Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Planuoja Ukrainoje atstatyti įspūdingą paminklą Konstantinui Ostrogiškiui

Bendromis Lietuvos ir Ukrainos pastangomis Kijeve siekiama atstatyti istorinį XVI amžiaus antkapinį paminklą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Didžiajam etmonui ir vienam iškiliausių visų laikų karvedžių Konstantinui Ostrogiškiui.
Konstantinas Ostrogiškis (nežinomo dailininko pav.)
Konstantinas Ostrogiškis (nežinomo dailininko pav.) / Bila Cerkvos kraštotyros muziejaus/Wikipedia.org nuotr.
Temos: 2 Ukraina UNESCO

Vilniaus Taikomosios dailės muziejuje pristatytas istorinio paminklo maketas. Vienam žymiausių XVI a. Europos karvedžių K.Ostrogiškiui priskiriama šešios dešimtys laimėtų mūšių, iš kurių svarbiausia pergalė pasiekta prieš beveik tris kartus didesnę Maskvos kunigaikštystės kariuomenę.

„Mes kalbame apie karvedį, kuris laimėjo mūšį, kuris kartais vadinamas „Žalgiriu“ Rytuose – Oršos kautynes, 1514 m. Beveik šimtmetis po Žalgirio, beveik ta pati diena – Žalgiris – liepos 15 d., čia – liepos 14 d. Konstantinas Ostrogiškis yra vienas galingiausių, garsiausių, rimčiausių Lietuvos karvedžių per visą jos istoriją“, – pabrėžia istorikas prof. dr. Alfredas Bumblauskas.

K.Ostrogiškis palaidotas UNESCO pasaulio paveldo sąraše esančio Kijevo Pečiorų Lavros vienuolyno Uspenjės sobore, tačiau čia stovėjęs paminklas jam sugriautas, o naują ketinama statyti senojo vietoje.

Penkis kartus mažesnis maketas – jau kelerius metus trunkančio trijų Ukrainos ir Lietuvos skulptorių bendro darbo rezultatas. Pasak vieno jų, Arūno Sakalausko, Kijeve tebesklando legendos apie tai, kaip soboro lankytojai antkapinį paminklą dėl jo grožio painiodavo su bažnyčios altoriumi.

„Tas paminklas Kijeve buvo vienas iš gražiausių. Bet kadangi 1941 metais visa bažnyčia su šiuo paminklu buvo susprogdinta, tai dabar atsirado iniciatyva jį atkurti ir atstatyti. [...] Tai yra renesansinis kūrinys iš tikrųjų labai sudėtingas ir tą stilistiką mums, jau būnant XXI amžiuje, žinoma, reikia perkąsti“, – pasakoja skulptorius.

„23-ią dieną bus atidaroma paroda Pečerskių Lavroje, ten taip pat bus dar vienas mūsų pristatytas maketas. Ir, aišku, paroda bus visai Ostrovskių giminei. Paroda tęsis metus, o pats maketas stovės iki to momento, kol bus pastatytas originalas“, – aiškina paminklui atkurti įsteigto fondo Ukrainoje vadovas Robertas Gabulas.

Planuojama, kad paminklas bus 9 metrų aukščio ir daugiau kaip 5 metrų pločio. Skaičiuojama, kad visi darbai atsieis beveik milijoną eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius