Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė Rusijos mokslinės fantastikos klasikas Borisas Strugackis

Rusijos rašytojas Borisas Strugackis, kartu su velioniu broliu Arkadijumi išgarsėjęs dėl Sovietų Sąjungos laikais sukurtų mokslinės fantastikos romanų, kuriuose kritikuojamas tuometis režimas, mirė pirmadienį, būdamas 79 metų, pranešė jo fondas.
Atmintis
Atmintis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1933 metais Leningrade (dabartiniame Sankt Peterburge) gimęs B.Strugackis studijavo matematiką ir dirbo Rusijos pagrindinėje Pulkovo astronomijos observatorijoje, tačiau vėliau broliai Strugackiai tapo rašytojais ir mokslinės fantastikos klasikais.

Broliai Strugackiai pradėjo leisti savo itin filosofiškus kūrinius 7-ame dešimtmetyje, kai Sovietų Sąjungą buvo apėmęs visuotinis susižavėjimas kosminiais skrydžiais.

Tačiau jie greitai nusigręžė nuo utopinio socialinio realizmo, sutelkdami dėmesį į tamsiąją šiuolaikinio gyvenimo pusę, taip pat satyriškai žvelgdami į sovietinę sistemą.

Vieno iš labiausiai žinomų jų kūrinių „Pakelės iškyla“ (Piknik na obočine) pagrindinis veikėjas neteisėtai lankosi pavojingose Žemės paranormalių reiškinių zonose, ieškodamas artefaktų, kuriuos vėliau parduoda rinkoje, tačiau paskutiniame žygyje praranda savo sūnų.

Ši knyga buvo ne kartą cenzūruota, o vėliau pagal ją režisierius Andrejus Tarkovskis sukūrė savo garsųjį filmą „Stalkeris“ (Stalker), laikomą pranašišku dėl Černobylio atominės elektrinės katastrofos, įvykusios praėjus 15 metų po šio filmo išleidimo.

Brolių Strugackių kūrybinis tandemas iširo 1991 metais, mirus Arkadijui, tačiau jų darbai įkvėpė kitus mokslinės fantastikos autorius, o daugelis gerbėjų nagrinėja jų romanus, stengdamiesi išsiaiškinti paslėptą filosofinę prasmę.

Po brolio mirties Borisas Strugackis išleido du savarankiškai parašytus romanus, kurie nebebuvo taip plačiai skaitomi.

Jis taip pat buvo žinomas dėl savo aktyvios pozicijos įvairiais politiniais klausimais – dažnai kritikuodavo prezidentą Vladimirą Putiną ir sakydavo, kad jo politika yra grįžimas prie stagnacijos, žymėjusios Sovietų Sąjungos gyvavimo pabaigą.

2009 metais jis pradėjo ilgai trukusį susirašinėjimą su kalinamu naftos magnatu Michailu Chodorkovskiu, kuris vėliau buvo paviešintas. Jiedu diskutavo apie autoritarizmo prigimtį ir žmonijos ateitį, atsižvelgiant į pasaulinius iššūkius, tokius kaip naftos išteklių išsekimas.

Pastaruoju metu jis prisidėjo prie politinių peticijų, reikalaujančių paleisti kalinamas Rusijos merginų pankroko grupės „Pussy Riot“ nares ir protestuotojus, suimtus V.Putino prisaikdinimo trečiai kadencijai išvakarėse šių metų gegužę.

Rašytojui neseniai buvo sušlubavusi širdis; jam buvo atliekamos dializės procedūros ligoninėje, naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo vieną artimą rašytojo draugą, prašiusį neviešinti jo vardo.

Arkadijaus ir Boriso Strugackių fondas patvirtino rašytojo mirtį savo oficialiame tinklalapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius