Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Savaitgalio įkvėpimai“: M.Burokas apie beprotiškai patinkantį serialą, L.Glück ir tris lietuvių poetus

15min klausia meno ir kultūros žmonių, kokie filmai, knygos, muzika ir kita kūryba įkvepia juos šiomis dienomis. Šį kartą savo mėgstama kūryba dalinasi rašytojas bei vertėjas Marius Burokas.
15min studijoje – literatūros ekspertas Marius Burokas
15min studijoje – literatūros ekspertas Marius Burokas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Serialas: „The Third Day“

„Tai, ką šiuo metu žiūriu, man beprotiškai patinka“, – pradėjo M.Burokas. Kaip vieną įdomiausių serialų pastaruoju metu jis išskyrė „The Third Day“ (rež. Dennisas Kelly, Felixas Barrettas), kuriame vaidmenį atlieka Jude'as Law.

Pasak pašnekovo, panašiu principu „jie peržaidžia klasikinio britų serialo „The Wicker Man“ folk horrorą – kai atskiroje saloje vyksta kažkokia velniava“.

„Šis serialas yra gana įdomiai padarytas, nes vidury veiksmo pasikeičia veikėjas, – išryškino. – Tačiau nežinau, kaip jis baigsis, kadangi visai neseniai pradėjau žiūrėti.“

M.Burokas taip pat minėjo serialą „Top Boy“ (rež. Ronanas Bennettas). Anot jo, ši istorija apie smulkius Londono nusikaltėlius yra gerai sukurpta drama, kurioje atskleidžiami sudėtingi šeimos santykiai.

VIDEO: TOP BOY | The Modie Story
VIDEO: The Third Day: Official Trailer | HBO

Prozininkas: Santiago Gamboa

Kalbantis apie „tą vienintelį romaną“ M.Burokas pabrėžė – visi perskaityti romanai nepastebimai ir po truputį keičia gyvenimą.

Su 15min skaitytojais M.Burokas dalinasi šįmet atrastu balsu iš Kolumbijos - Santiago Gamboa. „Jis po truputį pradeda garsėti pasaulyje, kartais lyginamas su Roberto Bolaño bei Gabrieliu García Márquezu“, – pasakojo.

Tai puiki, įtraukianti, intriguojanti ir tuo pat metu jautri jėgų, kurios ardo mūsų šiuolaikinį pasaulį, analizė.

„Perskaičiau visas jo tris knygas, kurios buvo išverstos į anglų kalbą, – teigė. – Dvi iš jų susijusios, tačiau apibūdinti žanrą tampa sudėtinga, nes pasakojimui būdingas šokinėjimas po viso pasaulio vietą ir laiką. Pavyzdžiui, romanas „Nekropolis“ supintas iš visiškai skirtingų siužetų – iš žmogaus, papuolusio į kažkokį religinį kultą, rašytojo, pakviesto į konferenciją, bei kitų asmenų. Galiausiai viskas susipina į vieną tašką. Manau, kad tai puiki, įtraukianti, intriguojanti ir tuo pat metu jautri jėgų, kurios ardo mūsų šiuolaikinį pasaulį, analizė.“

Knygų viršeliai
Knygų viršeliai

Poezija: Louise Glück ir trys lietuvių autoriai

„Šiemet man geri metai, – džiaugėsi rašytojas. – Mano viena labiausiai skaitytų autorių – Louise Glück – pelnė Nobelio premiją.“

„Kaip ir nobelistai sakė, man patinka jos griežtas, santūrus, bet tuo pačiu ir paprastas kalbėjimas, mito maišymas su tikrove, balso tonas ir pati poezijos rašymo maniera“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie lietuvių poeziją pašnekovas negalėjo apsiriboti vienu kūriniu.

„Man įstrigo trys knygos. Pirmoji – mano paties redaguota, bet ir šiaip gera Ievos Toleikytės „Raudonas slidus rūmas“. Netikėtai nustebino ir Enrika Striogaitė su knyga „Žmonės“ ir Antano A. Jonyno „Naujieji sonetai“, kurie su savo subtiliu humoru man baisiai patinka.“

Šiemet M.Burokas taip pat domėjosi ir iš naujo atgimstančia Amerikos indėnų poezija.

Knygų viršeliai
Knygų viršeliai

Daina: „The World (Is Going Up In Flames)“

„Muzikoje esu visaėdis – nuo viduramžių vienuolynų choro iki albaniško repo“, – teigė M.Burokas ir pridūrė, kad dirbdamas mėgsta klausytis elektronikos.

Tačiau šį kartą pašnekovas dalinasi soulo ir funko atlikėjo Charleso Bradley daina „The World (Is Going Up In Flames)“.

„Man atrodo, kad aš jį išgirdau filme ir nuo to laiko ėmiau klausytis“, – pasakojo.

VIDEO: Charles Bradley - The World (Is Going Up In Flames)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius