Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė švedų operos žvaigždė Nicolai Gedda

Eidamas 92 metus mirė švedų tenoras Nicolai Gedda, kurio puikiai valdomas balsas pusę amžiaus skambėjo prestižiškiausiose pasaulio operos scenose, penktadienį pranešė artimieji.
Nicolai Gedda
Nicolai Gedda / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Švedija Opera Mirtis

N.Gedda mirė sausio 8 dieną po širdies smūgio savo namuose Tološna komunoje, Šveicarijoje, pranešė prancūzų žurnalas „Forum Opera“, cituodamas velionio dukterį. Tėvo mirties paslaptį duktė saugojo vieną mėnesį, pridūrė žurnalas.

Švedijos karališkoji opera ir netoli Lozanos esančios Tološna komunos meras patvirtino šią informaciją naujienų agentūrai AFP.

„Scanpix“ nuotr./Nicolai Gedda
„Scanpix“ nuotr./Nicolai Gedda

Per išskirtinai ilgą savo karjerą tenoras buvo sukaupęs labai spalvingą repertuarą ir buvo laikomas vienu iš didžiųjų XX amžiaus operos meistrų kartu su tokiomis įžymybėmis kaip Maria Callas, Elisabeth Schwarzkopf ir Dietrichas Fischeris-Dieskau.

„Jis turėjo nuostabų elegantišką lyrinį balsą ir ypač pasižymėjo prancūziškoje operoje“, – sakė Švedijos karališkosios operos atstovas Torbjornas Erikssonas naujienų agentūrai AFP.

Jis taip pat buvo mylimas dėl savo ypatingų muzikinių gabumų, galėjo dainuoti prancūzų, rusų, vokiečių, italų, anglų, čekų ir švedų kalbomis.

N.Gedda gimė 1925 metų liepos 11 dieną darbininkų šeimoje Stokholme. Jo motina buvo švedė, o tėvo gyslomis tekėjo pusė rusiško kraujo.

Vėliau tėvai jį paliko ir N.Gedda užaugino jo teta su vyru rusu. Šis buvo dainininkas, kuris įdiegė vaikui meilę muzikai ir pradėjo mokyti kalbų.

Tai, kad biologiniai tėvai jį paliko, N.Gedda sužinojo tik būdamas 17 metų.

Pasimokęs pas garsų švedų tenorą Carlą Martiną Ohmaną, būdamas 26-erių N.Gedda gavo lemtingu jam tapusį vaidmenį Švedijos karališkosios operos teatro spektaklyje „Le postillon de Lonjumeau“, kuriame tenoro partija yra laikoma viena sudėtingiausių.

Savo pasirodymu šioje operoje N.Gedda patraukė austrų dirigento Herberto von Karajano dėmesį ir jau po metų dainavo Paryžiaus operos ir Londono karališkosios operos scenose.

1957 metais N.Gedda pirmą kartą pasirodė Zalcburgo festivalyje operoje „Die Entführung aus dem Serail“. Tais pačiais metais jis dainavo „Fauste“ Niujorko Metropoliteno operoje.

Vėliau milžinišką gerbėjų būrį surinkęs N.Gedda nuo 1957 iki 1983 metų Metropoliteno operos rūmuose pasirodė daugiau nei 350 kartų, atlikdamas garsiausius prancūzų, italų, rusų ir čekų kompozitorius kūrinius.

1994 metais Londono karališkoji muzikos akademija suteikė N.Geddai savo garbės nario vardą, o 2010 metais Prancūzija šiam tenorui skyrė garbingiausią šalies apdovanojimą Garbės legiono ordiną.

Paskutiniais savo gyvenimo metais jis su žmona gyveno Šveicarijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius