Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LiKA: „Arūnas Žebriūnas patraukė į kelionę, kurioje jį lydės auksinis paukštis“

Lietuvių kino akademija (LiKA) gedi režisieriaus ir scenarijų autoriaus Arūno Žebriūno. Prieš mėnesį 83-iojo gimtadienio sulaukęs A.Žebriūnas pabaigė savo žemiškąją kelionę, kolegoms, aktoriams, kritikams ir žiūrovams palikdamas gausybę nepamirštamų filmų. Vieni su jais užaugo, kiti – įsitvirtino kine, pats A.Žebriūnas pelnė pripažinimą ir vertingų apdovanojimų. 2010 metais už nuopelnus lietuviškam kinui jis buvo apdovanotas Auksine gerve.
Arūnui Žebriūnui 2010 metais įteikiama Auksinė gervė
Arūnui Žebriūnui 2010 metais įteikiama Auksinė gervė / LiKA nuotr.

Lietuvių kino klasikas sukūrė daugybę nepamirštamų filmų, tarp jų – „Paskutinė atostogų diena“ (1964 m.), „Gražuolė“ (1969 m.), „Velnio nuotaka“ (1974 m.), „Seklio Kalio nuotykiai“ (1976 m.), „Riešutų duona“ (1978 m.), „Turtuolis, vargšas...“ (1982 m.). Pastarąjį 4-ių dalių filmą pasižiūrėjo apie 40 milijonų žmonių visoje Sovietų sąjungoje. Tai buvo tikras hitas, kaip ir miuziklas „Velnio nuotaka“. Tačiau režisieriui pačiam visuomet labiausiai patiko vaikišku naivumu ir tyromis svajonėmis pavergianti „Gražuolė“.

A.Žebriūnas turėjo ryškų stilių, buvo išskirtinis savo inteligencija, estetika. Lietuvos kino studijoje pirmiausia įsidarbinęs dailininku netrukus tapo žmogumi, kurio darbai įėjo į šalies kino istoriją.

2010-aisiais Lietuvos kino ir televizinio kino apdovanojimuose A.Žebriūnas buvo apdovanotas garbingiausiu prizu – Auksine gerve už viso gyvenimo nuopelnus. Eidamas pasiimti apdovanojimo, režisierius labai jaudinosi. Jau tuomet liga buvo tapusi jo pakeleive. Tačiau scenoje laukė ir padrąsinančiai šypsojosi aktorius Gediminas Girdvainis, sukūręs svarbių vaidmenų kino metro filmuose.

Nuoširdžias salės ovacijas sustabdęs rankos mostu, A.Žebriūnas ištarė: „Džiaugiuosi, kad turėsiu nuostabų paukštį, kuris lydės mane į tolimas keliones. Ačiū!“

Lietuvių kino akademijos nariai nuoširdžiai užjaučia režisieriaus artimuosius ir visus jo kūrybos gerbėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius