Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laidos „Kultmisijos“ režisierius G.Šeputis: kodėl žmonės mūsų šalyje nebemato prasmės?

„Kultūra yra neatsiejama viso mūsų gyvenimo dalis, kuri ir įprasmina bet kokią veiklą. Galime turėti daug kvalifikuotų inžinierių, tačiau kas pasakys, kodėl ir ką jiems reikia daryti?“, – samprotauja dokumentinės kultūros apybraižos „Kultmisijos“ režisierius Gintaras Šeputis. Kaip bendruomenės gyvastis yra susijusi su kultūriniu gyvenimu? Kokios erdvės kultūrinėms diskusijoms trūksta Lietuvoje? Apie tai – diskusija su „Kultmisijų“ komanda.
Dokumentinės kultūros apybraižos „Kultmisijos“ kūrybinė komanda/ prodiuserė Daiva Bilinskienė, režisierius Gintaras Šeputis, redaktorė Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė
Dokumentinės kultūros apybraižos „Kultmisijos“ kūrybinė komanda/ prodiuserė Daiva Bilinskienė, režisierius Gintaras Šeputis, redaktorė Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Laidos prodiuserė Daiva Bilinskienė atskleidžia, jog idėja „Kultmisijų“ laidai prieš keletą metų gimė Dailės akademijos diskusinėje erdvėje. „Tuo metu studijavau kultūros vadybą ir kultūros politiką, ir vieno seminaro metu dr. Skaidra Trilupaitytė davė užduotį – parengti pranešimą apie kultūrą televizijoje.

Pradėjus ruošti medžiagą, tyrinėdama televizijų tinklelius, supratau, kad kritinės, analitinės laidos, apžvelgiančios kultūros problematiką, Lietuvoje nėra. Atsitiktinumas ar lemtis – tuo metu kaip tik sutikau į paskaitas einantį G.Šeputį, su kuriuo anksčiau kūrėme kultūros laidą „Ženklai“. Pasikalbėję nusprendėme imtis naujo projekto. Taip viskas ir prasidėjo 2014 metais“, – apie laidos ištakas pasakoja idėjos autorė.

Ji džiaugiasi, jog tąkart pavyko surinkti puikią kūrybinę komandą bei gauti laidos kūrimui reikalingą finansavimą: „Pirmais metais dirbome su menotyrininke doc. dr. Agne Narušyte, o šiais kaip laidos redaktorė prie mūsų prisijungė meno kritikė, parodų kuratorė Jolanta Marcišauskytė – Jurašienė. Mumis pasitikėjo ir Lietuvos kultūros taryba ir Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Esame išleidę 8-ias laidas (LRT Mediateka – red. past.), o šiais metais ketiname parengti dar 13.

Taikys į plačią auditoriją

„Mūsų tikslas – pasiūlyti laidą, skirtą ne tik menininkams, kultūros žmonėms, bet ir kiekvienam kultūrai neabejingam žmogui. Pastebėjome, jog daugelis kultūrinių laidų Lietuvoje daugiau koncentruojasi į dailę ar atskiras meno rūšis. Mūsų ambicija – apie kultūrą kalbėti plačiai: kelti jos prasmės, reikšmės ir misijos klausimus“, – savo viziją pristato laidos režisierius G.Šeputis.

Kartu jis atkreipia dėmesį, jog turėdami stiprią intelektualinę inteligentiją, galinčią pasisakyti ateities vizijų klausimais, ne visada randame erdvę, tinkamą tokioms diskusijoms. „Esminis dalykas, kurį stengiamės įgyvendinti – sukurti galimybę intelektualams, mokslininkams, menininkams pateikti savo idėjas, išsakyti regimas problemas, siūlyti sprendimus“, – pabrėžia režisierius.

Žmogus, kuriam pavyksta uždirbti pinigų, dar nėra laimingas, išsipildęs žmogus, nes finansinio kapitalo sukaupimas nėra tolygus kitam svarbiam kapitalui – žmogiškumui.

Jo teigimu, „Kultmisijų“ formatas tuo ir ypatingas, kad jis neteigia vienos tiesos, bet pateikia požiūrių įvairovę, palikdamas teisę žiūrovui nuomonę susidaryti pačiam: „Pavyzdžiui, klausiame: koks yra menininko vaidmuo visuomenėje? Tuomet kalbamės su plačiu spektru kūrybininkų – nuo žymių teatro režisierių iki dailininkų, skulptorių, muzikų. Žiūrovas, išklausęs įvairias pozicijas, gali pasirinkti savo perspektyvą.“

Ragins mąstyti ir analizuoti

Šiais metais prie komandos prisijungusi J.Marcišauskytė–Jurašienė teigia, jog „Ženklai“ – dabar yra tapę savotiška legenda, o jos kūrėjai, inicijavę „Kultmisijas“ tęsia savo pradėtą darbą, tik jau naujame kontekste.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Laidos „Kultmisijos“ prodiuserė Daiva Bilinskienė, redaktorė Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Laidos „Kultmisijos“ prodiuserė Daiva Bilinskienė, redaktorė Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė

„Šiandien jau niekam nėra nuostabu, jog viskas yra holistiška, persipynę. Tarkime, sportinių batelių dizaineris gali sukurti naują modelį, įkvėptas Davido Bowie dainos ar perskaitęs Hesse‘s knygą. Todėl mums lygiaverčiai įdomūs ir prasmingi yra įvairių sričių atstovų pamąstymai. Kiekvienai laidai stengiamės pasikalbinti bent 10 skirtingų asmenybių. Jų pamąstymus laidos režisierius mezga į vieną naratyvą, bendrą diskusinę erdvę.

Tokia strategija ragina kiekviename pokalbyje su pašnekovais ieškoti esminių jungčių ir jų dėlei atsisakyti daugybės įdomių pokalbių minučių, kurios lieka archyve. Šis darbas tenka Gintarui ir montažo režisieriui Jonui Juozapaičiui. Nors selekcija yra neišvengiama, tikimės, jog pavyksta bent iš dalies perteikti universalų žvilgsnį, atveriantį šiandien cirkuliuojančių idėjų lauko panoramą ar bent jau jos pakraščius“, – atsako laidos redaktorė.

Jos tikslas, jog laida įkvėptų diskusiją kiekvieno žiūrovo sąmonėje. „Tapome įpratę vartoti televizinį produktą, bet ne jį analizuoti. Norisi, kad mūsų laidos ragintų mąstyti ir analizuoti, ieškant taikaus požiūrio, be dirbtinų skandalų ar intrigų“, – teigia J.Marcišauskytė–Jurašienė.

Be to, laidų metu bus galima ne tik įsitraukti į diskusijas, bet ir išvysti meno darbus.

„Retas, kuris iš mūsų galime pamatyti visas parodas, tad tai kartu bus ir galimybė susipažinti su tais darbais, kurių galbūt kitomis aplinkybėmis ir neišvystume“, – priduria laidos redaktorė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Režisierius Gintaras Šeputis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Režisierius Gintaras Šeputis

Kultūrai skiria išskirtinį vaidmenį

Kodėl mūsų šaliai yra svarbus menas ir kultūra? „Atsakysiu pasiremdama vieno iš mūsų kalbintų pašnekovų – filosofo Mindaugo Kubiliaus – mintimis. Jis teigė, jog žmogus, kuriam pavyksta uždirbti pinigų, dar nėra laimingas, išsipildęs žmogus, nes finansinio kapitalo sukaupimas nėra tolygus kitam svarbiam kapitalui – žmogiškumui.

O kultūra, buvimas joje ne taip vadinamo „pasikultūrinimo“ prasme, o iš esmės dalyvaujant bendrame pilietiniame kultūros kūrimo procese – tai būdas kaupti savo žmogiškumą. Tai liudija jau vien pats žodis „kultūra“, kuris, išvertus iš lotynų kalbos, reiškia – ugdyti, puoselėti, auginti. Kultivuodami savo kultūrą tvirtiname savo tapatybės pamatus, susiklijuojame bendruomeniniais ryšiais ir tobulėjame kaip žmogiškos būtybės“, – samprotauja J.Marcišauskytė–Jurašienė.

„Kultūros kvantas, anot vieno kalbinto laidos herojaus, profesoriaus, yra prasmė, be kurios bet kokia veikla tampa nereikšminga. Būtent kultūra suteikia veiklai prasmę. Galime turėti daug kvalifikuotų inžinierių, bet kodėl ir ką jiems reikia daryti?

Šiandien regime situaciją, kai žmonės mūsų šalyje nesijaučia matą prasmę savo veikimo čia, šioje teritorijoje, su šiais žmonėmis. Perfrazuojant garsiąją Churchillio frazę, jeigu sumažinsime kultūrai skiriamas lėšas, kad galėtume įsigyti daugiau ginklų, nebeturėsime, ką ginti. Kultūra yra mūsų valstybingumo šerdis“, – į klausimą atsako režisierius G.Šeputis.

Kūrybinė komanda prasitaria, jog pirmose laidose, kurios bus rodomos kartą per mėnesį, galėsime išvysti tokius pašnekovus kaip filosofai Arūnas Sverdiolas, Gintautas Mažeikis, istorikai Egidijus Aleksandravičius, Alvydas Nikžentaitis, Liudas Mažylis, Virginijus Savukynas, Nerija Putinaitė, Rasa Čepaitienė, Orientalistikos centro Konfucijaus instituto vadovas Audrius Beinorius, Lietuvos kariuomenės karininkas, leitenantas Eugenijus Lastauskas, kolekcininkas, Momuziejaus įkūrėjas Viktoras Butkus, menininkai Laura Garbštienė, Kęstutis Grigaliūnas, Konstantinas Gaitandži, Vilmantas Marcinkevičius ir daugybę kt.

Pirmoji „Kultmisijų“ laida bus rodoma spalio 15 d., 12 val. per „LRT kultūros“ kanalą. Laidą taip pat bus galima žiūrėti internete patogiu metu– „LRT mediatekos“ platformoje arba laidos „Youtube“ paskiroje. Visas naujienas apie laidą galite sužinoti „Kultmisijų“ „Facebook“ paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius