Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmoji literatūros kritiko ir mokslininko Vytauto Kubiliaus premija paskirta poetui Valdemarui Kukului

Lapkričio 23 d., minint literatūros kritiko ir mokslininko Vytauto Kubiliaus (1926–2004) gimtadienį, paskelbtas pirmasis jo vardo premijos laureatas.
Literatūrologo V.Kubiliaus nuotrauka iš Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto išleistos knygos „Nepaklusęs laikui“.
Literatūrologo V.Kubiliaus nuotrauka iš Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto išleistos knygos „Nepaklusęs laikui“. / Nuotraukos autorius ir data nežinomi.

Juo tapo Valdemaras Kukulas (po mirties) už naujausios lietuvių literatūros apžvalgas, išspausdintas literatūros ir kultūros leidiniuose 2011 metais.

Literatūrologas, habilituotas daktaras V.Kubilius, baigęs 1952 m. Vilniaus universitetą, 1955–2001 m. dirbo Lietuvių literatūros ir tautosakos (iki 1990 m. – Lietuvių kalbos ir literatūros) institute, atkūrus Vytauto Didžiojo universitetą buvo jo profesorius.

Sovietmečiu V.Kubilius neoficialiai laikytas principingiausiu literatūros vertintoju, savo straipsniais bei knygomis teigęs literatūros ir meno, kaip svarbiausio tautos gyvastingumo įrodymo, svarbą.

Nepriklausomybės pradžioje V.Kubilius aktyviai įsijungė į visuomeninį gyvenimą,  buvo Piliečių chartijos pirmininkas.

V. Kubiliaus premiją 2012 m. įsteigė Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas.

Ji teikiama minint mokslininko gimtadienį už 2 pastarųjų metų darbus iš XX–XXI a. literatūros: esmines problemas iškeliančią  kritikos arba mokslo knygą arba už publikacijų ciklą.

Premija siekiama atskleisti literatūros kritikų ir mokslininkų darbo prasmę – būti tarpininkais tarp rašytojų ir skaitytojų, formuluoti literatūros kriterijus, skleisti šiuolaikinę literatūrą.

Premiją skiria komisija, sudaryta iš vienuolikos literatūros kritikų ir mokslininkų iš Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto, Lietuvos rašytojų sąjungos, aukštųjų mokyklų lituanistinių katedrų.

Valdemaras Kukulas (1959–2011) – poetas ir literatūros kritikas, eseistas ir  žurnalistas.

Jo intelektuali, problemiška ir sociali literatūros kritika skaitytoją įtraukia, provokuoja, skatina sutikti su kritiku arba ginčytis su juo.

Vertinimo komisija pabrėžia, kad V.Kukulas buvo kritikas iš pašaukimo: jis stebėjo literatūros procesą, kaip visumą, perskaitydavo ir įvertindavo visą pasirodantį literatūros srautą, nesirinkdamas mėgstamų ir nemėgstamų autorių.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius