-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 11 /13:56

Mirė literatūrologas, vertėjas Algis Kalėda

Kaip pranešė Lietuvos rašytojų sąjunga, ketvirtadienį ryte eidamas 65-uosius metus Vilniuje mirė literatūros tyrinėtojas, habilituotas humanitarinių mokslų daktaras, Lietuvos rašytojų sąjungos narys Algis Kalėda.
Algis Kalėda
Algis Kalėda / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Literatūrologas buvo garsus savo lenkų literatūros tyrinėjimais.

„Jis buvo vienas iš reikšmingų literatūros tyrinėtojų, vertėjų, jo Wislawos Szymborskos, Czeslawo Miloszo vertimai yra labai svarbūs. Dideli jo nuopelnai mūsų ryšiams su lenkais, jis buvo ir komizmo tyrinėtojas, visai neseniai yra išėjusi jo knyga apie Kornelijaus Platelio poeziją“, – naujienų agentūrai BNS pasakojo Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas A.Jonynas.

1970–1972 m. A.Kalėda studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą Vilniaus universitete, 1972–1977 m. Jogailos universitete Krokuvoje – lenkų kalbą ir literatūrą.

Nuo 1977 m. dirbo Lietuvių literatūros ir tautosakos institute, ėjo įvairias pareigas, kurį laiką institutui vadovavo, pastaruoju metu buvo Šiuolaikinės literatūros skyriaus vyriausiasis mokslo darbuotojas. 1982–1984 m. dėstė Vilniaus pedagoginiame institute (dabar Lietuvos edukologijos universitetas), 1991–1993 m. – Varšuvos universitete.

Nuo 1984 m. dėstė Vilniaus universitete. 1993–2007 m. buvo Vilniaus universiteto Lenkų filologijos katedros vedėjas, nuo 1999 m. profesorius.

A.Kalėda taip pat yra knygų serijos „Lietuvių literatūros lobynas“ visuomeninės redaktorių tarybos narys. Jis parašė literatūros teorijos, lietuvių ir lenkų literatūros istorijos, komparatyvizmo veikalų. Mokslininkas taip pat išvertė lenkų prozos ir poezijos, sudarė lenkų prozos ir poezijos rinktinių.

A.Kalėda bus pašarvotas laidojimo namuose Vilniuje, Olandų g., lankymas sekmadienį, gegužės 14 d. nuo 9 iki 15 val., laidotuvės Rokantiškių kapinėse Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius