-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mirė kino kritikas Skirmantas Valiulis (atnaujinta 17.10 val., nuotraukos, video)

Penktadienį Lietuva neteko filologo, fotografijos, televizijos ir kino kritiko, menotyrininko Skirmanto Valiulio.
Skirmantas Valiulis
Televizijos ir kino kritikas Skirmantas Valiulis / BFL/Sauliaus Žiūros nuotr.

72 metų vyras mirė savo namuose Naujojoje Vilnioje prieš 10 valandą ryto.

Šią liūdną žinią apie S.Valiulio mirtį 15min.lt redakcijai patvirtino Vilniaus policijos pareigūnai. Pranešimą apie kino kritiko mirtį policija gavo iš greitosios pagalbos medikų, kuriuos į S.Valiulio namus iškvietė jo artimieji.

S.Valiulis gimė 1938 metais spalio 22 dieną Gražaičiuose, Šiaulių apskrityje. Vidurinį mokslą baigė Šiauliuose. 1965 metais Vilniaus universiteto Istorijos ir filologijos fakultete įgijo lietuvių kalbos ir literatūros specialybę.

1963–1967 metais jis dirbo Parudaminio aštuonmetės mokyklos mokytoju, 1968–1970 metais – leidinio „Ekrano naujienos“ redakcijos darbuotoju, 1970–1972 metais – fotografijos meno draugijos atsakinguoju sekretoriumi, 1973–1974 metais žurnalo „Kinas“ vyriausiuoju redaktoriumi.

Buvo Vilniaus universiteto Žurnalistikos katedros (nuo 1991 metų – Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos instituto), Vilniaus pedagoginio universiteto, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytojas.

1989–1991 metais buvo Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininkas, 1990–1992 metais – Lietuvos radijo ir televizijos generalinis direktorius.

S.Valiulis buvo įvairių organizacijų – Lietuvos žurnalistų sąjungos, Lietuvos fotomenininkų sąjungos valdybos, Lietuvos kinematografininkų sąjungos, Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komiteto, Kultūros ministerijos Kino ir fotografijos ekspertų komisijų, Kultūros ir meno tarybos – narys.

Jis taip pat buvo įvairaus pobūdžio publikacijų kino, fotografijos ir TV klausimais Lietuvos laikraščiuose ir žurnaluose autorius.

S.Valiulis yra nusifilmavęs keliuose kino filmuose. Ne kartą kalbėjęs norįs Lietuvoje įkurti erotikos muziejų, turėjęs kitų netradicinių idėjų.

Pastaruoju metu S.Valiulis sirgo.

(Papildyta 17.10 val.) S.Valiulis sausio 29 d. (šeštadienį) 12 val. bus pašarvotas Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje. Šv. Mišios Šv. Jonų bažnyčioje bus laikomos sausio 30 d. (sekmadienį) 11 val.
Laidotuvės vyks sausio 30 d., sekmadienį, Antakalnio kapinėse Menininkų kalnelyje. Karstas išnešamas 14 val.

ARCHYVAS: Skaitykite išsamų Skirmanto Valiulio pasakojimą apie savo vaikystę, studijas, moteris, dėstytojo darbą, santykius su studentais, pomėgius, kolekcijas, požiūrį į erotiką ir gyvenimą.

VIDEO: I Love Vilnius...Skirmundas Valiulis

VIDEO: Skirmantas Valiulis

VIDEO: DOVANA komercinis AXX kino festivalis antra dalis desktop

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius