytas ir išsunktas, turime ieškoti būdų pristabdyti nesąmoningą vartojimą bei rasti būdus, kaip panaudojant tai, kas nebereikalinga, galėtume sukurti, ką vėl naudotume. Taip pat nemažiau svarbu kuriant produktą galvoti apie visas jo gyvavimo fazes. Koks bus paskutinis atodūsis?

– Žinoma mados kritikė Sarah Mower viename interviu teigė̇, jog madą formuoja dizainerių reakcija į aktualias socialines, politines bei ekonomines problemas. Ar sutinkate su tokiu teiginiu?

– Absoliučiai taip. Mados dizainas nėra tik drabužiai. Tai savotiška kalba, kuria išryškinamos problemos, aktualijos. Džiaugiuosi galimybe dalyvaujant „International Fashion Showcase“ programoje susipažinti tiek su Sarah Mower, tiek su kitais mados industrijos atstovais. Jie man paliko itin atvirų žmonių įspūdį. Pavyzdžiui, lankantis vieno ryškiausių britų dizainerio Christopherio Raeburno studijoje galima buvo išsiklausinėti visko, dizaineris mielai dalinosi patirtimi ir demonstravo nepriekaištingą skaidrumą.

– Ar galėtumėte plačiau papasakoti apie „The International Showcase“ programą ir būsimą savo kolekcijos pristatymą?

– Šiuo metu kaip tik viešiu Londone. Čia vyksta visų finalininkų rezidencijos (16 finalininkų iš įvairių pasaulio šalių). Pirmoji savaitė London College of Fashion buvo labiau nukreipta į verslą, vizijos gryninimą, savo vaidmens mados pramonėje suvokimą, taip pat turėjome konsultacijas su ryškiausiais komunikacijos, pirkimų, pardavimų atstovais, strategais, mados kuratoriais, dizaineriais.

Antroji savaitė Somerset House skirta ekspozicijai. Kiekvienas IFS dizaineris gavo specialiai jam skirtą šiuo metu Somerset House reziduojantį menininką, su kuriuo gilinama ekspozicijos vizija. Tačiau tuo neapsiribojama, vyksta bendros prezentacijos, kur galima sulaukti tikrai netikėtų įžvalgų. Bendraujame ir su Somerset House kuratoriais, parodų dizaineriais. Ekspozicija, prie kurios šiuo metu dirbu, ir su su kuria atstovausiu Lietuvą „International Fashion Showcase 2019“ parodoje yra Londono madų savaitės programoje. Joje 2019 vasarį bus pristatomi ryškiausi kylantys dizaineriai iš viso pasaulio.

– Kaip apibūdintumėte savo kūrybą?

– Man labai svarbu istorija ir gili, emocionali atmosfera. Per asmenines patirtis ir istorijas, kurios yra glaudžiai susijusios su vieta ir kontekstu, ieškau savo unikalios pozicijos tarp meno ir dizaino. Koncentruojuosi į dvi sritis – moteriški ir unisex drabužiai moterims ir avalynė. Ieškau įdomių tekstilinių sprendimų, konceptualių būdų pristatyti savo istoriją.

– Kodėl pasirinkote būtent dizaino specialybę?

– Man kūryba – savotiška psichoterapija. Užduodi klausimus, ieškai atsakymų, neri gilyn. Ir vis nustembi, kur tai nuveda. Negaliu pasakyti, kaip pasirinkau šią specialybę, rodos, taip susiklostė savaime. Turbūt tam įtakos turėjo tiek mokymasis fortepijono klasėje, tiek dailės mokykla, tiek visas kultūrinis fonas, kuriame užaugau.

– Kokie jūsų kūrybiniai ateities planai?

– Neketinu sustoti: rugsėjo mėnesį važiuosiu stažuotis į Florenciją, taip pat visą laikotarpį iki vasario mėnesio vyks pasiruošimas Londono madų savaitei: individualus darbas su mentoriais iš London College of Fashion, ekspozicijos detalizavimas, pasiruošimo darbai. Na o likusiais planais dalintis kol kas per anksti.

Mortos Nakaitės stažuotės „International Fashion Showcase“ partneriai – Lietuvos kultūros institutas ir LR ambasada Londone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius