Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros ministerijos Garbės ženklas – Petrui Skirmantui

Kultūros ministerijos Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ sekmadienį įteiktas žinomam baleto artistui, pedagogui, choreografui, režisieriui Petrui Skirmantui.
Petras Skirmantas
Petras Skirmantas / BFL nuotr.

Aukščiausią ministerijos apdovanojimą P.Skirmantas pelnė už Lietuvos kultūrai įžiebtas idėjas ir iniciatyvas, inspiruojančias bendruomenę pozityviai veiklai, už asmeninę poziciją ir atsakomybę, kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką.

Į Lietuvos baleto sceną P.Skirmantas atėjo 1974 metais, baigęs M. K. Čiurlionio menų mokyklos choreografijos skyrių. Dvejus metus šoko baleto trupės kordebalete, 1976–1977 metais su Loreta Bartusevičiūte stažavosi Leningrado (dabar Sankt Peterburgas) Mažajame (dabar Michailo) teatre pas pedagogą Nikolajų Morozovą. Tuomet ir paruošė pirmąjį solo vaidmenį – Albertą A.Adamo balete „Žizel“. Tai buvo rimta, ryški P.Skirmanto paraiška ilgai solisto karjerai baleto scenoje, rašoma Kultūros ministerijos pranešime.

P.Skirmantas sukūrė pagrindinius vaidmenis klasikiniuose baletuose Piotro Čaikovskio „Gulbių ežeras“, „Spragtukas“, „Miegančioji gražuolė“, A.Adamo „Žizel“, Leo Delibes‘o „Kopelijoje“, Ludwigo( Liudvigo) Minkaus „Don Kichote“, Hermano Liovenskioldo „Silfidėje“, Aleksandro Glazunovo „Raimondoje“ ir kt.

1994 metais P.Skirmantas įkūrė labdaros fondą „Dance“, kurio organizuojamų renginių lėšos skiriamos gabiems, jauniems baleto šokėjams remti finansiškai, žinoma, neužmirštant ir veteranų. Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje jis dėsto klasikinį ir duetinį šokį, kuria choreografiją įvairiems moksleivių pasirodymams teatre. Nuo 2001 metų P.Skirmantas yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Šokio ir judesio katedros dėstytojas, docentas (klasikinis ir duetinis šokis).

2005 metais jis apdovanotas „Auksiniu scenos kryžiumi“, 2011 metais – Baltijos Asamblėjos medaliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius