Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ką slepia mitas: Antanas Venclova. Žmogus su meškos kailio kepure

Apie sovietinio funkcionieriaus ir rašytojo Antano Venclovos (1906–1971) gyvenimą galima sužinoti Vilniaus savivaldybės išlaikomame muziejuje, pavadintame Venclovų namais. Anksčiau šie namai priklausė lenkų chirurgui Antoni Kiakszto: iš Lukiškių kalėjimo, kuriame atsidūrė po 1940 metų okupacijos, chirurgas „buvo išvežtas į Rusijos gilumą“, o žmona advokatė atgulė Rasų kapinėse. Pirmą namo aukštą sovietų valdžia 1946-aisiais atidavė Venclovai.
0-062331
Antanas Venclova / Lietuvos centrinio valstybės archyvo nuotr.

Po nomenklatūrinio rašytojo mirties Venclovų šeimai sovietų valdžia, tiesa, davė kitus namus. Sostinės Pamėnkalnio gatvėje liko tik rašytojo memorialas. Ne mauzoliejus, bet solidi atminimo vieta žmogui, Lietuvoje diegusiam komunistų partijos idealus ir sukūrusiam keletą svarbių propagandinių mitų – apie savanorišką Lietuvos įsijungimą į SSRS, partizanę Mariją Melnikaitę, dar LSSR himną: „Į laisvę mums Leninas nušvietė kelią / Padėjo kovoj didi rusų tauta / Mus Stalinas veda į laimę ir galią / Tautų mūs draugystė kaip plienas tvirta.“

Muziejuje Venclovos asmenybė ir biografija retušuotos. Meškos kailio kepurės, kurią poetas mėgo dėvėti savo karjeros viršūnėje, ekspozicijoje nėra. Apie poezijos ir publicistikos knygas, kuriose aukštinamas Stalinas, Leninas, komunistų partija, net Mao Dzedongas, literatūros vakaruose nediskutuojama. Tad ką gi slepia Venclovos – ilgamečio SSRS ir LSSR Aukščiausiosios Tarybos deputato – mitas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius