Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Skvernelis: G.Kėvišas turi trauktis iš Operos ir baleto teatro vadovo pareigų

Kultūros ministrės pasitikėjimą praradęs Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovas Gintautas Kėvišas turi trauktis iš pareigų, sako premjeras Saulius Skvernelis.
Gintautas Kėvišas pateikė komentarus apie teatro rekonstrukciją ir finansavimą
Gintautas Kėvišas pateikė komentarus apie teatro rekonstrukciją ir finansavimą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Vienareikšmiškai palaikau kultūros ministrės poziciją ir sprendimą, kad žmogus, kuris yra praradęs pasitikėjimą tiesioginio vadovo, nebegali toliau dirbti“, – žurnalistams pirmadienį Vyriausybėje sakė premjeras.

Jis taip pat kritikavo buvusio kultūros ministro, „darbiečio“ Šarūno Biručio sprendimą paankstinti LNOBT vadovo konkursą beveik metus – tai leido G.Kėvišą paskirti dar vienai ketverių metų kadencijai būtent kadenciją baigiančiam ministrui, atimant sprendimo teisę iš naujosios vadovybės. Pasak S.Skvernelio, gali būti ieškoma teisinių priemonių atstatydinti G.Kėvišą, kuris nesutinka su jam išsakoma kritika dėl etikos normų nepaisymo ir nesutinka posto palikti pats.

„Mes turbūt suprantame, kokiomis intencijomis tai padaryta. Tikrai nesinori, kad dėl to kentėtų mūsų Nacionalinis operos ir baleto teatras. Bet teisinės priemonės bus aiškinamasi, jei neužtenka moralinių paskatų ir pareiškimo kultūros ministrės, kad nebegali toks žmogus kartu darbuotis. Manau, kad save gerbiančiam įstaigos vadovui turėtų būti aiškus signalas“, – sakė S.Skvernelis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

LNOBT pagal sutartis su G.Kėvišo sūnaus Martyno įmone „Riverside music LTD“ pernai surengė tris žymių solistų ir orkestrų pasirodymus Vilniuje, iš viso koncertų organizatoriui sumokėta 390 tūkst. eurų. Kokia dalis atiteko atlikėjams, neskelbiama.

G.Kėvišas pats sutarties nepasirašė, tai už jį padarė jo pavaduotojas. Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), Specialiųjų tyrimų tarnyba tokį veiksmą vadina nepakankamu, jog būtų išvengta korupcijos rizikos. Pasitraukti iš pareigų G.Kėvišą praėjusią savaitę paragino opozicija, kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson, Seimo Kultūros komitetas. „Valstietis“ Povilas Urbšys taip pat kreipėsi į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisiją (VTEK), kad ši išnagrinėtų, ar G.Kėvišas nesupainiojo interesų ir dėl to, jog pats prašė Vilniaus savivaldybės paramos sūnaus įmonės rengtiems koncertams ir vienam jų parama skirta.

Opoziciniai konservatoriai taip pat prašo Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) įvertinti G.Kėvišo šeimos narių turto ir pajamų pagrįstumą. LNOBT vadovas yra deklaravęs turtą ir pajamas, tačiau deklaracija nėra vieša. Jis žadėjo paviešinti tiek savo pajamų deklaraciją, tiek teatro sutartis su sūnaus įmone.

Prokurorai šiuo metu vykdo tyrimą dėl LNOBT scenos rekonstrukcijos darbų skaidrumo. Iš viso darbams buvo skirta apie 22 mln. eurų, panaudota 15 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius