Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros ministrė: „Nežinau, kam patogu skleisti gandus, bet santykiai su valdančiaisiais yra geri“

Ketvirtadienį įvykusiame kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson susitikime su žiniasklaidos atstovais ministrė kartu su savo komanda pristatė aktualijas: konkursą į Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) direktoriaus postą, teatrų ir koncertinių įstaigų finansavimo programą, Kultūros ministerijos pertvarką. Taip pat pakomentavo ir opozicijos reiškiamus priekaištus ministerijai.
Liana Ruokytė-Jonsson
Liana Ruokytė-Jonsson / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Paklausta, kodėl Kultūros ministeriją pastaruoju metu taip aktyviai kritikuoja opozicijos atstovai, L.Ruokytė-Jonsson teigė, jog tai – klausimas opozicijai.

„Opozicija turi visada kritikuoti, kelti šurmulį, daryti chaosą. Kultūra ir švietimas kaip prioritetinės sritys buvo iškeltos valdančiajai partijai atėjus į valdžią, tai turbūt todėl būtent į tokias sritis yra nusitaikyta – tos sritys jautriausios ir svarbiausios žmogui, svarbiausios valstybei. Tai yra pagrindų pagrindas. Ir kad į jas nusitaikė, aš, kaip kultūros žmogus, [sakyčiau], kad mažų mažiausiai gaila“, – komentavo ministrė.

Pasigirdus kalboms, jog paaštrėjo santykiai ir su premjeru Sauliumi Skverneliu, L.Ruokytė-Jonsson teigė nematanti pagrindo tokiems gandams. „Premjeras yra tiesus žmogus. Jeigu jam kas nors nepatinka, jis tiesiai ir pasako, be jokių užuolankų. Aš manau, kad tai yra daugiau interpretacijos, gandai ir panašiai. Nežinau, kam čia labiau patogu tuos gandus skleisti, bet kol kas santykiai yra geri tiek su valdančiaisiais, tiek su Kultūros komitetu ir jo pirmininku bei premjeru.“

Teatrams ir koncertinėms įstaigoms nerimaujant dėl šiųmečio finansavimo, ministrė tikino, jog dėl lėšų nuogąstauti tikrai nereikia: „Faktas, kad žingsnio atgal nežengsime, tikrai užtikrinsime finansavimą.“

„Programa yra parengta, jos ruošinys yra išsiųstas visiems teatrų ir koncertinių organizacijų vadovams. Penktadienį įvyks susitikimas su įstaigų vadovais ir ši programa bus aptarta. Jei jis bus patvirtinta, tai viskas persikels į dokumentinį lygmenį ir viską pradėsime ruošti tos programos parengimui bei įgyvendinimui nuo 2018 m. sausio 1 d.“, – sakė ministrė.

Šiuo metu derybose numatyta suma – 3 milijonai eurų. „Laikomės pozicijos, kad [tai] reiktų užtikrinti. Svajonių visad yra daugiau, kurias norime įgyvendinti, bet, kita vertus, mes turime ir antrą lazdos galą, mes žinome, kad Lietuva neturi biudžeto, kuris plėstųsi pagal mūsų siekius ir svajones. <...> Dabar svarbu pasitvirtinti programą. Iš tiesų tam priimtame įstatyme nėra apibrėžtos nei sumos, nei dydžiai, programa yra rengiama pirmą kartą ir, savaime suprantama, daug klausimų kyla visiems, ne tik tiems, kurie ją rengia, bet ir vadovams”, – komentavo L.Ruokytė-Jonsson.

Kitas pristatytas klausimas – konkursas į LNOBT direktoriaus postą. Ministrė patikino, jog konkursas vyksta skaidriai: „Iš tikrųjų, aš net pati nežinau kandidatų pavardžių ir nenoriu jų žinoti iki pat to momento, kai jos bus viešai paskelbtos. Tik žinau, kad aplikavo 11 asmenų ir reikalavimus atitiko devyni. Laikinojo direktoriaus pavardė žinoma, nes jis pats pasisakė [kad dalyvauja], o visų kitų aš nežinau.“

L.Ruokytė Jonsson taip pat pristatė ir Kultūros ministerijoje prasidėjusią pertvarką: „Nuo pat pirmų dienų aš kalbėjau apie pertvarką ir tikslas yra būtent efektyvinti ministerijos darbą, iš funkcinio valdymo pereiti į procesinį valdymą. <...> Tuo pačiu buvo iki šiolei daugelis sričių nepadengta: visuomenės informavimo politika, edukacinė kultūra, regionai nesusilaukė deramo dėmesio“, – svarbiausius pokyčius vardijo ministrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius