Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seime pristatyta Janinos Monkutės-Marks kūrybos paroda „Dovana Tėviškei“

Antradienį Seime pristatyta Kėdainių krašto garbės pilietės menininkės Janinos Monkutės-Marks (1923–2010) kūrybos darbų paroda ,,Dovana Tėviškei“. Parodos pristatyme dalyvavo ir renginio svečius pasveikino Seimo Pirmininkas Vydas Gedvilas.
Menininkės Janinos Monkutės-Marks kūrybos pristatymas Seime
Menininkės Janinos Monkutės-Marks kūrybos pristatymas Seime / Seimo Ryšių su visuomene skyriaus nuotr.

„Ši ypatinga paroda skirta menininkės J. Monkutės-Marks 90-ųjų gimimo metinių paminėjimui. Džiaugiuosi, kad Kėdainiuose įkurta galerija saugo ir puoselėja savo krašto meną. Parodą turės galimybę apžiūrėti ne tik Seimo nariai, bet ir į Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginius atvykę kitų Europos šalių parlamentarai. Tikiu, kad klasikine technika austų menininkės rankų darbo gobelenais susižavės kiekvienas, apsilankęs Seime. Kitaip ir negalėtų būti, nes J. Monkutė-Marks užėmė ryškią vietą ne tik Amerikos, kurioje gyveno, lietuvių, tačiau ir visos JAV tekstilės meno kontekste,“ – sakė Seimo Pirmininkas V. Gedvilas.

Kaip rašoma Seimo Ryšių su visuomene skyriaus pranešime, 2001 m. menininkės iniciatyva Kėdainiuose įkurto Janinos Monkutės-Marks muziejaus generalinė direktorė Dalia Minkevičienė-Jazdauskienė prisiminė autorės gyvenimo kelią, kuris tarsi dienoraštyje atspindėtas kūriniuose. Lietuvoje, Radviliškio mieste, gimusi Janina Monkutė-Marks (1923 09 21 – 2010 11 13) į Vokietiją pasitraukė 1944 metų rudenį. Autorė studijavo archeologiją, meno istoriją ir italų kalbą Innsbrucko Universitete Austrijoje. Mokėsi Freiburgo Menų ir Amatų mokykloje (École des Arts et Métiers) Vokietijoje. Čia įgijo pirmuosius dailės įgūdžius: tekstilės meną studijavo pas Antaną ir Anastaziją Tamošaičius, piešimą – pas Vytautą Kasiulį, Vytautą Kazimierą Jonyną, grafiką – Viktoro Petravičiaus studijoje.

1950 m. atvykusi į JAV, nuo 1956 m. dailininkė įsijungė į meninį ir visuomeninį šalies gyvenimą. Savo kūrybinę veiklą menininkė susiejo su Haid Parko Meno Centru bei B.I.G. Meno Centru Sanibele, Floridos valstijoje. Nuo 1972 m. Janina Marks pati ėmėsi kuratorės darbo – organizavo populiarią kasmetinę Haid Parko Meno Centro narių parodą. 1974 m. menininkė buvo viena iš Lietuvių Moterų Dailininkių draugijos Čikagoje steigėjų ir vadovių.

Seimo Ryaių su visuomene skyriaus nuotr./Menininkės Janinos Monkutės-Marks kūrybos pristatymas Seime
Seimo Ryšių su visuomene skyriaus nuotr./Menininkės Janinos Monkutės-Marks kūrybos pristatymas Seime

Janinos Marks darbai buvo eksponuoti Čikagos Meno Instituto (Chicago Art Institute), Šiaurės pakrantės meno lygos (The North Shore Art League) Vinetkoje, Ilinojaus valstijoje, Dunes Art Foundation Mičigan Sityje, Indianos valstijoje, Sun Times galerijos Čikagoje, Old Water Tower Place Čikagoje parodų salėse. Janina Monkutė-Marks buvo nuolatinė svarbiausių Amerikos lietuvių dailės centrų – Balzeko lietuvių kultūros muziejaus, Čiurlionio galerijos, Lietuvių dailės muziejaus Lemonte – parodų dalyvė.

Renginyje dalyvavusi  Seimo narė Virginija Baltraitienė pasidžiaugė prasminga J. Monkutės-Marks muziejaus veikla.  Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius Romas Gailiūnas palinkėjo muziejui sėkmės pristatant ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių menininkų parodas. Kėdainių muzikos mokyklos kanklininkių ansamblis, vadovaujamas Dalios Valdajevienės, atliko lietuvių liaudies dainas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius