Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė Pulitzerio premijos laureatas JAV dramaturgas Edwardas Albee

Pulitzerio premijos laureatas amerikietis dramaturgas Edwardas Albee, sukūręs šedevrų, tokių kaip „Kas bijo Virdžinijos Vulf?“ (Who's Afraid of Virginia Woolf?), mirė penktadienį, būdamas 88 metų, pranešė JAV žiniasklaida.
Edwardas Albee
Edwardas Albee / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

E.Albee mirė savo namuose Montoko miestelyje Niujorko valstijoje po trumpai trukusios ligos, dienraštis „The New York Times“ citavo jo asmeninį padėjėją Jakobą Holderį.

Vienu svarbiausių Amerikos dramaturgų laikomas E.Albee rašė stiprius jausmus perteikiančias, bet prieštaringai vertintas pjeses ir daug dėmesio skyrė nerimo, nusivylimo ir mirties temoms.

Vienu svarbiausių Amerikos dramaturgų laikomas E.Albee rašė stiprius jausmus perteikiančias, bet prieštaringai vertintas pjeses ir daug dėmesio skyrė nerimo, nusivylimo ir mirties temoms.

Jis pasiekė draminį proveržį 1958-aisiais, kai būdamas 30-metis parašė pjesę „Zooparke“ (The Zoo Story). Ši dviejų veikėjų drama, vaizduojanti nepasitenkinimą ir klasių kovą, kitais metais buvo pirmąkart buvo pastatyta Berlyne, o 1960 metais pradėta rodyti nedideliuose Niujorko teatruose.

Dar po dvejų metų Brodvėjuje debiutavo „Kas bijo Virdžinijos Vulf?“ Pjesė, išsiskyrusi sukrečiančiais barnių dialogais ir vaizduojanti į svaigalus įjunkusią besivaidijančių sutuoktinių Džordžo ir Martos santykius, galiausiai tapo hitu.

Vėliau, 1966 metais, pjesė buvo ekranizuota kaip juodojo humoro komedija. Filmo režisierius buvo Mike'as Nicholsas, o pagrindinius vaidmenis atliko Richardas Burtonas ir Elizabeth Taylor. Pastaroji už šį vaidmenį pelnė geriausios aktorės „Oskarą“.

Už „Virdžiniją Vulf“ E.Albee pelnė virtinę apdovanojimų, įskaitant 1963-ųjų „Tony“, kai ši pjesė buvo pripažinta geriausia. Tais pačiais metais ją buvo pasiūlyta apdovanoti Pulitzerio premija, bet ją teikianti taryba šią rekomendaciją atmetė.

Per kelis tolesnius dešimtmečius E.Albee karjera patyrė ir pakilimų, ir nuosmukių. Jo pjesės galiausiai laimėjo tris Pulitzerio premijas kaip geriausios dramos.

Ši prestižinė premiją dramaturgui pirmąkart buvo skirta 1967 metais už pjesę „Trapi pusiausvyra“ (A Delicate Balance). Jos ekranizacijoje 1973-aisiais vaidino Katharine Hepburn ir Paulas Scofieldas.

E.Albee taip pat pelnė Pulitzerio premijas už „Jūros peizažą“ (Seascape) – 1975-aisiais ir „Tris aukštas moteris“ (Three Tall Women) – 1994-aisiais.

2005 metais jam buvo skirta specialus „Tony“ apdovanojimas už visos karjeros pasiekimus.

Dramaturgas, kurio tikrasis vardas – Edwardas Harvey, gimė 1928 metų kovo 12 dieną, bet jo gimimo vieta tiksliai nežinoma: vieni šaltiniai nurodo Virdžinijos valstiją, o kiti – JAV sostinę Vašingtoną. Tuojau po gimimo E.Albee buvo atiduotas įvaikinti.

Jo įtėviais tapo Reedas Albee ir jo žmona Francis, praturtėję iš vodevilių ir kino verslo. Kaip nurodo Edwardo Albee draugija, savo įsūnį jie pervadino Edwardu Franklinu Albee III.

E.Albee santykiai su įtėviais buvo įtempti. Jis buvo pašalintas iš kelių parengiamųjų mokyklų, taip pat iš Šv.Trejybės koledžo Konektikute.

6-ame dešimtmetyje E.Albee persikėlė į Grinvič Vilidžo rajoną Niujorke, kur atsidūrė jam priimtinesnėje avangardinio meno aplinkoje. Ten jis parašė pjesę „Zooparke“, žymėjusią jo draminį proveržį.

Dramaturgas yra pelnęs virtinę apdovanojimų, tarp jų Nacionalinį medalį už pasiekimus mene, o 1966-aisiais – Kennedy centro apdovanojimą.

Long Ailende esančiame Montoko miestelyje E.Albee nusipirko didelę baltą daržinę – „The Barn“ – ir 1967 metais įkūrė joje Edwardo F.Albee fondą. Šioje rezidencijoje jis suteikdavo prieglobstį rašytojams ir vaizduojamojo meno veikėjams.

Dramaturgas yra pelnęs virtinę apdovanojimų, tarp jų Nacionalinį medalį už pasiekimus mene, o 1966-aisiais – Kennedy centro apdovanojimą.

„Albee pjesės, jų įtampą, jų gebėjimas pagauti šiuolaikines temas ir eksperimentai su forma glumino tiek kritikus, tiek žiūrovus, bet tuo pačiu keitė Amerikos dramos paveikslą“, – sakoma Johno F.Kennedy vaizduojamojo meno centro paskelbtoje dramaturgo biografijoje.

„Jis buvo vienbalsiai giriamas kaip Arthuro Millerio, Tennessee Williamso ir Eugene'o O'Neillo įpėdinis“, – sakoma pranešime.

Aktorė Mia Farrow buvo viena pirmųjų, savo „Twitter“ žinute pagerbusių Anapilin išėjusį legendinį dramaturgą.

„Edwardas Albee buvo vienas iškiliausių mūsų laikų dramaturgų. Ilsėkis ramybėje, pone Albee“, – rašė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius