-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Menotyrininkui prof. Vyteniui Rimkui įteiktas Kultūros ministerijos garbės ženklas

Aukščiausias Kultūros ministerijos apdovanojimas – garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ – pirmadienį menotyrininkui, pedagogui, Šiaulių miesto garbės piliečiui prof. Vyteniui Rimkui.
Šiaulių garbės pilietis profesorius Vytenis Rimkus sako, kad Šiaulius apkaltinti provincialumu vienareikšmiškai negalima – kaip pramonės miestas Šiauliai anksčiau garsėjo visoje Europoje.
Šiaulių garbės pilietis profesorius Vytenis Rimkus / Vadimo Simutkino nuotr.

V.Rimkus taip pagerbtas už Lietuvos kultūrai įžiebtas idėjas ir iniciatyvas, inspiruojančias bendruomenę pozityviai veiklai, už asmeninę poziciją ir atsakomybę kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką, antradienį pranešė Kultūros ministerija.

Vytenis Rimkus yra pirmasis žmogus Šiauliuose, kuriam įteikiamas aukščiausias Kultūros ministerijos apdovanojimas.

Kultūros ministerijos nuotr./Vyteniui Rimkui įteikiamas garbės ženklas
Kultūros ministerijos nuotr./Vyteniui Rimkui įteikiamas garbės ženklas

„Esu paprastas šiaulietis, nuo vaikystės iki šių metų su nedideliais įtrūkimais čia prabėgo gyvenimas. Mano gyvenime buvo mokykla, muziejus ir biblioteka – trys pirminiai ir galutiniai taškai, tačiau juos visus jungia knyga – raidės, tekstas, ir ne koks kitas, o lietuviškas, lietuvių kalba, kuri įtvirtina mūsų tapatybę, telkią mūsų mažą, bet labai stiprią tautą“, – kalbėjo V.Rimkus iškilmėse Šiaulių miesto savivaldybės salėje.

V.Rimkus parašė 45 knygas, sudarė ir parengė 220 parodų katalogų, parengė ir paskelbė per 3700 publikacijų apie Lietuvos meną (lietuvių, lenkų, latvių, estų, ukrainiečių, čekų, vengrų, vokiečių, prancūzų, anglų, italų, japonų ir kt. kalbomis).

V.Rimkus yra habil.dr., Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino V laipsnio ordino kavalierius, Šiaulių universiteto Dailės fakulteto Tapybos katedros profesorius emeritas, menotyrininkas, Lietuvos katalikų mokslų akademijos, Lietuvos dailininkų sąjungos, Lietuvos tautodailininkų sąjungos, Lietuvos mokslininkų sąjungos, Lietuvos kraštotyros draugijos, Lietuvos meno istorikų draugijos, Tarptautinės dailės kritikų asociacijos narys, Šiaulių miesto garbės pilietis, Valstybinės Jono Basanavičiaus premijos laureatas.

Kaip pažymima ministerijos pranešime, V.Rimkus yra plačių interesų, aktyvi, pilietiška asmenybė, kurios veikla žinoma ne tik Šiauliuose. V.Rimkaus kultūrinės veiklos sritys – menotyra, tautodailė, lietuviška akvarelė, regionų menas, tremties problematika.

V.Rimkus parašė 45 knygas, sudarė ir parengė 220 parodų katalogų, parengė ir paskelbė per 3700 publikacijų apie Lietuvos meną (lietuvių, lenkų, latvių, estų, ukrainiečių, čekų, vengrų, vokiečių, prancūzų, anglų, italų, japonų ir kt. kalbomis).

Svarbiausios knygos – „Vitolis Trušys“, „Aloyzas Toleikis“, „Gražina Didelytė“, „Ignas Budrys“, „Akvarelė“, „Epochų sandūros: mano takai takeliai“, „Arvydas Každailis“, „Valerijonas Vytautas Jucys. Grafika“ ir kt.

V.Rimkus padėjo atrinkti ir grąžinti į Lietuvą visuomenės veikėjų Venclauskių dokumentinį turtą, jam paskatinus šios šeimos rūmai buvo padovanoti Šiaulių „Aušros“ muziejui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius